E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

Gezondheidsaspecten

Er wordt nogal wat gesuggereerd in negatieve zin als het gaat om de gezondheidsaspecten in relatie tot de E-sigaret. Er zijn ontzettend veel nieuwsberichten op het internet te vinden die volledig foute informatie presenteren. Zoals bijvoorbeeld berichten die beweren dat E-sigaretten meer gezondheid schade aanrichten dan tabak sigaretten. Een andere foute stelling die je ook vaak leest is: “E-sigaretten zijn gezonder dan gewone sigaretten”. Hiermee suggereert de schrijver dat roken en dampen goed voor de gezondheid zou zijn. Allemaal onzin natuurlijk. Helaas is het zo dat er regelmatig artikelen worden gepubliceerd over de E-sigaret die we niet zomaar voor de waarheid kunnen aannemen.

Er is waarschijnlijk nog een lange tijd te gaan voordat er een eenduidige mening over het gebruik van de E-sigaret zal zijn in relatie tot gezondheid. De afgelopen jaren zijn er al veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan. Hieruit is gebleken dat een E-sigaret dampen als veel minder ongezond kan worden beschouwd dan tabak roken.

Door over te stappen van tabak roken naar E-sigaret dampen zal schade aan de gezondheid aanzienlijk worden teruggebracht. Weten wat het verschil is tussen roken en dampen?

Als je geïnteresseerd bent in het lezen van onderzoeksrapporten moet je zeker ook eens een kijkje gaan nemen op de volgende websites:

Acvoda

Stop roken vandaag

Dampforum

Elektrisch roken EA-Sigaret

De E-Liquid (vloeistof) ingrediënten

Het inhaleren van damp is natuurlijk datgene waar het om draait als we het over gezondheid hebben. Als we eerst eens kijken naar de hoofdingrediënten in E-Liquid dan zien we de volgende stoffen:

Propyleen glycol (PG). Een kleurloze en reukloze niet toxische viskeuze vloeistof. Het wordt onder andere toegepast in voeding en cosmetica om vocht vast te houden. Propyleen glycol heeft hygroscopische eigenschappen. Een andere toepassing is als oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen. Een volgende welbekende toepassing is als dampvloeistof in dampmachines in discotheken. Propyleen glycol is goedgekeurd voor consumentengebruik en niet schadelijk voor de gezondheid.

Plantaardige (vegetable) glycerine (VG). Een viskeuze kleurloze vloeistof meestal afkomstig van plantaardige olie, soms ook van dierlijk vet. De stof smaakt zoet en is niet giftig. Wordt onder andere toegepast in voeding. In medicijnen voor een verzachtend effect. In cosmetica als vocht vasthoudend middel. Vegetable glycerine is goedgekeurd voor consumentengebruik en niet schadelijk voor de gezondheid.

Aroma’s. De smaakstof in de vloeistof voor de E-sigaret. Kent natuurlijk ontelbare toepassingen in voeding en is niet schadelijk voor de gezondheid.

Eventueel gedestilleerd water. Zeer zuiver water, waaruit door destillatie alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verdwenen.

Eventueel nicotine. Is een organische verbinding die in een relatief hoge concentratie voorkomt in de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Nicotine is giftig en heeft een verslavende werking. Nicotine zelf is niet kankerverwekkend.

Lees hier meer over nicotine

Verhouding PG/VG

Er zijn E-Liquids met een hoog PG gehalte in de basis. Echter de voorkeur van veel dampers gaat eerder uit naar een hoog VG gehalte ivm de betere dampontwikkeling, natuurlijk zoetere smaak en zachtheid in de keel.

Veel voorkomende verhoudingen PG/VG zijn: 30/70  –  40/60  –  50/50  –  60/40  –  70/30  –  80/20.

Een basis met 100% VG is in werkelijkheid meestal zo’n 85% VG en de rest is (gedemineraliseerd) water. 99,8% VG is namelijk zo stroperig dat het voor veel verdampers een te lage transportsnelheid naar de watten teweegbrengt en daarmee ongeschikt wordt om te dampen. Een te lage transportsnelheid van de E-Liquid naar de watten kan een dryhit tot gevolg hebben en dat is zeer onsmakelijk.

Aroma’s hechten zich beter aan PG. De verhouding PG/VG 50/50 is eigenlijk een zeer goede balans tussen smaak en hoeveelheid damp en is daarnaast qua viscositeit toepasbaar in vrijwel alle verdampers.

Wilt u nu E-liquid kopen?

De E-Liquid damp inhaleren

Damp ontstaat door het verhitten van E-Liquid. De damp wordt geïnhaleerd. Er wordt niets verbrand wat betekent dat er geen teer, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen vrijkomen. Schadelijke stoffen die bij verbranding van tabak wel vrijkomen en worden geïnhaleerd.

De damp is een mix van de hierboven genoemde stoffen. Het is vrijwel kleurloos en laat geen neerslag achter van de eventueel aanwezige nicotine. Het menselijk lichaam kan minder goed nicotine uit damp opnemen dan uit sigarettenrook. Desondanks is het niet goed voor je gezondheid als je een E-Liquid gebruikt met nicotine erin. Het is echter veel minder ongezond dan tabak roken.

De damp ruikt bij sommige E-Liquids nergens naar, bij andere E-Liquids geeft het de geur van de E-Liquid smaak. Vaak is zowel de damp alsook de geur binnen een paar seconden verdwenen uit de lucht. Mits nicotine houdende E-Liquid, zullen de nicotine moleculen in de uitgeblazen damp zeer snel worden afgebroken tot niets. Het gaat dan over een aantal seconden. Voor omstanders is de damp niet schadelijk voor de gezondheid. Hetzij iemand zou allergisch zijn voor propyleen glycol. Dan kan het wat irritatie van de luchtwegen opwekken.

Tot op heden is er in geen enkel onderzoek een giftige aan tabak gerelateerde stof in de damp gevonden.

