E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

Veel gestelde vragen over de E-Sigaret

De in dit artikel veel gestelde vragen en antwoorden zijn bedoeld voor de beginnende damper. Wij hebben een samenstelling voor u gemaakt waar u iets mee kunt. Blijft met onderstaande informatie jouw vraag onbeantwoord, stel deze dan via een reactie onderaan het artikel. Of je kunt gebruikmaken van het contactformulier. Hieronder vind je de meest gestelde vragen die we afgelopen jaren voorbij hebben zien komen. Mocht u het antwoord gevonden hebben en besloten hebben dat u een nieuwe, andere of voor u betere e-sigaret te willen kopen kan dat op EA-Sigaret.

Veel gestelde vragen over de E-sigaret

 1. Wat is een E-sigaret?

De elektronische sigaret is in feite een soort inhalator. Sommige hebben het uiterlijk van een tabak sigaret. De E-sigaret bevat geen tabak en brandt niet. Bij het dampen van een E-sigaret wordt slechts vloeistof verdampt met eventueel nicotine. Een E-sigaret wordt ook wel E-smoker genoemd.

2. Voor wie is de E-sigaret bedoeld?

De E-sigaret is bedoeld voor rokers die niet kunnen of willen stoppen en op zoek zijn naar een minder ongezond alternatief.

3. Is een E-sigaret veilig voor de gezondheid?

Strikt genomen niet. Je kunt er immers nicotine mee consumeren. Een E-sigaret dampen is in ieder geval veel minder ongezond dan tabak roken. Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan waarmee dit onomstreden is aangetoond. Meer hierover vind je ook terug in het bericht gezondheidsaspecten.

4. Veroorzaakt het gebruik van een E-sigaret kanker?

Gezien de huidige staat van wetenschappelijk onderzoek is het zeer onwaarschijnlijk dat elektrisch dampen kanker veroorzaakt. De eerste langere termijn onderzoeken hebben dit reeds uitgewezen.

5. Kan de E-sigaret mij helpen bij het stoppen met roken?

Ja. Echter de E-sigaret is geen middel om te stoppen met roken. De E-sigaret is een minder ongezond alternatief voor de tabak sigaret. Ervaringen van veel ex-rokers tonen aan dat na het overstappen op dampen het roken moeiteloos kon worden opgegeven. Dat is slechts een fijne bijkomstigheid.

6. Bevat E-Liquid anti-vries middelen?

Nee, deze mythe is ontstaan door een persverklaring van de FDA in 2009. De FDA had destijds 18 cartridges van 2 bedrijven getest. Hierbij werd 1 cartridge positief getest met een niet toxische waarde van ongeveer 1% diëthyleen glycol. Het werd in geen van de andere monsters aangetroffen. Tot op de dag van vandaag is deze stof nooit meer in geen enkele E-Liquid aangetroffen.

7. Bevat E-Liquid gevaarlijke giftige stoffen, chemische stoffen en metalen?

Nee, E-Liquid kan eventueel hooguit nicotine bevatten. Nicotine is een giftige en verslavende stof. Het gaat bij het consumeren natuurlijk om de hoeveelheid die je consumeert. Een hoge concentratie nicotine kan gevaarlijk zijn. Bij dampen is de nicotine concentratie laag. De waarden van andere potentieel gevaarlijke stoffen die vrij zouden kunnen komen zijn zo laag dat ze geen gezondheidsrisico vormen. Bekijk ook eens het stukje over formaldehyde

