E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

E-sigaret begrippen

Op deze pagina vind je een alfabetische lijst met meer dan 120 E-sigaret begrippen. Veel van deze E-sigaret begrippen zijn afkomstig uit het Engels. In de loop der jaren is er al aardig wat vakjargon ontstaan.


-0..9-

510

Type aanduiding voor de batterij en/of verdamper aansluiting. Op de verdamper is de 510 aansluiting herkenbaar aan de uitwendige draad. Op de batterij is de 510 aansluiting herkenbaar aan de inwendige draad.


-A-

AC Adapter

Stekker voor het standaard elektriciteitsnet wandcontact met verloop naar USB voor het opladen van de batterij.

Accu

Andere benaming voor de oplaadbare batterij.

ACVODA

Afkorting voor stichting Actief voor Dampers. Nederlandse organisatie die opkomt voor de belangen van dampers in Nederland. Tevens voorziet zij in veel uitgebreide informatie over het dampen op alle gebieden.

Adapter

Verloopstuk om batterij en verdamper met verschillende typen aansluitingen op elkaar aan te sluiten.

ADV – All Day Vape

Alledaagse E-Liquid. Een E-Liquid die de persoonlijke voorkeur heeft en de gehele dag door gedampt wordt.

Airflow

Aangezogen hoeveelheid lucht via de verdamper of batterij-verdamper aansluiting. De luchttoevoer opening is bepalend voor de hoeveelheid lucht. En de hoeveelheid lucht is mede bepalend voor de hoeveelheid damp en smaak. Steeds meer verdampers zijn voorzien van een regelbare luchttoevoer of airflow control.

Ampère

Eenheid voor stroomsterkte.

Analoge sigaret / analoog roken / A-roken

De benaming voor en het roken van de tabak sigaret.

APV – Advanced Personal Vaporizer

Geavanceerde E-sigaret, ook wel Mod genoemd. Voorzien van een microprocessor unit met verschillende functionaliteiten: instelbaar voltage, wattage, temperatuurregeling, -begrenzing, beveiligingen.

Aroma

Chemische stof met een aangename smaak en/of geur. Smaaktoevoeging. Wordt gebruikt in de E-Liquid voor de smaak. Andere bekende toepassingen zijn de voedingsindustrie en cosmetica.

Atomizer

De E-Liquid verdamper in de vorm van een clearomizer met verwisselbare coils of een rebuildable tank of -dripper. Systeem: gloeidraad verhit de E-Liquid die zich in de watten bevindt. De watten bevinden zich binnen de gewikkelde gloeidraad en deels daar buiten. Dit geheel bevindt zich bij de meest gangbare modellen in de tank.

Atty

Veel gebruikte afkorting uit het Engels voor atomizer.

Automatische E-sigaret

Meestal een mini – of wegwerp E-sigaret waarbij door het nemen van een trekje het systeempje wordt geactiveerd. Door het nemen van een trekje ontstaat een licht vacuüm waardoor een schakelaartje wordt overgehaald.


-B-

Base (verdamper)

Het basis gedeelte van de verdamper waarin of waarop de coil met het wickmateriaal is bevestigd.

Base (E-liquid)

Basis vloeistof voor de E-liquid bestaande uit alleen PG (propyleen glycol), alleen VG (vegetable glycerine) of een combinatie van beide, soms aangevuld met water en eventueel met nicotine.

Batterij

De batterij voor de E-sigaret. In bijna alle typen E-sigaret wordt de oplaadbare lithium ion batterij toegepast.

Batt

Veel gebruikte afkorting uit het Engels voor battery.

BCC

Afkorting voor Bottom Coil Clearomizer. Een verdamper waarbij de coil onderin is gemonteerd. Blijkt dat deze afkorting ook gebruikt wordt voor Bottom Changeable Coil wat betekent dat wederom de coil onderin is gemonteerd en tevens vervangbaar is.

BDC

Afkorting voor Bottom Dual Coil. Een coil welke onderin het tanksysteem is gemonteerd en voorzien is van 2 coils. De BDC staat garant voor meer smaak en damp.

Blank cartomizer

Een niet vooraf gevulde cartomizer. Dient zelf met E-Liquid te worden gevuld.

Boxmod

Een Advanced Personal Vaporizer in de vorm van een box.

Button top batterij

Batterij waarbij de pluspool boven de rest van de batterij uitsteekt.

BVC

Afkorting voor Bottom Vertical Coil. Een coil welke onderin het tanksysteem in verticale stand is gemonteerd.