Voor-, nadelen en gezondheid

Met bovenstaande in acht nemende kunnen we vervolgens eens kijken wat de voor- en nadelen zijn. Ook in relatie tot de gezondheid. We kunnen het bekijken vanuit twee invalshoeken, te weten:

1. Voor- en nadelen voor de niet-roker die start met dampen:

Voordelen:

 • Geen

Nadelen:

 • Mogelijk droge mond
 • Mogelijk allergische reactie op de propyleenglycol
 • Schade door en afhankelijkheid van nicotine bij nicotinehoudende E-Liquid

2. Voor- en nadelen voor de roker die overstapt op dampen:

Voordelen:

 • Risicovermindering op verschillende vormen van kanker
 • Risicovermindering op hart-, vaat- en longziekten
 • Betere doorbloeding
 • Fitter voelen
 • Meer adem hebben
 • Meer energie hebben
 • Er minder bleek uitzien
 • Beter kunnen ruiken en proeven
 • Geen rokershoest meer hebben
 • Frisser ruiken voor uw omgeving
 • Geldbesparing
 • Nauwelijks ontwenningsverschijnselen

Nadelen:

 • Mogelijk droge mond
 • Mogelijk allergische reactie op de propyleen glycol
 • Schade door en afhankelijkheid van nicotine bij nicotinehoudende E-Liquid

Het grote aantal voordelen voor de gezondheid bij het overstappen van klassiek roken naar de E-sigaret is natuurlijk het gevolg van het stoppen met roken.

De E-sigaret heeft dus enorm veel voordelen ten opzichte van de tabak sigaret. Dit gegeven is geen onderwerp van discussie. Steeds meer gezondheidsinstituten bevestigen dit voordeel van de E-sigaret in vergelijking tot de tabak sigaret. E-sigaretten zijn ook goedkoper dan tabak sigaretten. Bovendien stinken ze niet en is de uitgeblazen damp niet schadelijk voor omstanders. Dit is door wetenschappelijk onderzoek reeds aangetoond.

De nadelen en mogelijke oplossingen

De eventueel droge mond en/of allergische reactie kan worden veroorzaakt door de propyleen glycol in de PG E-Liquids. Zeker niet iedereen die dampt heeft hier last van. Bij veel onderzoeken blijkt vaak meer dan de helft van de deelnemers helemaal nergens last van te hebben. Gewoon voldoende water blijven drinken biedt vaak al de oplossing. Als er onverhoopt een allergische reactie optreedt kan je in plaats van PG ook de VG E-Liquids uitproberen. VG staat voor vegetable glycerine (plantaardig) en is minder allergie opwekkend. Het geeft ook wat meer damp, maar weer wat minder smaak.

Geen mens is gelijk en de een heeft geen bijverschijnselen van het dampen en de ander wel. De bijverschijnselen van dampen zijn echter voor zover bekend bijna nooit van een dusdanige aard dat er niets meer aan te doen is. Vaak is naast het voldoende water drinken en het tot je nemen van voldoende vitamines (wat je normaal gesproken altijd al moet doen) voldoende. Meer of minder PG, meer of minder VG, of andere aroma’s uitproberen. Het is per individu verschillend. Gewoon iets anders proberen mocht je ergens last van hebben.

Ten opzichte van nicotine kan alleen maar gezegd worden dat het niet goed is voor je gezondheid. Toch moeten hier wel enige kanttekeningen bij worden geplaatst. Is het daadwerkelijk zo schadelijk en zo zwaar verslavend als men beweert? Lees hier meer over nicotine.

Resumé

De voordelen van dampen ten opzichte van roken zijn enorm. Bij het overstappen zal je snel van alle voordelen genieten die stoppen met roken met zich meebrengen. De nadelen die je van dampen kunt ondervinden zijn vaak gemakkelijk op te lossen. De meeste dampers ondervinden geen nadelen. Het nicotinegehalte zou je zo snel mogelijk moeten afbouwen. Het gaat vrij gemakkelijk. Nicotine alleen is namelijk niet het hoofdcomponent wat verslaving veroorzaakt in tabak sigaretten. E-Liquids gebruiken zonder nicotine brengt je weer een stap verder naar een minder ongezond leven. Als je eenmaal zover bent dat je gebruik maakt van de E-sigaret zonder nicotine, kan je je afvragen of je het überhaupt nog moet doen. Aan de andere kant als je het zo nu en dan gezellig vindt, wat is er mis mee voor de gezondheid?

“Stoppen met roken is een makkie, dat heb ik al 20 keer gedaan”. Voor je gezondheid is en blijft niet roken en niet dampen natuurlijk het gezondst! Maar als het stoppen met roken niet wil lukken, kies dan een veiliger en minder ongezond alternatief.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,09 out of 5)
Loading...
Kan ik doodgaan van een e-sigaret?

Kun je overlijden aan de gevolgen van een e-sigaret? Het antwoord is ja, technisch gezien. Maar het is een beetje moeilijk, om dezelfde reden dat het moeilijk is om te sterven aan een overdosis brandbare sigaretten – en dat komt omdat je ziek wordt. Lees verder

Hoeveel trekjes van een e-sigaret is een gewone sigaret?

Elke druppel e-vloeistof duurt ongeveer 7 pufjes, dus 2 druppels is ongeveer gelijk aan 1 sigaret (14 pufjes). Er zijn ongeveer 20 druppels per ml e-vloeistof. De nicotinesterkte van sigaretten is de hoeveelheid die daadwerkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Lees verder

Kan ik kanker krijgen van een e-sigaret?

Bij gebruik van een e-sigaret in combinatie met e-liquid die nitrosamines bevatten adem je bij het dampen kankerverwekkende stoffen in. Gelukkig zijn e-liquids die aan de TPD2 voldoen vrij van deze kankerverwekkende stof. E-sigaretten zijn populair geworden als een “veiliger” en steeds modieuzer alternatief voor traditionele sigaretten. … Experts waarschuwen dat verdamping ervoor zorgt dat gebruikers van e-sigaretten gevaarlijke hoeveelheden kankerverwekkende stoffen inhaleren. Lees meer

Is een e-sigaret geschikt om mee te stoppen met roken?

E-sigaretten zijn niet volledig zonder risico, maar experts schatten dat vapen ten minste 95% minder schadelijk is dan het roken van sigaretten. E-sigarettendamp bevat enkele potentieel schadelijke chemicaliën die ook in tabaksrook voorkomen, maar op veel lagere niveaus. Veel mensen denken dat nicotine erg schadelijk is voor de gezondheid. Echter … Lees meer

Zijn e-sigaretten beter dan gewone sigaretten?