8. De media zegt dat de E-sigaret heel schadelijk is, klopt dit?

Nee, dat klopt absoluut niet. Vooral de farmaceutische industrie verzet zich sterk tegen de E-sigaret. De tabaksindustrie heeft dit in eerste instantie ook gedaan maar is momenteel haar beleid aan het aanpassen om deze business nog veel meer naar zich toe te trekken. In ieder geval gaat elk verzet gepaard met zwaar omstreden argumentaties. Daarnaast werken de regeringen niet echt mee. Zij lopen achter de feiten aan, hebben zich slecht laten adviseren en hebben foute beslissingen gemaakt. Al deze grootmachten worden door de Main Stream Media op de voet gevolgd. Logisch, want zoals gebleken krijgt de Main Stream Media door hen goed betaald. Corruptie en propaganda is jammer genoeg nog steeds een prima middel om velen onder ons op het verkeerde been te zetten. Als het allen om de gezondheid van de bevolking zou gaan en niet hoofdzakelijk om bergen geld, zag de wereld er allang heel anders uit.

9. Kan ik longziekte krijgen door een e-sigaret?

Nee, natuurlijk niet. De longziektes waarover in Amerika gesproken wordt, ontstaan door een toevoeging van olie in de liquid (Vitamine E olie) waarbij THC gevoegd is. Olie met THC is niet geschikt om te verdampen in e-sigaretten. Dit is te dik en laat een vetlaag achter in uw longen welke levensgevaarlijk is. Gewone in Nederland verkochte liquid is niet te dik en bedoeld om te verdampen en daarmee ongevaarlijk voor longziektes

10. Zijn de E-sigaret en E-Liquid gereguleerd via een wet?

Ja, de E-sigaret en nicotine houdende E-Liquids zijn gereguleerd in de nieuwe Europese Tabaksrichtlijn (TPD2) – artikel 20. De opgestelde regelgeving is op veel vlakken nadelig voor de E-sigaret. Tabak en alcohol zijn minder streng gereguleerd. Sommige landen hebben zelfs besloten om tot een volledig verbod op de E-Sigaret over te gaan. Protest, acties, petities, burgerinitiatieven en het op juiste wijze informeren van de bevolking kunnen misschien op langere termijn een meer acceptabele wetgeving voor de E-sigaret realiseren. Het is echter een zeer zwaar en langdurig gevecht voor met name de dampersgemeenschap.

11. Welke E-sigaret en E-Liquid lijkt het meest op een tabak sigaret?

Er zijn E-sigaretten die erg lijken op een tabak sigaret. Dit zijn de mini- en wegwerp E-sigaretten. Qua performance zijn deze het minst geschikt voor de gemiddelde (ex)roker. Dit is meer iets voor de gelegenheidsroker. Iemand die af en toe op een feestje een sigaret rookt. Of voor gelegenheden waarbij discretie is vereist. Kijk anders ook eens op soorten E-sigaret.

Voor wat betreft de E-Liquid zijn er tabakssmaken die lijken op de smaak van de tabak sigaret. Geen enkele E-Liquid smaakt exact zoals een tabak sigaret. Het is erg moeilijk om te vergelijken. Er wordt bij het elektrisch dampen immers niets verbrand.

12. Waar en bij wie kan ik de E-sigaret en E-Liquid kopen?

U kunt uw E-liquid bestellen bij EA-Sigaret, net als uw E-sigaret. Er zijn ook plenty goede Nederlandse webshops en een redelijk aantal fysieke winkels in Nederland.

13. Hoe lang is E-Liquid houdbaar?

De meeste E-Liquids zijn tenminste 2 jaar houdbaar.

14. Is elektrisch dampen goedkoper dan tabak roken?

Het is voor de meeste dampers goedkoper. Het kan je zomaar de helft schelen ten opzichte van tabak roken. Dit gaat echter niet voor iedereen op. Er is geavanceerde apparatuur verkrijgbaar welke duurder zijn in aanschaf en een hoog batterij en E-Liquid verbruik hebben. In dit geval worden de besparingen minder. Vergeet echter niet dat een minder ongezonde leefstijl niet in geld is uit te drukken. Een rekenvoorbeeld vindt u ook onder E-sigaret kosten.

