E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

Geschiedenis van de E-sigaret

De geschiedenis van de E-sigaret begon eigenlijk al begin 1900. Sinds die tijd zijn er verschillende apparaten uitgevonden en gepatenteerd. Bijna alle hadden als doel een veiliger en minder ongezond alternatief te zijn voor de tabak sigaret. Echter geen van deze uitvindingen is ooit een echt succes geworden.

In de geschiedenis van de E-sigaret komen er sinds 1927 steeds meer uitvindingen op het gebied van de elektrische verdampers. Het zijn er teveel om te noemen. Mocht je het interessant vinden kan je eens kijken op de volgende website: Patenten elektronische sigaret.

Er zijn twee uitvindingen die hieronder uitvoeriger worden beschreven. De uitvindingen van Herbert A. Gilbert en Hon Lik. Zij legden de basis voor de batterij gedreven E-sigaret van tegenwoordig.

1963 – Herbert A. Gilbert

De Amerikaan Herbert A. Gilbert startte met de ontwikkeling van de ‘smokeless non-tobacco’ in 1963. Op 17 augustus 1965 patenteerde hij zijn uitvinding. Deze werd beschreven als “smokeless non-Tobacco cigarette”. Het apparaat was bedoeld als een veilige vervanging voor roken. In plaats van brandende tabak en papier werd een vochtige nicotine oplossing verdampt. Dit apparaat produceerde echter weinig damp.

Alhoewel er verschillende bedrijven geïnteresseerd waren in het apparaat kwam het niet van de grond. Toch is deze uitvinding zeker wel noemenswaardig in de geschiedenis van de E-sigaret. Het apparaat werd niet gecommercialiseerd. Het apparaat verdween weer uit de openbare record in 1967. Waarschijnlijk had het wel een behoorlijk succes kunnen worden. Juist omdat in die tijd werd gestart de mensen steeds meer te informeren over de vele nadelen van het roken.

Geschiedenis van de E-sigaret – Hon Lik

In de geschiedenis van de E-sigaret is het jaar 2000 een belangrijk jaar. Bij de firma Ruyan wordt begonnen met het uitdenken en formeren van het idee voor een elektronische sigaret. Deze firma verandert een aantal keren van naam. Dat maakt het af en toe nogal verwarrend als je de verschillende websites er op naleest.

Voor de duidelijkheid nog even de naamsveranderingen. Vanaf 2001 heette de firma de Golden Dragon Group. In 2007 werd de naam veranderd in de Ruyan Group. In 2010 veranderde de naam in Dragonite International Limited.

Maar het gaat eigenlijk om de chinees Hon Lik. In de geschiedenis van de E-sigaret is hij de uitvinder van de elektronische sigaret en -pijp zoals we deze vandaag de dag kennen. Hon Lik was en is nog steeds werkzaam bij genoemde bedrijven als CEO. Hij is specialist voor oosterse geneeskunde, waarin hij ook is afgestudeerd.

Het idee

Hon Lik zegt zelf dat het idee van de elektronische sigaret bij hem is ontstaan in een droom. Hon Lik was een zware roker.

Op een nacht in 2000 was hij ziek door een infectie aan de luchtwegen. Hij hoestte en hijgde voortdurend en had moeite met slapen. Toen hij uiteindelijk in slaap viel droomde hij dat hij aan het verdrinken was in een diepe zee. Plotseling verdampte al het water en zag hij zichzelf liggen op een wondere wolk van kleurrijke damp. Wowwwww! Van gevaarlijk diep water naar wonderlijk kleurrijke damp. Het idee voor de revolutionaire elektronische sigaret was bij hem op dat moment ontstaan.

Waar of niet maar in ieder geval toch een leuk verhaal.

De eerste elektronische sigaret

Hon Lik werkte vanaf dat moment dag en nacht om zijn droom te verwezenlijken. Hij ontwikkelde een klein batterij aangedreven apparaatje wat nicotine houdende vloeistof kon verdampen. Deze damp kon vervolgens geïnhaleerd kon worden. Het systeempje kon geactiveerd worden door het nemen van een trekje. Er ontstond een vacuüm, wat een schakelaartje overhaalde. Tevens ging er op dat moment een rood ledje branden. De damp bevatte niet de teer, koolmonoxide en andere zeer gevaarlijke kankerverwekkende stoffen die in sigarettenrook voorkomen.

De drijfveer van Hon Lik

Hon Lik gaf een van de eerste prototypes aan zijn vader die ook een zware roker was. Helaas was zijn vader op dat moment al stervende door longkanker. Zijn vader overleed al kort nadat het eerste prototype klaar was. Toch kon Hon Lik wel blij zijn met zijn uitvinding. Hij zei ooit zelf in een interview dat hij blij was voor de kinderen van nu. Door zijn uitvinding zouden in de toekomst minder vaders komen te overlijden. Zij zouden niet meer sterven aan longkanker door het langdurig roken van tabak sigaretten. Hij sprak wellicht toen over vaders omdat zijn vader eraan was overleden. En ook omdat in China destijds nog meer dan 60% van de mannen rookten.

Meer dan 30% van de hele wereldbevolking lijdt aan de gevolgen van het roken van tabak. Er wordt wel gezegd dat er elke 6 seconden ergens op de wereld iemand aan overlijdt.