E-sigaretten claimen veel van de gezondheidsrisico’s van het roken van tabak te omzeilen en een gezonder alternatief te bieden voor sigaretten. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van e-sigaretten sommige rokers kan helpen stoppen. Lees meer

Wat zijn de negatieve effecten van e-sigaretten?

Wat is de negatieve bijwerking van een e-sigaret zonder nicotine?
Irritatie aan de keel. Bij verhitting kunnen componenten in uw e-liquid de mond en luchtwegen irriteren.
Ontsteking. Nicotinevrije dampen lijken ook een immuunsysteemreactie te veroorzaken. …
Toxiciteit. Bovendien kan nicotinevrije e-sigarettenvloeistof gevaarlijk zijn voor cellen. Lees meer

Hoe verslavend zijn e-sigaretten?

De meest verslavende stof in een e-sigaret is nicotine. Hoewel een recent rapport heeft vastgesteld dat e-sigaretten “minder giftig” zijn dan sigaretten, stoppen de meeste mensen die e-sigaretten gebruiken niet met het gebruik van e-sigaretten. Lees meer

Op welke nicotinesterkte zou ik moeten dampen?

0 mg/ml is het beste voor personen die zich een weg naar beneden hebben gewerkt van hogere nicotinegehaltes van de e-liquid, of die willen dampen zonder nicotine. 3 mg/ml is het beste voor vapers die hun nicotinegehalte willen verlagen maar nog niet zonder kunnen, of voor degenen die eerder alleen lichte rokers (minder dan 10 sigaretten per dag) waren. Lees verder

Is ”meedampen” ook schadelijk?

Vapen produceert geen rook; dus de risico’s van passief vapen zijn te verwaarlozen. De damp van e-sigaretten bevat zeer lage niveaus van chemicaliën, waaronder nicotine, maar deze overschrijden geen schadelijke waardes. Op dit moment is er geen geïdentificeerd gezondheidsrisico van passief vapen. Meedampen is slechts … Lees verder

Wat gebeurt er met mijn longen als ik stop met roken?

Ongeveer 3 dagen na het stoppen zullen de meeste mensen humeurigheid en prikkelbaarheid, ernstige hoofdpijn en onbedwingbare trek ervaren als het lichaam zich opnieuw aanpast. In slechts 1 maand begint de longfunctie van een persoon te verbeteren. Naarmate de longen genezen en de longcapaciteit verbetert, kunnen voormalige rokers minder hoesten en kortademigheid opmerken. Verder … Lees meer

Is e-liquid zonder nicotine schadelijk?

Ja, e-liquid met of zonder nicotine wordt altijd afgeraden voor niet-rokers. Ondanks dat veel onderzoeken uitwijzen dat het veel minder schadelijk is dan gewoon roken, is dampen nog steeds niet gezond. Volgens een onderzoek van het RIVM is de damp van de e-sigaret schadelijk voor de gezondheid. In E-liquid zitten ook andere stoffen dan alleen nicotine en deze kunnen zorgen voor negatieve bijwerkingen zoals E-liquid …..

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Whatsapp
Whatsapp

61 reacties op “Gezondheidsaspecten

 1. Voor de omgeving is dampen een stuk minder belastend dan gewoon roken. Het blijft echter junkiegedrag. Bovendien neem je nog steeds chemicaliën tot je. Of je nu dampt of rookt, je geeft geen goed voorbeeld aan je kinderen. Dat doe je enkel door niet te roken of te dampen.

 2. Even een vraag / opmerking. Ik ben sinds juli 2018 gestopt met roken. Ik rookte 5 pakjes zware shag per week en draaide 60 sigaretjes uit een pakje. Dus zo’n 300 sigaretjes per week. Ik ben gaan dampen vanaf juli 2018 en geen tabak meer aangeraakt. Sinds een maand of 2 heb ik last van vrij stevige spierpijn. Heel vervelend. Ben nu sinds 2 weken overgestapt van 70VG/30PG naar 100VG. Maar spierpijn blijft ook na overstappen. Is hier nog wat aan te doen of is stoppen met dampen de enige remedie?

  1. Hoi, het verband tussen spierpijn en dampen zegt mij niets.. Ik denk niet dat deze zaken met elkaar te maken hebben. Of het moet komen door een betere doorbloeding waardoor de spieren meer ruimte krijgen om aan te sterken.

 3. Wat er ook wordt teruggedrongen is de last van de omgeving. Tabak roken is niets anders dan het jezelf toestaan de lucht van anderen te vervuilen. Bij vapen heb je daar geen last van. De E-sigaret produceert geen hinderlijke rook. We gaan het nog meemaken dat niemand meer tabak rookt.

 4. Ben in januari 2018 gestopt met 3 pakjes zware shag per week roken, 48 lange jaren. Van de een op de andere dag overgegaan op e-sigaret, de Justfog Q16, en meteen op 6 mg nicotine gaan zitten. Vanaf de eerste inhalering geen enkele sigaret meer aangeraakt. Alles is verbeterd: reukzin, huid, longcapaciteit. Wat ik wel doe is het mondje van de e-sigaret regelmatig reinigen met alcohol. Kon volgens mij wel eens helpen tegen het ontstaan van aften of kapotte lippen. Ik heb nergens last van. En nooit, maar dan ook nooit meer behoefte aan een sigaret.

 5. Hallo , ik ben 8 weken gestopt met roken en heb nu sinds 6 weken last van netelroos ( huiduitslag ) adm vandaag terug sigaretten gaan kopen om te kijken of het van de damper is was ook met 12 nicotine begonnen en toen na 6 en toen de 6 en 0 gemengd voor 3 maar wil nu toch weten of die uitslag van de damper kan zijn adm ben bij specialist geweest voor allergie testen en bij gewone dokters maar niemand vind iets dus nu wachten of het weg blijft met terug te roken vind het erg want was blij dat ik na 30 jaar eindelijk van af was mss dat ik toch allergisch reageer op een stof wat in de vloeistof zit heb er verschillende geprobeerd van het merk Miller .