-C-

Cartomizer

Verouderd systeem. Vloeistofreservoir of cartridge met daarin de verdamper c.q. atomizer. Het geheel is uit één stuk en kan niet gedemonteerd worden om te reinigen of onderdeeltjes te vervangen. Bij de meeste modellen gaat bijvullen via een klein gaatje aan de bovenzijde door middel van een naaldflesje. Na verloop van tijd moet de gehele cartomizer worden uitgewisseld.

Carto

Veel gebruikte afkorting uit het Engels voor cartomizer.

Cartridge

Kunststof element, al dan niet gevuld met absorptiemateriaal. Hierin bevindt zich de E-Liquid. Wordt toegepast in de mini- en wegwerp E-sigaret.

Charger

De oplader (AC, USB) voor de batterij van de E-sigaret.

Center pin

Pen in het midden aan de onderzijde van de verdamper. Maakt de contact verbinding tussen de verdamper en de batterij. Via deze pen wordt de verdamper van stroom voorzien. Er zijn verdampers met een vaste center pin en er zijn verdampers met een verstelbare center pin. Verdampers met een verstelbare center pin kunnen altijd geheel sluitend op de batterij worden aangesloten. Hierdoor zie je geen opening tussen batterij en verdamper.

Clearomizer

Samengesteld onderdeel bestaande uit een tank van pyrex-, borocilicaat glas of kunststof, de verdamper een mondstuk (Driptip).

Clone

Kopie van een originele E-sigaret of een E-Liquid.

Cloud vaping

Dampen van de E-sigaret met het doel zoveel mogelijk damp te produceren.

Coil

Verdamper element (gloeispiraal).

Contactpunt

Punt binnen de E-sigaret waar contact tot stand wordt gebracht tussen twee onderdelen. Bijvoorbeeld: de batterij en de verdamper; de vuurknop schakelaar en het elektrische circuit; de pluspool van de batterij en de top deksel van de batterij houder; de minpool van de batterij en de bodem deksel van de batterijhouder.

Container

Een tankje waarin vloeistof kan worden opgeslagen.

Cut-off

Staat voor de tijdsduur alvorens de batterij automatisch wordt uitgeschakeld. Bijvoorbeeld: auto cut-off = 10 sec. Het is een ingebouwde beveiliging in de betere vaporizers om te voorkomen dat de verdamper oververhit raakt als je te lang een hijs neemt.


-D-

Damp

Wordt geproduceerd als de vloeistof wordt verhit en overgaat van vloeistof naar dampvorm.

Dampen

De term voor het gebruik van de E-sigaret. Een tabak sigaret rook je en een E-sigaret damp je.

DCC

Afkorting voor Dual Coil Cartomizer. Cartomizer met twee gloeispiralen en wicks.

DCT

Afkorting voor Dual Coil Tank. Een tank met twee gloeispiralen en wicks voor een nog betere smaak en dampproductie.

Disposable

Een term uit het Engels welke gebruikt wordt voor het benoemen van de wegwerp E-sigaret.

DIY – Do It Yourself

Een afkorting c.q. term uit het Engels welke staat voor het zelf maken van E-Liquid of het zelf wikkelen van coils.

Dripping

Een term uit het Engels voor het druppelen van de E-Liquid direct op de wickmateriaal.

Driptip

Een term uit het Engels voor het mondstuk van de E-sigaret.

Dryburning

Een term uit het Engels voor het laten opgloeien van de coil bij onderhoud.

Dryhit

Een term uit het Engels voor een ‘droog’ trekje. Je neemt een trekje van je E-sigaret en er is onvoldoende E-Liquid in het wickmateriaal. Je krijgt een verbrand smaakje. Dit wordt een dryhit genoemd. Een dryhit is zeer vies.

Dual coil

Een term uit het Engels voor coils die parallel of cross-over boven elkaar zijn geplaatst.


-E-

ECF

De Engelse afkorting voor ECigarette-Forum.

E-cig

De Engelse afkorting voor E-cigarette.

E-cigar

De Engelse benaming voor een E-sigaret uitgevoerd als een sigaar.

EFVI

Afkorting voor European Free Vaping Initiative. Het EFVI is een Europees officieel burgerinitiatief met als doel het uiten van de wens van dampers, toekomstige dampers, mensen die dierbaren hebben die dampen en degenen die gewoon de waarden van hun persoonlijke levenssfeer en rechten gerespecteerd willen zien.

eGo

Merknaam van één van de meest bekende en verkochte type E-sigaretten. Staat ook voor de eGo aansluiting. Hiermee wordt aangegeven dat de batterij een aansluiting heeft zoals op de eGo batterij.