Kcancer hero

Niet alleen in de geschiedenis van de E-sigaret zal de volgende uitspraak van Hon Lik nog lange tijd voort galmen.

Met deze revolutionaire elektronische sigaret zal het – verdienen van miljarden en het doden van miljoenen – door de tabaksindustrie in de toekomst niet meer opgaan en worden getransformeerd naar een totaal andere orde van grootte.

In de geschiedenis van de E-sigaret is het jaar 2010 ook bijzonder. Hon Lik werd namelijk in 2010 genomineerd voor de Kcancer hero. Lees meer hierover op de volgende website: Kick cancer together.

Moeilijke start voor de E-sigaret

Hon Lik zegt dat hij er tot op de dag van vandaag nog niet rijk van is geworden. De vele slechte kopieën van zijn E-sigaret en juridische geschillen in China hebben hem financieel gezien geen goed gedaan. In ieder geval staat zijn verdienste niet in verhouding tot wat hij eigenlijk verdiend zou moeten hebben met deze revolutionaire uitvinding.

In 2006 wordt zijn elektronische sigaret in China zeer negatief belicht. Hon Lik werd er van beschuldigd veroorzaker te zijn van meerdere hartaanvallen door zijn elektronische sigaret. Deze negatieve lading zorgde voor sterk dalende omzet bij de firma Ruyan. Om het allemaal nog zuurder te maken stijgt in andere landen de omzet bij verschillende bedrijven die eigenlijk kopieën van zijn uitvinding op de markt brengen met minimale modificaties. Op deze manier ontving Hon Lik geen financiële bijdrage voor zijn in 2007 verkregen internationale patent. In 2013 zouden er onderhandelingen zijn met het Europese bedrijf Imperial Tobacco. Naar zeggen zouden zij 75 miljoen dollar willen betalen voor zijn patenten.

De grootste angst van Hon Lik is dat de regeringen de elektronische sigaret weten te classificeren als medisch product. Gelukkig voor het grootste deel van Europa wees het Europese parlement in Oktober 2013 dat voorstel af. Engeland wil de elektronische sigaret reguleren tot medisch product in 2016.

Al met al hoopt Hon Lik dat zijn uitvinding op een dag de schadelijke tabak sigaret zal vervangen. Wellicht krijgt Hon Lik ooit het aanzien wat hij verdient. Al is dat misschien eerst over 20 of 30 jaar. Hoe dan ook heeft Hon Lik iets geweldigs uitgevonden. Hij gaat ongetwijfeld te boek in de geschiedenis van de E-sigaret.

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

7 reacties op “Geschiedenis van de E-sigaret

 1. Volgens mij wisten mensen in het jaar 1900 helemaal niet dat het roken met tabak ongezond is, dat kwam pas uit onderzoeken in de jaren 50.

 2. Ons staats- en economisch model is het corporatisme of corruptisme zo u wilt. Een model dat ontstaan is in de 19de eeuw en tot volle wasdom is gekomen voor en tijdens de 2e Wereldoorlog in Italië en Duitsland.
  Het is het eendrachtig samenwerken van Overheid (politiek), Financiële wereld (banken) en Multi-nationals (BigT, BigPh, BigOil) met als doel zoveel mogelijk geld en bezit uit de samenleving te trekken tot een niveau waarin deze nog net in leven blijft. Het is door en door corrupt, kent geen scheiding tussen machten en schendt alle beginselen van de Verlichting incl. democratie.
  We gaan langzaam van het tijdperk van de Verlichting naar het tijdperk van de Verduistering.
  Wat heeft dit alles met dampen te maken? Het is het pad dat wij afgaan zodat alles het volk wordt ontnomen wat haar lief is. Vrijheid, Identiteit, zelfbeschikking en ook het dampen. Later zal volgen: Alcohol, vlees, suiker zout en CO2.
  PS. Edwin. Prachtige website!

  1. Precies en zo jammer. In 2007 al eens begonnen en na een jaar toen onze regering moeilijk ging doen weer gaan roken. Nu al 9 maanden geen sigaret meer maar mijn dampertje en ik hoop dat ik dat nog lang mag doen.Hulde aan Hon Lik !!

 3. “Met deze revolutionaire elektronische sigaret zal het – verdienen van miljarden en het doden van miljoenen – door de tabaksindustrie in de toekomst mogelijk niet meer opgaan”
  Dat is dus precies NIET wat onze bestuurders en politici willen. Er wordt gewoon te veel geld en belasting mee verdient met als nog schadelijkere bijwerking dat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat en daardoor dus ook bv. de (staats)pensioenen onder druk komen te staan. De overheid is dus niet geïnteresseerd in uw gezondheid maar alleen in haar eigen welzijn en dat van haar organisaties.
  Betaal belasting en sterf op tijd.

  1. Juist! Aan deze reactie valt weinig of beter gezegd niets toe te voegen. De E-sigaret raakt een gevoelige snaar en de maatregelen van de politiek liegen er niet om. Ze gaan met de billen bloot. Weer een bevolkingsgroep erbij – de dampers – die, als ze het al niet wisten, even wakker worden geschud door onze zo geweldige bestuurders. Mocht u gedacht hebben dat het elders slecht geregeld wordt en corrupt is, begrijpt u nu wel dat we hier niks beter zijn. Helaas!

   Bedankt voor je reactie Balling en groet, Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.