  1. Beste Schoenaerts,

   Weer tabak gaan roken is een optie, maar niet de minst ongezonde. Dat wist je natuurlijk al, maar er is een tweede optie. Je kunt een E-Liquid proberen met een hoog VG gehalte, minstens 70%. Als dat beter gaat maar het is nog niet naar tevredenheid, probeer je gewoon een E-Liquid die alleen maar VG met een beetje water bevat. Een allergische reactie op PG komt wel eens voor, maar is vrij gemakkelijk te te omzeilen met de juiste basisvloeistof samenstelling.

   Ik hoop dat het hiermee lukt en dat je niet weer terug gaat naar tabak roken, zou zonde zijn van deze stoppoging.

   Succes en groet, Edwin

   1. Hey Edwin ik ben nog altijd sigaretten aant roken heb de e sigaret niet meer gebruikt maar krijg nog steeds netelroos aanvallen en denk dat ik telkens een opstoot krijg als ik alcohol heb gedronken vind het raar dat da spul nog altijd ni uit men lijf is want wou de vg proberen maar durf nog altijd ni eind van de maand moet ik ook na Leuven na een allergoloog kijken of die raad weet want heb altijd Palm gedronken en nooit last gehad en nu telkens als men netelroos weg is en ik drink er een paar komt het terug pfff
    Grtjs

 6. Hallo, ik ben vandaag begonnen met een E-smoker met 8mg nicotine. Heb al tig pogingen ondernomen om te stoppen. Ik rookte 1 pakje zware shag per 4 dagen of een pakje pall mall sig. per dag. Na vele positieve reacties heb ik er 1 aan geschaft en ik moet zeggen het valt me niet tegen. zijn er nog tips omtrent dampen?

  Remco

 7. Goede middag,
  Vaak hoor je van mensen die gestopt zijn met roken dat ze in gewicht toenemen. Mijn vraag is of dat ook gebeurd als je van tabaksroken overstapt naar dampen.

  Vriendelijke groeten Gerdien

  1. Hallo Gerdien,

   Dank voor je reactie, het is een interessante vraag voor velen denk ik.

   Je moet het zo zien dat wanneer je met roken stopt en gaat dampen als alternatief, je alle voor- en (kortstondige) nadelen zult ondervinden die stoppen met roken met zich meebrengt. Dus ook een gewichtstoename kan voorkomen. Het ligt natuurlijk aan degene die stopt, hoe daar mee om te gaan. Het is met een beetje wilskracht gemakkelijk dit op de loer liggende probleempje te voorkomen.

   Succes en groet, Edwin

 8. Goedemorgen,
  Ik rookte 42 jaar nu. Een keer ben ik 9 maanden gestopt :-). Daarna weer verder roken en wel als een ketter. Ca. 40 sigaretten per dag. Ik ben gestopt d.m.v. Tabex tabletten, minder schadelijk dan de Champix-tabletten. En ja ik ben eraf!! Nu met een damper met smaakjes. Deze damper is niet te verkrijgen in Nederland, dus de vloeistof ook niet (Woon zelf in Frankrijk). Dit is een geweldige damper!! Zijn vullingen die je erin doet, dus zelf niet knoeien met de vloeistof. Kan het dampen iedereen aanraden die een ( echte) wens heeft om te stoppen!

  Groetjes,
  Karin vanuit Salviac, France

 9. Ik damp al ruim een jaar (MTL) en sinds die tijd geen sigaret meer aangeraakt. Ik ben begonnen op 12mg nicotine en zit daar nog steeds op Het afbouwen van nicotine gaat mij niet goed af, is hier een oplossing voor ? Want als ik lager in nicotine ga dan geeft het dampen mij geen voldoening; komt minder hard in de keel aan. Verder ben ik positief over het dampen.

  1. Hallo Martin,

   Ik ben zelf ook voornamelijk een MTL damper en begon destijds met 18 mg. Dat was duidelijk te heftig (qua gevoel in de keel) vergeleken met mijn halfzware shag. Ik ging toen naar 16 mg en kort daarna naar 12 mg. Dat heb ik een heel tijdje volgehouden, zeker een half jaar. Toen naar 9 mg omdat ik andere verdampers ging gebruiken, die een veel betere dampervaring opleverden. Moet je denken aan de Kayfun Lite van toen. Ook weer een half jaartje of zo en toen naar 6 mg. Dat gebruik ik nu nog steeds. Omdat ik mijn liquids zelf maak kan ik het nu goed afstemmen op het soort liquids. Sommigen geven een wat sterkere throathit en dan mix ik het op 5 mg. Bevalt me prima en ik hoef niet zo nodig naar ‘zero’. Is een goed streven, zonder meer, maar moet het zo nodig? Ik blijf bijvoorbeeld toch ook koffie drinken. Alles met mate en dan is er volgens mij niet zo veel aan de hand.

   Wat je hieruit kan opmaken is dat je er gerust de tijd voor kunt nemen. Waar ik echter wel van overtuigd ben is dat het niet zo zeer de nicotine is, maar de rookhandeling met dat bepaalde gevoel in de keel. Nicotine kan je met de E-sigaret ook met gemak in een 3 maanden tot een half jaar afbouwen naar ‘zero’. Geen probleem voor het menselijk lichaam als het puur om de nicotine gaat. Zeker niet als de E-sigaret wordt gebruikt, die als het ware de rookhandeling in stand houdt. Hetgeen waar het gros van de stevige rokers het sterkst aan verslaafd is geraakt.

   Neem de tijd en maak je geen zorgen om dat kleine beetje nicotine. Probeer na een tijdje nog eens omlaag te gaan naar 9 mg enzovoorts. Ander soort verdamper kan ook helpen. De Kayfun’s zijn over het algemeen perfecte MTL verdampers, naast de Flash-e-Vapor en de SQuape. Met dit soort verdampers kan je gegarandeerd gelijk al een stapje omlaag, omdat ze veel beter presteren. Ik zeg dit natuurlijk zonder te weten wat je momenteel gebruikt :).