Ekowool

Ekowool Silica wick is een flexibele gevlochten amorfe (niet kristallijne) silica. Buisvormig en hol of gevuld met siliciumdioxide draad of katoen.

E-Liquid / E-Juice

De vloeistof voor de E-sigaret.

E-pipe

De Engelse benaming voor de E-sigaret uitgevoerd in de vorm van een tabak pijp.

E-sigaret

De elektronische sigaret.

E-Smoker

Elektrische sigaret, andere naam voor E-sigaret

 

E-vloeistof

De E-Liquid / E-Juice voor de E-sigaret.


-F-

FDA

Afkorting voor Food and Drug Administration. De FDA is in de verenigde staten van Amerika een agentschap van de federale overheid. Zij bewaakt de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen. Tevens controleert zij de behandeling van bloed, medische producten, toestellen met elektromagnetische straling en cosmetica. De FDA dwingt de naleving van gedeeltes van de Public Health Service Act af.

Filler

Een absorptiemateriaal van katoen of wol welke de E-Liquid kan transporteren en vasthouden. Wordt gebruikt in sommige typen verouderde cartridges.

Flash

Merknaam van een toevoegingsvloeistof. Als je hiervan een paar druppels toevoegt aan je E-Liquid veroorzaakt dat een sterker gevoel in je keel bij het inhaleren van de damp. Wordt wel gebruikt door dampers die een E-Liquid gebruiken met heel weinig of zonder nicotine. Bij het dampen wordt het gevoel in de keel bij inhaleren voornamelijk bepaald door het nicotine gehalte in de E-Liquid.

Flat top batterij

Batterij waarbij de pluspool niet boven de rest van de batterij uitsteekt maar gelijk is aan de bovenzijde van de batterij.

Flavour

Een term uit het Engels voor smaak van de E-Liquid (vloeistof).

Flooding

Een term uit het Engels waarmee wordt aangegeven dat er teveel vloeistof in de verdamper terechtkomt. Hierdoor verzuipt de verdamper en kan er vloeistoflekkage optreden of in het luchtkanaaltje terechtkomen. Het gevolg kan zijn dat je E-Liquid via het mondstuk in je mond krijgt.

Fuse

Een zekering die zoals het woord al zegt dient als beveiliging in het elektrische circuit van de E-sigaret. De fuse wordt voornamelijk toegepast in de mechanische mod.


-G-

Gier

Het gevoel wat je krijgt in je keel als je de damp inhaleert. De gier is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de E-Liquid. In het Engels wordt hiervoor de term throat-hit gebruikt.

Glassomizer

Een tanksysteem waarvan de vloeistof tank gemaakt is van glas. Deze term wordt nog maar zelden gebruikt.

Gloeispiraal

Verwarmingselementje van de coil. Zodra er een stroom door het elektrische circuit circuleert zal de gloeispiraal opgloeien door het steeds heter worden. Als gevolg daarvan zal de vloeistof in de wick verdampen.

Gurgling

Een gorgelend geluid bij het nemen van een hijs. Er is E-Liquid of teveel condens in het luchttoevoerkanaal terecht gekomen waardoor dit geluid ontstaat. Smaak en damp lopen hierdoor drastisch terug.


-H-

Herbal

Merknaam van een additief voor E-Liquid. Als je hiervan een paar druppels toevoegt aan de E-Liquid geeft dat een sterker gevoel in je keel bij het inhaleren van de damp. Wordt wel gebruikt door dampers die een E-Liquid gebruiken met heel weinig of zonder nicotine. Bij het dampen wordt het gevoel in de keel bij inhaleren voornamelijk bepaald door het nicotine gehalte in de E-Liquid.

Hot spot

Heeft betrekking op de gloeispiraal van de coil. Het is de aanduiding voor dat deeltje van de gloeispiraal welke heter wordt en daardoor feller op gloeit dan de rest van de gloeispiraal.

Hybride E-sigaret

Een E-sigaret waarbij de batterijhouder en de verdamper volledig op elkaar zijn afgestemd. Het is niet mogelijk om een andere verdamper op deze batterij te monteren.


-I-


-J-


-K-

Kanthal

Weerstandsdraad uit de iron-chromium-aluminium familie.

Kick

Een kick is een drop-in module vervaardigt voor verschillende batterij tubes van de mechanische mods. Kan worden gebruikt in combinatie met de IMR unprotected batterij. Een Kick is een power regulator die middels een wattage instelling de Power (Watts) output regelt. Tevens voorziet een kick in een aantal veiligheidsfuncties zoals low voltage cut-off en kortsluiting detectie/activatie preventie.

