E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

DIY in de dampwereld

“Doe het zelf” of “Do it Yourself” (DIY) is ook onder dampers en aanbieders van dampwaren een veel gebruikt begrip. Maar wat kunnen we nou eigenlijk verstaan onder DIY in de dampwereld en voor wie is dit interessant?

E-sigaretten zijn zonder enige twijfel fascinerende technologische objecten. Mede daardoor hebben E-sigaretten inmiddels een ware subcultuur voortgebracht. Bij de beginnende damper draait het in het beginstadium om het zo dicht mogelijk benaderen van hun voormalige rookbeleving. Bij de meer gevorderde damper ligt het attractieve al snel in de technologie en in het ritueel van DIY.

DIY is niet bedoeld voor de beginnende damper. Echter na een aantal maanden kan DIY leuke en interessante perspectieven bieden. Sommige dampers geven er niets om. Anderen zijn zo creatief dat ze nieuwe standaards uitvinden of zelfs een eigen mod bouwen.

Dampen is anders dan roken

Een E-sigaret is ten opzichte van de tabak sigaret anders in veel opzichten. Naast het feit dat een E-sigaret ook nicotine kan leveren, is ook de handeling nagenoeg gelijk aan roken. De meest populaire modellen lijken totaal niet op een tabak sigaret. Dampen voelt niet als een sigaret in je hand. Dampen voelt niet als een sigaret in je mond. Je houdt de E-sigaret anders vast. Het nemen van een hijs gaat op geheel andere wijze. Daarnaast is het veel minder ongezond en smaakt het stukken beter. Totaal anders!

De moderne E-sigaretten zijn fascinerende technologische objecten. Het gebruik ervan biedt tevens de mogelijkheid tot creativiteit en DIY. De verschillende handelingen maken het tot een soort ritueel. Het is leuk en spannend om te doen. Menig damper raakt er zo enthousiast van dat het al snel een nieuwe hobby wordt.

Door de razendsnelle nieuwe technologische ontwikkelingen kan men steeds weer iets nieuws of iets beters uitproberen. Daarnaast bezig zijn met het bouwen van coils en/of het mixen van E-Liquids. Er is een wereldwijde enthousiaste groep van DIY dampers ontstaan. Meer enthousiast over de verschillen dan over de gelijkenissen ten opzichte van de tabak sigaret.

DIY met de E-sigaret hardware

DIY bestaat op het vlak van de hardware en op het vlak van de E-Liquids. Het is eigenlijk best interessant voor alle gebruikers dampers. De smaak en dampproductie kan met DIY producten en wat creatief inzicht op een hoger niveau worden gebracht. Als hobby ermee bezig zijn brengt nog meer dampplezier met zich mee. Echter niet iedereen heeft zin en tijd voor het gaan maken van coils en/of het brouwen van E-Liquids.

Wat we ook niet moeten vergeten is dat de nieuwere standaard producten steeds beter presteren. Wat vroeger alleen met een zelf gebouwde coil in een RDA haalbaar was qua smaak en damp, wordt vandaag de dag door standaard clearomizers overtroffen. De lat wordt voortdurend hoger gelegd en dat maakt het ook leuk en spannend.

DIY drijfveer kostenbesparing

Soms is er de drijfveer kosten. Als je bepaalde dingen zelf doet, ben je op korte of lange termijn veel goedkoper uit. Vaak is dat ook zo. Als de nieuwsgierigheid en het enthousiasme de overhand neemt kan het ook duurder worden.

DIY en high-end hardware

Zodra je geïnteresseerd raakt in de high-end hardware komt DIY al snel op je pad. Voor bijna alle high-end verdampers geldt dat je de coil zelf moet maken. Afhankelijk van het type verdamper zijn er veel mogelijkheden. Er bestaan veel verschillende coil builds.

Er komt een steeds bredere keuze aan materiaal. Dat maakt DIY niet eenvoudiger. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen, dus je moet er ook wel het een en ander over weten. Daarnaast speelt ook de toegepaste elektrotechniek in de E-sigaret een belangrijke rol. Niet iedereen wil zich hierin verdiepen. Voor DIY coil building is het echter een vereiste.

DIY op het vlak van de hardware gaat voornamelijk over het zelf maken van de coil met daarvoor geschikt coil en wick materiaal. Je hebt er tools en gereedschap voor nodig. Je moet het niet alleen kunnen maar ook begrijpen in de zin van materiaaleigenschappen en toegepaste elektro. DIY kan het dampplezier naar een hoger level brengen.

Voorbeelden van verschillende coil builds

DIY met E-Liquids

Bij E-Liquids is de drijfveer voor DIY vaak tweeledig. Enerzijds is dat het zelf creëren van de meest geliefde, best smakende E-Liquid. Anderzijds is het niet zelden de factor kosten. Een E-Liquid maken die volledig aan jouw smaakbehoeften voldoet is natuurlijk hartstikke leuk. Hier heb je wel kennis, grondstoffen, tools, materiaal en een werkomgeving voor nodig. Je moet daarnaast rekening houden met een soms lange periode van experimenteren. Vallen en opstaan net zolang totdat je de perfecte E-Liquids kunt maken.