   Succes en groet, Edwin

   1. Bedankt Edwin, voor je snelle reactie. Ik gebruik momenteel de NX30 mini box mod. De merken die jij noemt komen me niet bekend voor, maar dat zou inderdaad een optie kunnen zijn. Ik zal eens kijken waar ik die dampers kan kopen. DL dampen wil ik in ieder geval niet; een collega van mij heeft zo’n apparaat en die dingen zijn behoorlijk dorstig. Ik kan eventueel nog mengen van 12 mg en 6 mg. En anders laat ik het maar zo want het is in elk geval beter dan sigaretten roken. Complimenten voor je website, staat veel nuttige informatie in.
    Groet, Martin

    1. Dank voor je compliment Martin!

     De … is geen slechte combinatie, absoluut niet. Echter met de high-end verdampers kan je deze nu ook weer niet vergelijken.

     Je kunt eens een kijkje nemen op de volgende websites:
     Kayfun
     Flash-e-Vapor
     SQuape

     De meesten zijn ook als clone verkrijgbaar, tegen een fractie van de prijs van de originelen. Echter heeft het ook een nadeel. Sommige clones doen zwaar onder ten opzichte van de originelen. Anderen komen aardig in de buurt en presteren goed, maar dan moet je een beetje geluk hebben. Koop je 3 clones, zit er vast wel eentje bij die het doet :). Ik ga liever voor de originelen. Ze gaan de rest van je leven mee en ten opzichte van de prijs voor het roken, heb je het zo weer terugverdiend. Clones vind je hier: FastTech

     Zelf heb ik onlangs de pas nieuw uitgekomen As.. mini gekocht. Een geweldige MTL verdamper en met de 0,7 Ohm coils een behoorlijk stevige throathit. Hier vind je meer informatie: Aspire Nautilus 2

     En met jouw laatste statement ben ik het volledig eens natuurlijk. Het is altijd stukken minder ongezond dan sigaretten roken.

     Groet, Edwin

 10. 10 Februari gestopt met roken en door de damper ontzettend gemakkelijk vol te houdem.Begonnen met 11mg nicotine en nu naar 6 en dan langzaam afbouwen naar 0.Uitvinding van de eeuw !Mijn conditie is al behoorlijk verbeterd.Mijn allergieen zijn minder hevig.En niet meer benauwd… Oh ja ,mijn man doet mee en ook hij houdt vol.En ook met gemak.

 11. Nooit gedacht dat ik zou kunnen stoppen met roken.pakje per dag. Na overlijden van dierbare aan kanker ging de knop om. Mijn partner had nog een damper met 3mg nicotine en ik ben deze gaan gebruiken. Geen moeite en binnen 2 dgn niet meer benauwd en niet meer hoesten. Ga nu zonder nicotine gebruiken. Ben heel blij dat ik dit heb voor achter de hand. Het enige wat ik ondervind ( na de eerste week verstopping te hebben gehad, en slecht en kort slapen is dat ik wel erg moe ben en blijf, hoort dit erbij? Ik ben nu 2 weken gestopt en ik ga nooit meer sigaretten roken. Wilma

  1. Hallo Wilma,

   Succes met de stoppoging, de volhouder wint en de E-sigaret kan je er goed bij ondersteunen.

   Houd er altijd rekening mee dat stoppen met roken de eerste weken voor allerlei kwaaltjes en ongemak zorgt.
   Wat ik hiermee wil zeggen is dat in de eerste weken na stoppen met roken EN starten met dampen, in 9 van de 10 gevallen de ongemakken worden veroorzaakt door het stoppen met roken en niet door het starten met dampen. Het is een fase waar je even doorheen moet bijten. Roken doet meer met je lichaam dan je lief is en als je stopt heb je daar echt wel even last van. Ook als je als alternatief bent gaan dampen. Echter dat dampen houdt de rookhandeling in stand. Dat is hetgeen wat je het meest ondersteunt, naast een beetje nicotine.

   Succes en groet, Edwin

  1. Hallo Tamara,

   Wat versta jij onder onschadelijk? Strikt genomen zijn er geen E-sigaretten die volledig onschadelijk zijn. Maar wat is er wel volledig onschadelijk als je naar alles kijkt waaraan je zo dagelijks wordt blootgesteld?

   Een E-sigaret dampen is veel minder ongezond dan een tabak sigaret roken.

   Groet, Edwin

   1. Hoi Edwin, bedankt voor je antwoord, ik mag namelijk helemaal niet meer roken,
    maar dat is moeilijk na 45 jaar, daarom wilde ik graag weten of de e-sigaret slecht is en gevolgen heeft voor de gezondheid, met name de inhoud van de longen

    1. Hoi Tamara,

     Ok, ik begrijp je vragen nu beter. Dank voor de terugkoppeling. Het is natuurlijk in dit soort gevallen altijd beter om het gebruik van de E-sigaret ook met de huisarts of specialist te overleggen. De één weet er absoluut meer van dan de ander, maar het is het denk ik wel waard toch op tafel te leggen.

     Ik begrijp ook dat je het heel moeilijk vind na 45 jaar roken. Echter om wille van jouw gezondheid is het waarschijnlijk wel heel erg belangrijk het roken van sigaretten te stoppen. In hoeverre in jouw gezondheidsstatus een E-sigaret kwaad kan, durf ik niet te zeggen. Het zal in ieder geval ten opzichte van tabak sigaretten veel minder slecht voor je zijn. Zou je ervoor kiezen een E-sigaret te gaan gebruiken, zal je direct de voordelen van het stoppen met roken gaan ervaren.

     In jouw geval is niet roken en niet dampen zeker de beste keuze die je kunt maken. De E-sigaret is in het algemeen een minder ongezond alternatief, maar in sommige gevallen misschien toch beter om het niet aan te raden. Overleg het nog eens met de huisarts of specialist, zij hebben toch een beter inzicht in uw situatie.

     Heel veel succes en vriendelijke groet,
     Edwin

  1. Hallo Tamara,

   Als je zonder nicotine wilt dampen en je hebt een E-sigaret die je kan navullen, dan koop je gewoon E-Liquid zonder nicotine. Bijna alle E-Liquids zijn zonder nicotine verkrijgbaar. Geen probleem dus om zonder nicotine te dampen.

   Het tweede deel van jouw vraag suggereert dat dampen gezond zou kunnen zijn. Dat is niet juist. Dampen is veel minder ongezond dan roken.