Knuckle head

Een term uit het Engels voor een Driptip (mondstuk) welke draaibaar en kantelbaar is. Deze Driptip kan in elke gewenste hoek geplaatst worden voor een meer plezierige dampervaring.


-L-

LED – Light Emitting Diode

Lampje in de knop van de batterij of elders op de E-sigaret om een bepaalde indicatie te geven.

Low resistance (LR)

Lage weerstand.

Lung hit

Een hijs van de E-sigaret waarbij de damp tijdens het hijsen direct de longen in wordt gezogen.


-M-

Manual battery

Batterij met daarop een knopje om handmatig te activeren. Verreweg de meest gebruikte toepassing.

Mechanische mod

E-sigaret batterij tube. Soms telescopisch of met verschillende tubes waarin een oplaadbare batterij kan worden geplaatst van verschillende maten. Een mechanische mod is slechts voorzien van een mechanische schakelaar als vuurknop en heeft meestal een 510 aansluiting. Standaard wordt er geen elektronica toegepast in een mechanische mod.

Micro coil

Een coil waarbij alle wikkelingen strak tegen elkaar aan zijn gewikkeld, zonder enige tussenruimte.

Mid-size E-sigaret

Middelgrote E-sigaret. Het meest verkochte en gebruikte type E-sigaret, met name in de groep beginnende tot matig gevorderde dampers.

Milliampère

Geeft de capaciteit van de batterij aan. Hoe hoger de milliampère per hour (mAh), hoe langer de batterij kan worden gebruikt alvorens deze weer te moeten opladen.

Mini E-sigaret

Kleinste type E-sigaret. Qua uiterlijk het meest lijkend op de tabak sigaret.

ml/mg

Afkorting voor milligram per milliliter. Hiermee wordt het nicotinegehalte in de E-Liquid aangegeven.

Mod

Afkorting uit het Engels voor modificatie. Is eigenlijk een andere benaming voor APV (Advanced Personal Vaporizer). Een geavanceerde E-sigaret met meerdere functies.

MTL

Afkorting voor mouth to lung. Dampen zoals u gewend bent te doen bij het roken.


-N-

Nano coil

Zeer kleine coil waarbij de wikkelingen strak tegen elkaar aan liggen, zonder enige tussenruimte.

Nichrome

Weerstandsdraad uit de nickel-iron-chromium familie.


-O-

OCC – Organic Cotton Coil

Een coil met wick materiaal van organisch katoen.

Ohm

De eenheid van weerstand. Het symbool is Ω. In relatie tot de E-sigaret wordt het gebruikt bij de aanduiding van de weerstand van de coil.


-P-

Passthrough batterij

Batterij met mogelijkheid tot dampen tijdens het opladen.

Pen-style E-sigaret

Benaming voor een E-sigaret in de vorm van een pen. Valt ook onder de categorie mid-size E-sigaretten.

PCC – Personal Charging Case

Een apparaat wat opgeladen meegenomen kan worden. Hiermee kan onderweg de E-sigaret worden opgeladen of een mobiele telefoon met een USB kabel.

Personal Vaporizer

Andere benaming uit het Engels voor een E-sigaret.

Pinoy

E-sigaret producten afkomstig uit de Filipijnen.

Plantaardige glycerine

In het Engels Vegetable Glycerin (VG). Dit is een basisvloeistof voor E-Liquid.

Propyleen glycol

In het Engels Propylene Glycol (PG). Dis is een basisvloeistof voor E-Liquid.


-Q-


-R-

RBA – Rebuildable Atomizer

Een term uit het Engels voor een verdamper die bewust zo is geconstrueerd dat alle onderdeeltjes kunnen worden vervangen. Het maken van de coil wordt door de gebruiker gedaan. Tevens kunnen deze verdampers altijd gerepareerd worden als het nodig is.

RDA – Rebuildable Dripping Atomizer

Een term uit het Engels voor een verdamper die bewust zo is geconstrueerd dat alle onderdeeltjes kunnen worden vervangen. Bij de RDA moet de vloeistof direct op de wick gedruppeld worden. Tevens kunnen deze verdampers altijd gerepareerd worden als het nodig is.

Recoilen

Het vervangen van de coil in de verdamper.

Refilling

Een term uit het Engels voor het opnieuw vullen van een tankje of cartridge met E-Liquid.

Reverse battery protection

Een beveiliging die schade aan de device voorkomt als de batterij verkeerd om wordt geplaatst.

Rewicken

Het vervangen van de wick in de coil van de verdamper.

RTA – Rebuildable Tank Atomizer

Zie RBA.


-S-

Short circuit protection

Een beveiliging die voorkomt dat er schade aan de device ontstaat bij kortsluiting.