DIY drijfveer kostenbesparing

Zelf E-Liquid maken is een tijdrovende aangelegenheid. Niet iedereen is bereid die tijd te investeren. Veel dampers zijn dik tevreden met wat er kant en klaar verkrijgbaar is. De keuze is enorm, maar sommige premium E-Liquids zijn wel behoorlijk aan de prijs. Sommige dampen zoveel dat het noodzaak is om het zelf te gaan maken. Het zou anders veel te duur worden.

Zelf E-Liquid maken

Je kunt twee kanten op met het zelf bereiden van E-Liquids. Je schaft alle ingrediënten afzonderlijk aan en je mixt deze tot jouw overheerlijke E-Liquid. Qua vloeistoffen heb je propyleen glycol, vegetable glycerine, aroma’s en eventueel nicotine en gedestilleerd water nodig. Je kunt dan alles zelf bepalen. Als je een E-Liquid met bijvoorbeeld 8 mg/ml nicotine wilt maken is dat mogelijk. Heel erg moeilijk is het niet maar er komt toch wel het een en ander bij kijken.

Een makkelijker en vaker toegepaste methode is het werken met kant en klare base en aroma’s. De kant en klare base bestaat uit de door jouw gekozen mix van propyleen glycol en glycerine en eventueel nicotinegehalte. Je mixt de base met de aroma en dat is het dan wel in grote lijnen.

DIY op het vlak van de E-Liquids is een tijdrovender aangelegenheid. Kennis en de juiste materialen en gereedschappen zijn wederom een vereiste. Het is niet gemakkelijk om uit de genoemde basis vloeistoffen zomaar even een overheerlijke E-Liquid te maken. Een periode van vallen en opstaan moet je incalculeren. Tenzij je misschien al een goede leermeester hebt gevonden.

DIY tools

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt ook voor DIY met de E-sigaret en E-Liquid. Je kan het heel simpel en goedkoop houden. Of je kan voor elke handeling het beste van het beste aanschaffen. De een wikkelt zijn coil om een satéprikker en de ander gebruikt een speciaal daarvoor ontworpen wikkeltool. Je kan E-Liquid met de hand schudden om het gemengd te krijgen of je gebruikt een yoghurt maker of een ultrasoon. Met een ultrasoon kan je overigens ook je damp spulletjes perfect reinigen.

Sommige tools zijn voor de een overbodig en voor de ander een must have. Met onderstaande zeg ik dus niet dat het perse noodzakelijk is om het allemaal te hebben. Het maakt de een of andere handeling wel een stuk gemakkelijker. Sommige tools zijn uiterst belangrijk. Zoals bijvoorbeeld een ohm meter om de weerstand van de zelf gebouwde coil te kunnen meten. Alhoewel je daar ook weer je APV voor zou kunnen gebruiken.

Hieronder een greep uit de meest gebruikte tools en handelingen zodat je een indruk krijgt:

Tools voor het maken van en coil
 • Software: Steam Engine
 • Wikkel sokkel om je verdamper op te plaatsen voor gemakkelijker werken
 • Kleine platte- en kruiskop schroevendraaiers voor de diverse schroefjes van de verdamper
 • Klein butaan brandertje voor het gloeien van weerstandsdraad om de veerkracht te verminderen
 • Nagelknipper of mini kniptang voor het knippen van weerstandsdraad
 • Wikkelstaafje of -tool om de coil te wikkelen
 • Pincetten met platte bek om de coil te vormen of samen te knijpen
 • Ohm meter om de weerstand van de coil te meten
 • Scherpe schaar voor het knippen van wick materiaal
Tools voor het maken van E-Liquid
 • Software: Juice Grinder of JuiceCalculator
 • Vinyl handschoentjes en een schone werkomgeving
 • Keukendoekjes om gemorste vloeistof snel te verwijderen
 • Verschillende maten lege flesjes van glas of kunststof met pipet of naald tuitje
 • Verschillende maten spuitjes met stompe naald voor het mixen van precieze hoeveelheden
 • Mini mixer voor het mengen van de vloeistoffen
 • Kleine bekertjes en trechtertjes voor het overgieten van de vloeistof
 • Ultrasoon reiniger voor het mengen, maar natuurlijk ook voor het reinigen van bv. flesjes
 • Donkere ruimte of opbergdoos voor het opslaan van met E-Liquid gevulde flesjes
Voorbeelden van tools voor DIY

Resumé

Ik hoop dat je met bovenstaande een indruk hebt gekregen van DIY in de dampwereld. Het kan voor een ieder die dampt interessant zijn. Het brengt het dampen naar een hoger level en je kunt er veel plezier aan beleven. DIY kan kosten besparend zijn, maar dat gaat lang niet in alle gevallen op. Het kan zomaar ontaarden in een nieuwe hobby. Het kan je een hoop nieuwe dampvrienden en kennissen opleveren. Op de verschillende forums wordt er een hoop van elkaar geleerd en worden er zelfs DIY dagen georganiseerd. Als je echt geïnteresseerd bent moet je daar zeker eens aan deelnemen.

Voordat je tot DIY overgaat is het verstandig eerst wat ervaring met de standaard producten op te doen. Daarnaast is het een vereiste dat je wat kennis hebt vergaard en dat je de juiste materialen gebruikt. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Mocht je de weg naar DIY in de dampwereld inslaan, wens ik je in ieder geval alvast de beste Single Strand Vertical Quad Coil Build en de lekkerste E-Liquid op deze planeet met natuurlijk heel veel dampplezier!

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.