   Groet, Edwin

 12. Hallo,

  Sinds vandaag ben ik bestempeld met de ziekte van buerger. Stoppen met roken per direct.. Ik ben nu al 2 weken aan het dampen met een simpel apparaat van JustFog. Wat wordt aangeraden om af te bouwen.. Begon met 12mg en heb nu sinds vandaag 10mg erin… Moet ik bijv met de week verlagen of is het verstandiger om het met een paar dagen te verlagen.. Ik moet iedergeval van de peuken af blijven alleen blijven de vragen hangen of het dampen niet zo schadelijk is… Doktoren geven mij namelijk daar geen antwoord op.
  Graag hoor ik wat tegemoet komen!

  1. Hallo Steffan,

   Erg vervelend voor je dat deze ziekte je heeft getroffen. Heel erg veel sterkte!

   Door over te stappen op dampen zal de schade aan de gezondheid absoluut enorm worden gereduceerd. Daar is geen twijfel over mogelijk. In jouw geval zou ik inderdaad wel zo snel mogelijk de nicotine afbouwen. Echter het zal niet van een paar dagen afhangen. Kijk gewoon zelf aan hoe snel je in staat bent om af te bouwen. Met wat wilskracht kan dat vrij snel met een E-sigaret. Zodra je onder de 6 mg/ml komt, kan het misschien wat lastiger worden en moet je dat iets langer aanhouden. Pas op dat je bij het verminderen van de nicotine niet veel meer gaat dampen. Dan schiet je er namelijk niet al te veel mee op. Nicotine afbouwen en hetzelfde dampgedrag aanhouden is erg belangrijk.

   Nogmaals heel veel sterkte en groet,
   Edwin

 13. Hallo Edwin,
  Ik ben nu al twee jaar af van het roken. Ik rookte 18 sigaretten per dag. Ik heb alleen geen damper gebruikt maar shampix tabletten die mij zeer geholpen hebben. Nu is mijn zoon ook aan het af kikken van sigaretten met een damper. In eerste instantie schrok ik wel als vader, maar omdat ik ook gerookt heb weet ik hoe het voelt en heb natuurlijk medelijden met mijn zoon. Nu heb ik besloten om samen te dampen zodat het voor mijn zoon gemakkelijker is. Ik heb een damper met zero nicotine. Is er een kans dat ik weer verslaafd ga raken aan een sigaret als ik begin te dampen?
  Eerlijk gezegd ben nu al twee jaar verslaafd aan de fishermans (1 zakje per dag schrik niet) en het is ook erg duur. daartegenover is dampen goedkoper.
  Is er een kans dat ik weer verslaafd ga raken aan een sigaret als ik begin te dampen?

  1. Hallo De Beste,

   Dat Shampix tabletten u geholpen hebben om van het roken af te komen is een goede zaak. Verslaafd aan de Fishermans heb ik nog nooit gehoord. Interessant, ik wist niet dat dat mogelijk was. Wie weet helpt dampen je daar weer vanaf, maar welke van de twee minder ongezond is durf ik niet te zeggen.

   In ieder geval haal je met de handeling van het dampen de handeling van het roken weer terug. Als je al 2 jaar geleden gestopt bent met roken lijkt me dat geen logische zet. De rookverslaving (handeling) zit diep in het brein versleuteld en wordt weer wakker gedampt. Als dat dampen geen bevredigend gevoel geeft, zou een volgende stap dampen met nicotine kunnen zijn. Daarom vind ik het in uw geval onverstandig. Desalniettemin verwacht ik absoluut niet dat dampen weer aanleiding zal gaan geven tot het roken van sigaretten.

   Mijn advies is om geen medelijden met uw zoon te hebben. Hij gaat het met de juiste dampapparatuur en een beetje wilskracht ook alleen wel redden om van het roken af te komen. U kunt dan het enige echte juiste voorbeeld blijven geven, namelijk niet roken en niet dampen. Komt uw zoon door dampen van het roken af is dat stap 1. Stap 2 is dan nicotine geleidelijk aan afbouwen en vervolgens ook met dampen stoppen. En u kunt ondertussen misschien toch ook proberen om die hoeveelheid Fishermans een beetje af te bouwen :).

   Succes en groet, Edwin

  1. Hallo Henk,

   Ja. Daar moet je dan wel flink wat nicotine voor tot je nemen. Ook te vergelijken met teveel koffie of een te grote nicotinepleister. Kan je ook zo’n rikketik van krijgen. Hoe dan ook, het is geen fijne ervaring. Er kan ook een misselijk gevoel en/of hoofdpijn bij komen kijken. De oplossing is super eenvoudig. Nicotinegehalte omlaag bij eenzelfde dampgedrag of nicotinegehalte verhogen en veel minder gaan dampen. Dit laatste doe je dan om die throathit of keelklap nog te behouden. In ieder geval dat nicotinegehalte onder het niveau van de hartkloppingen houden. Je hoeft lang niet zo ver te gaan om een behaaglijk gevoel en bevrediging van de nicotine te ervaren.

   Als de hartkloppingen worden veroorzaakt door een overgevoeligheid voor nicotine geeft dat weer een andere kijk op de zaak. Je dampt dan niet veel, het nicotinegehalte ligt ergens tussen de 6 mg/ml en 12 mg/ml en je krijgt toch hartkloppingen. Dampgedrag aanpassen, minder sub-ohm dampen en nicotinegehalte desnoods naar 0 mg/ml terugbrengen. Misschien zelfs een keer een overleg met de huisarts is dan ook een optie.

   Groet, Edwin

 14. hallo Edwin,

  ik ben nu een paar dagen gestopt met roken maar ik mis het echt heel erg. Bestaan er ook E-smokers zonder nicotine maar gewoon puur voor het gevoel?

  groetjes.

  1. Hallo Gerrie,

   Ja maar natuurlijk. Elke verdamper die je zelf met E-Liquid opvult. Je gebruikt dan gewoon een E-Liquid zonder nicotine. Elke verkrijgbare E-Liquid is te verkrijgen met “zero” nicotine.