Silica

De standaard Silica wick zijn meerdere flexibele kristallijne fiber draadjes in elkaar gedraaid. Ze vormen op deze manier een dun touwtje. Het wordt als wickmateriaal in de verdamper. Standaard Silica wick wordt toegepast in de RBA/RTA en RDA Silica compatibel systemen. De uitwendige diameter varieert over het algemeen van 1 mm tot 3,5 mm.

Smoke juice

Een term uit het Engels voor E-Liquid.

Starter kit

Een complete set artikelen waarmee je direct kunt starten met dampen. Meestal bestaande uit één of twee batterijen, één of meerdere tankjes, een oplader, E-Liquid, soms een naaldflesje, en een etui.

Steeping

Een term uit het Engels waarmee bedoeld wordt het laten rijpen van de E-Liquid voor het bewerkstelligen van een optimale smaak.

Stick style

Een term uit het Engels waarmee wordt aangegeven dat de E-sigaret net zo groot is en sprekend lijkt op de tabak sigaret.

Sub-ohmen

Dampen van een E-sigaret met daarin een coil met een weerstand lager dan 1,0 Ohm.


-T-

Throat-hit

Een term uit het Engels waarmee het gevoel in de keel wordt aangegeven als je de damp inhaleert. De throat-hit is een belangrijk aspect van het dampen en wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid nicotine in de E-Liquid. In het Nederlands wordt ook wel de term gier gebruikt.

Top coil

Een coil die bovenin het top coil tanksysteem dient te worden gemonteerd.

TPD

De afkorting voor Tobacco Products Directive. Dit is de Europese wet c.q. richtlijn voor de nationale tabak-waren wetgevingen binnen de landen van de Europese Unie. Tot het ongenoegen van alle dampers uit Europa is de wetgeving voor de E-sigaret hierin ook beschreven onder artikel 20.

Tubemod

Een Advanced Personal Vaporizer in de vorm van een buis.


-U-


-V-

Vape / Vaping

Engels voor dampen. De meest gebruikte term voor het dampen van de E-sigaret.

Vapor

Een term uit het Engels waarmee de damp wordt bedoeld.

Variabele voltage

Een functie waarmee je het voltage naar persoonlijke voorkeur kunt instellen voor een betere dampervaring. Je beïnvloedt hiermee de smaak en dampproductie.

Variabele wattage

Een functie waarmee je het wattage naar persoonlijke voorkeur kunt instellen voor een betere dampervaring. Je beïnvloedt hiermee de smaak en dampproductie.

VG – Vegetable Glycerin

Dit is een basisvloeistof voor E-Liquid. De drager voor de aroma’s en eventueel de nicotine. Het is minder allergie opwekkend dan propyleen glycol.

Verdamper

De atomizer bevat wickmateriaal en een coil. Dit geheel bevindt zich in de verdamper.

VV/VW

Hiermee wordt aangegeven dat de betreffende E-sigaret de mogelijkheid biedt het voltage of het wattage naar persoonlijke voorkeur in te stellen.


-W-

Wick

Het materiaal in de verdamper welke de E-Liquid absorbeert en transporteert.


-X-


-Y-


-Z-


Mocht je E-sigaret begrippen of termen missen in deze lijst kan je dat aangeven via het contactformulier.

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

2 reacties op “E-sigaret begrippen

 1. Ha eddy, eindelijk is mn sigelei kick binnen, bedoeld voor mn kamry k100 mech. , maar t past niet, t werkt niet. Heb jij een tip, of weet je, dat deze combi niet werkt, zoniet heb jij dan een tip welke (betaalbare) mech ik dan zou kunnen zoeken? Groet Kees

  1. Hoi Kees,

   Dat heb ik inderdaad wel eens eerder gehoord. Met een 18650 batterij schijnt het niet te passen. Heb je het ook al eens geprobeerd met een 18490 of een 18500 batterij? Volgens mij moet dat wel werken, ben echter niet helemaal zeker. Wat ik wel zeker weet is dat de Kamry K101 met Kick werkt (18350, 18490 en 18500 batterijen) en ook met safety fuse.

   De Smoktech Magneto is ook een betaalbare mech (€ 55,00) en werkt ook met een kick. Waarschijnlijk optimaal met de kick van Smoktech. Daarnaast zijn er veel clones verkrijgbaar, bijvoorbeeld de Nemesis die ook prima met kick werken. Ik zelf gebruik de Atmizoo LAB50 mech met een originele Evolv2 kick. Dat werkt echt perfect, maar is niet zo een heel goedkope combinatie (ongeveer € 160,00).

   Succes weer en groet, Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.