15. Wat kost een starterset voor de beginnende damper?

Uitgaande van een goede kwaliteit E-sigaret tussen de € 60,00 en € 100,00. Hiervoor kan je een goede starterset aanschaffen. Vaak inclusief 1 of 2 batterijen, een verdamper en een oplader. Een completer overzicht van inzage in uw kosten van elektrisch roken vindt u hier.

16. Welke typen E-sigaret zijn er verkrijgbaar?

De mini- en/of wegwerp E-sigaret, de mid-size of eGo type E-sigaret, de Advanced Personal Vaporizer (APV) en de mechanische mod. Bekijk anders ook eens soorten E-sigaret.

17. Welke smaken E-Liquid zijn er verkrijgbaar?

Tabakssmaken, fruitsmaken, dranksmaken, banketsmaken, dessertsmaken en combinaties van deze. Waarschijnlijk vergeet ik nog wat te noemen want het aanbod is enorm. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf het een en ander te mixen wat de mogelijkheden oneindig maakt. Verder is er een pagina die meer over e-liquid verduidelijkt. Ook is er een pagina voor de beste e-liquid

18. Met welke E-sigaret kan ik het beste starten?

De mid-size (Personal Vaporizer) E-sigaret. Deze is het meest geschikt voor de beginnende damper. Alhoewel veel startende dampers tegenwoordig al vanaf dag 1 met een Advanced Personal Vaporizer van start gaan in combinatie met een sub-ohm tank. Dit komt omdat het aanbod zo groot is en de winkels deze graag verkopen. Ze zijn duurder in aanschaf en leveren dus meer op. De sub-ohm tanks verbruiken meer E-Liquid en dat kan wederom leiden tot frequentere aankoop van E-Liquid. De E-sigaret is inmiddels serieuze business. Bekijk anders ook eens welke modellen E-sigaret het meest verkocht zijn.

19. Met welke E-Liquid kan ik het beste starten?

Smaak is erg persoonlijk. Ik adviseer te beginnen met een aantal milde tabak smaken. De meeste beginnende dampers willen toch het liefst zoveel mogelijk hun vertrouwde tabakssmaak benaderen. Daarna wordt het een kwestie van uitproberen. Er zijn zoveel smaken verkrijgbaar dat die fase enige tijd in beslag kan gaan nemen. Kijk ook eens op de pagina welke E-liquid andere mensen het meest kopen.

20. Hoe lang gaat een E-sigaret mee?

Dat is afhankelijk van de mate van gebruik en de kwaliteit. Het gaat met name over de batterij. Batterijen nemen langzaam in prestatie af. Ze moeten om de zoveel tijd vervangen worden. Een kwalitatief goede mid-size (eGo type) E-sigaret moet gemiddeld minstens een drie kwart jaar meegaan.

21. Heeft een E-sigaret onderhoud nodig?

Ja, het tanksysteem moet regelmatig gereinigd worden. En de coil moet regelmatig vervangen worden. Afhankelijk van kwaliteit en dampgedrag varieert dat tussen een paar dagen en een paar weken.

22. Na hoeveel tijd moet een E-sigaret batterij opnieuw opgeladen worden?

Dat is afhankelijk van het dampgedrag en met name de batterijcapaciteit van de E-sigaret. Een eGo type E-sigaret met een batterijcapaciteit van ca. 1000 mAh tot 1500 mAh is goed voor ongeveer 1 dag dampen. Als je sub-ohm dampt met een geavanceerde damper heb je veel meer batterijcapaciteit nodig.

23. Hoe lang doe ik met een flesje E-Liquid van 10 ml?

Dat is afhankelijk van het dampgedrag en de apparatuur die je gebruikt. Met een eGo type E-sigaret en een gemiddeld dampgedrag kan je ca. 3 dagen dampen. Als je sub-ohm dampt ligt het verbruik veel hoger en is diezelfde 10 ml er waarschijnlijk binnen 1,5 tot 2 dagen al doorheen. Kijk anders ook eens naar de pagina E-liquid.