   Echter vergis je niet in de mate van schadelijkheid van nicotine als je het met dampen consumeert. Qua schadelijkheid is er niet veel verschil tussen nicotine en cafeïne. Lees ook onze artikelen hierover op onze website. Het is natuurlijk altijd beter geen nicotine te gebruiken. Maar als een kleine hoeveelheid nicotine in de E-Liquid, bijvoorbeeld 3 of 6 mg/ml, jou in beginsel helpt om van het roken af te blijven zou ik eerder daar voor kiezen dan het risico te nemen weer terug te vallen op roken. Na een tijdje kan je dan overstappen op 0 mg/ml nicotine en weet je zeker dat je van het roken af bent.

   Succes en groet, Edwin

 15. Ik ben nu 3 weken aan het dampen, ik kreeg last van branderige tong en pijnlijk tandvlees, last van keel en krijg het soms enorm warm, er werd geadviseerd om vg te proberen. Ik dacht dat het minder werd maar helaas toch niet het geval. Ik heb heel erg last van mijn maag, keel slokdarm en bovenstaande symptomen. Ik vindt het erg jammer want ik had geen moeite met het niet meer kunnen roken. Ik rookte zo’n 15 a 20 sigaretten pd Marlboro licht. Gebruik 6mg en 3 Mg nicotine. Heb de justfog J easy9 esigaret en de clearomizer. Ik ben omdat ik zo’n last had weer sigaretten gaan kopen. Heb jij nog advies voor mij? Want eigenlijk vindt ik het erg jammer.

  1. Beste Lia,

   Heel vervelend dat je last hebt van zoveel zaken tegelijkertijd. Ik kan deze symptomen met de beste wil ter wereld niet aan dampen relateren. Sommige zaken eerlijk gezegd eerder aan het roken van tabak. Het spijt me dat te moeten zeggen. Ik bedoel het niet vervelend. Hoeveel jaren rook je 15 à 20 sigaretten per dag?

   Ondanks dat ik al jaren heel erg veel reacties van dampers volg, heb ik dit nog nooit gehoord of gelezen. Niet van beginnende dampers, die nog van het roken afkicken noch van dampers die al langer dan 5 jaar dampen.

   Mijn advies voor nu is om te stoppen met roken, niet te dampen en zo snel mogelijk een huisarts te bezoeken. Het zijn teveel klachten tegelijkertijd. Deze moeten naar mijn mening door een huisarts worden beoordeelt.

   Vriendelijke groet en heel veel sterkte,
   Edwin

   1. beste lia….ik denk dat je een ontsteking hebt in je tandvlees ofzo,maar door te stoppen met roken zijn die symptomen pas naar voor gekomen omdat bent gestopt met roken…in sigaretten zit namelijk broomhexine,een hoestdemper,die broomhexine zorgt ervoor dat je mond en keel een beetje verdooft zijn anders zou men teveel hoesten en stoppen met roken,dat is natuurlijk iets wat de tabaksindustrie niet wilt…,ikzelf ben een goede 4 maanden geleden gestopt met roken en beginnen met dampen,heb geen tot heel weinig last van afkickverschijnselen gehad maar na een week ofzo had ik ook last van mijn mond en tandvlees,als het erg is moet je wel natuurlijk naar de tandarts/dokter gaan….groeten christophe

  1. Hoi Monique,

   Lijkt mij niet teveel. Ik was ook altijd een stevige roker en damp op sommige dagen gemakkelijk 4 à 5 milliliter weg. Het is sterk afhankelijk van de hardware die je gebruikt. Met sommige tanks is 10 tot 15 hijsen een milliliter in verbruik. Van een sigaret neem je gemiddeld ook 10 tot 15 trekjes. Kijk je specifiek naar de handeling en niet naar nicotine consumptie, hebben we het over 5 sigaretten. Met ander soort tanks kan je misschien wel 50 tot 75 hijsjes uit een milliliter dampen. Dat loopt sterk uiteen.

   Maar je kunt rustig eens proberen wat minder te dampen. Ook al kan ik je daar geen grote voordelen voor noemen. Het gaat om jouw gevoel van balans tussen “trek in een sigaret” en “geen behoefte aan een sigaret”. Bij net beginnende dampers helpt het soms ook het nicotinegehalte iets te verhogen. Bijvoorbeeld van 6 naar 9 of van 9 naar 12 mg/ml.

   Succes en groet, Edwin

 16. Geachte
  Ik ben een week geleden met e sigaret maar ik rook graag nog 1 of twee sig per dag
  Is dit schadelijk ??? Ik ben nu afgezakt van 1 pakje sigaretten naar 2 sigaretten
  R y

  1. Hallo Yolande,
   Van een pakje sigaretten per dag naar slechts 2 sigaretten per dag is geweldig. En een E-sigaret gebruiken is veel minder ongezond dan roken. Ga zo door en laat die 2 sigaretten op een gegeven moment ook gewoon weg. Maar doe dat pas als jij denkt dat je daar klaar voor bent.
   Groet, Edwin

 17. Goedemorgen Edwin,

  Sinds kort ben ik overgestapt naar een vaporizer/iStick met clearomizer. Deze is verstelbaar tot 40W. Ik gebruik hierbij vloeistof met 0 mg nicotine en houd ervan om hem op max vermogen te zetten. Is dit schadelijk, zo ja/nee, zijn er bronnen van bijv. gedane onderzoeken?

  Mvg

  1. Hallo M,

   Om hier een gedegen antwoord op te kunnen geven is er veel meer informatie nodig. Welke verdamper gebruik je? Wat voor soort coil gebruik je? Wat is de weerstand van de coil? En bedoel je het max. vermogen van het apparaat of bedoel je het max. vermogen passende bij de coil weerstand? Gebruik je temperatuur regeling of de power modus?

   Het feit dat je geen nicotine gebruikt is goed. Daar hoeven we het verder dan ook niet over te hebben. In het algemeen kan je er vanuit gaan dat bij juist gebruik van de apparatuur dampen veel minder schadelijk is dan roken. Overigens, rookte je voor dat je ging dampen?

   Groet, Edwin

 18. Ik ben overgestapt naar dampen ipv roken en ben begonnen met 18mg/ml omdat ik aardig wat rookte.
  Mijn vraag hierbij is of dat meer is dan een normale sigaret roken en hoeveel hijsjes per dag is normaal?

  1. Hallo Maxim,

   Gefeliciteerd met de overstap naar dampen!

   Of 18 mg/ml nicotine meer is dan wat je voorheen consumeerde via de tabak sigaret kan alleen maar bij benadering worden bepaald als je alle informatie zou geven die voor dat vergelijk nodig is, namelijk: Hoeveel tabak sigaretten rookte je per dag en welke hoeveelheid nicotine zat er in je tabak sigaretten?

   Hoeveel hijsjes van een E-sigaret per dag normaal is kan ik niet zeggen omdat dat voor elk individu verschillend is net zoals bij tabak sigaretten roken.

   Stel je rookte zware sigaretten of shag tabak, dan kan ik mij 18 mg/ml in beginsel goed voorstellen. Het aantal hijsjes van je E-sigaret verwacht ik dan in aantal eerder meer dan het aantal hijsjes van je tabak sigaretten per dag. Stel je rookte medium tabak sigaretten dan zou daar 12 mg/ml eerder bij passen en zal het aantal hijsjes van de E-sigaret ongeveer hetzelfde zijn, waarschijnlijk iets meer.

   Via dampen zal het lichaam minder goed nicotine opnemen dan via tabak sigaretten, dat is een vastgesteld feit. Echter hoeveel nicotine je consumeert via dampen is afhankelijk van het nicotinegehalte in de E-Liquid, van het aantal hijsjes per dag en de hardware die je gebruikt.

   Je kunt het vergelijken rustig achter je laten en proberen net zoveel te dampen als je voorheen rookte. Dan bouw je op heel korte termijn de hoeveelheid nicotine af naar 12 mg/ml en vervolgens naar 9 mg/ml. Je zult zien dat dat nauwelijks een probleem is voor je lichaam. Wel gewoon het aantal hijsjes van je damper gelijk houden aan het aantal hijsjes van je tabak sigaretten van vroeger :). Na een paar maanden bouw je ook dat verder af tot een voor jouw bevredigend aantal hijsjes zonder te snakken naar meer. Je zult merken dat dat met de E-sigaret vrij gemakkelijk gaat omdat het niet zo zeer de nicotine is waarvan je zo zwaar afhankelijk bent maar de handeling van het roken. En die wordt bij gebruik van de E-sigaret netjes in stand gehouden.

   Succes en groet, Edwin

 19. Ik damp nu 4 maanden en rook ook geen shagjes meer. Ik ben er zeer te vreden over en de KNOP is om, om geen shagjes meer te roken. Ik heb 6 mg nicotine in mijn liquid. Ik heb het ook mijn zusje aangeraden en die rookt nu al 2 weken geen shagjes meer alleen maar dampen ook 6 mg nicotine.
  Nu is mijn vraag is dat veel 6 mg nicotine?

  1. Dank voor je reactie Annie.

   Gefeliciteerd met de overstap en wat goed dat je ook je zusje helpt bij het stoppen met roken.

   6 mg/ml nicotine is niet veel. Het komt overeen met het nicotinegehalte in lichte sigaretten.
   Zie ook dit artikel: E-Liquid

   Groet, Edwin

 20. Ik rook nu drie maanden een elektrische sigaret
  het enigste nadeel vind ik droge mond
  weet iemand wat je daar aan kan doen
  verder heeft ik geen problemen met het roken

  1. Hallo Chris,
   Dank voor je reactie. Propyleen glycol is een deel van de basisvloeistof in E-Liquid en is naast een goede drager voor de aroma’s ook een vloeistof met een hygroscopische eigenschap. Dat laatste houdt in dat propyleen glycol water onttrekt. Normaal gesproken moet je per dag voldoende water drinken, zo’n anderhalve liter, maar elektrisch dampen maakt dat nog iets noodzakelijker.
   Groet, Edwin

 21. Sinds ik een elektische sigaret rook (wat nog lekkerder, goedkopen en gezonder is) rook ik bijna geen sigaretten meer! Heerlijk en ben blij dat ik hem heb gekocht! :)

  1. Hoi Sebastiaan,

   Dank voor je bericht.

   Een E-sigaret rook je niet. Het is dampen. Je zou zeggen dat is een detail, maar niet onbelangrijk. Veel mensen stellen dampen gelijkwaardig aan roken, wat natuurlijk helemaal niet zo is. Het verschil kan alleen maar duidelijk gemaakt worden door te onderscheiden, met nadruk.

   Ik hoop dat je het roken snel volledig achter je kan laten.
   Geniet van het dampen.

   Groet, Edwin

 22. Ik vind de esigaret een top uitvinding.
  Nu kan ik savonds heerlijk ontspannen en mijn vrouw heeft ee geen last van.
  hoef ook niet buiten te staan en heb geen last van hoest meer. In het begin wel een droge mond, maar dat was snel verdwenen.

 23. Er is al heel veel heisa geweest omtrent de elektrische sigaret maar dat geldt met alles zo wanneer het te heet onder de voeten wordt. Ik begrijp nog altijd niet waarom ze de gewone sigaret niet afschaffen als het dan toch zo dodelijk is. Hoe hypocriet is het eigenlijk.
  Maar zoals ik zei, dat geldt met alles zo. Ook Stevia heeft 15 jaar nodig gehad om op de markt te geraken. Ik heb zelfs nog met die prof gesproken! Die vertelde dat de suikerindustrie zijn vondst tegenhield. Nu springt elk groot merk erop.
  Wij moeten ook eens stoppen met die onzin te slikken…

 24. Ik vind het gezeur dat het ongezond en gevaarlijk is ver buiten proporties.
  Nu heeft de roker een alternatief en is het weer niet goed!!!!!!
  Wat willen we nu eigenlijk met zijn allen?????
  De roker totaal stuk pesten???

  Een verstokte roker zoals ikzelf, stopt toch niet zomaar.
  Laat deze roker dan grijpen naar die e-sigaret.
  Hoe je het ook wend of keert, vergeleken met de klasieke tabak is dit vele malen beter.
  Dus ik zou zo zeggen laat het toch is met rust.
  Laat een roker hiervoor kiezen, zonder al dat negatieve gedoe..

  1. In principe wel, echter er komen steeds meer gelegenheden bij waar het niet mag. Bepaald door de gelegenheid zelf. Een algemeen verbod zoals bij roken is er momenteel (nog) niet. Bijvoorbeeld de ene vliegmaatschappij laat het toe, de andere niet.
   Groet, Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.