24. Kan een E-sigaret tegen de zon?

Ja, tenminste, tegen normale zon temperaturen. Gaat u echter in de felle zon in het buitenland waar de temperatuur in de zon al boven de 40 graden uitkomt, is het beter om uw E-sigaret in de schaduw te houden. Dit is ook beter voor uw E-liquid.
Meer hierover in het blog E-sigaret op vakantie

Nog meer veel gestelde vragen

Er zijn natuurlijk nog veel meer ‘veel gestelde vragen’, maar die gaan dan ook verder in detail. In de reacties op de verschillende artikelen en blog berichten kunt u deze terugvinden.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4,80 out of 5)
Laden...
Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

7 reacties op “Veel gestelde vragen over de E-Sigaret

 1. Ik heb een pipe 618 en als ik de batterij er in doe dan knippert hij 3x maar kan niet roken komt niks uit heb het reservoir gevuld tot de aangegeven hoeveelheid
  Gisterenavond heb ik hem in de doos terug gelegd ( was er klaar mee ) en vanmorgen toch maar even een trekje genomen en toen deed ie het , heb de batterij eruit gehaald en de andere er in gedaan die langer dan 12 uur in de oplader heeft gezeten knipperde hij weer 3x
  En na 5 minuten begon de kop te knipperen en de coil werd kokend heet
  Op aanraden heb ik er een andere coil tussen gezet maar dat mocht niet baten , weer geen damp
  Iemand een idee wat het kan zijn heb hem net 2 dagen en baal als een stekker

  1. En met de batterij die het eerder wel deed? Overigens is de 618 wel een redelijk verouderd model, hoe oud is deze als ik vragen mag? Ik denk dat het tijd voor wat nieuws is… :)

 2. Ik heb 3 aromatisers, allemaal van vaporesso maar nu zeggen ze ALLE DRIE check aromatiser.. ik heb mijn vriend haar aromatiser opgezet en het werkte onmiddellijk maar hij heeft hem natuurlijk nodig hè … Ik heb ze alle drie al zes maanden en nog nooit proplemen mee gehad

 3. [* Shield plugin marked this comment as “0”. Reason: Human SPAM filter found “,we” in “comment_content” *]
  Hallo,ik heb op 30 mei een E-sigaret besteld,de justfog Q16 (c) maar ik heb nog geen bevestiging gekregen met ordernummer,zou vandaag bezorgd worden,wel meteen betaald,ik had er ook 2 setjes coils bij besteld,ik vraag me af waarom dat ik geen bevestiging heb gekregen,wat wel gebruikelijk is

 4. Goedemorgen Edwin,

  Een erg goede site, bedankt daarvoor.

  Ik ben nu enkele dagen gestopt met roken en begonnen met dampen. Ik heb een vraagje..misschien dat jij die kan beantwoorden.

  Ik las dat Shake en Vape verboden wordt per 1 juli 2019. Klopt dit? Kan je bijv. wel via Belgie de Shake & Vape binnen laten komen of blijven halen?

  Ik heb laatst de documentaire A Billion Lives gezien en nu zag ik daar dat de Mainstream Media ontzettend een vinger in de pap heeft tesamen met overheden en tabaksgiganten. Erg interessante documentaire trouwens.

  Is er op dit moment of heb jij links van onderzoek wat recenter is dan 2015 (het Britse onderzoek dat stelt dat Esmoken 95% beter is dan roken). Ook de info op de site van het RIVM lijkt wel eeuwen oud. Met zo’n goed alternatief zoals dampen zou je verwachten dat er niet wordt gekeken naar loze onderzoeken die gedaan zijn, maar zit er nog wat in de pijplijn en wat is precies het standpunt van de Nederlandse regering in deze op het gebied van dampen? Gaan we bijv. dezelfde kant op als Engeland en zien ze nu de voordelen in van het dampen.

  Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.