Formaldehyde in E-sigaret damp?

Op 22 januari 2015 lanceerde het New England Journal of Medicine (NEJM) een onderzoek over de E-sigaret. Hieruit zou blijken dat in de damp van een E-sigaret grote hoeveelheden formaldehyde is gevonden.

De media duikt er massaal bovenop. Een ieder die het leest vormt zich een mening. De een neemt het voor de waarheid aan en blijft roken. De ander schrikt, stopt met dampen en gaat weer roken. Ervaren dampers die de slagen van de zweep inmiddels kennen zuchten weer eens diep. Ze krijgen van hun omgeving weer vaker negatieve opmerkingen en veel vragen. Een steeds groter wordende groep dampers kijkt kritisch naar dit soort onderzoeken. Ook dit onderzoek kan met een korrel zout worden genomen.

Ik schreef onlangs nog een blog bericht over E-sigaret fabels en feiten. Korte tijd daarna verschijnt dit onderzoek in de media. Formaldehyde in E-sigaret damp. Opnieuw een misleidend bericht. Verre van de realiteit. Het is diep triest dat het steeds weer gebeurd. Maar uiteindelijk hangt het instituut welke dit onderzoek heeft uitgevoerd haar kwaliteitslabel aan de hoogste boom. Het New England Journal of Medicine publiceert slechte onderzoeken. Zij zal daarom aan geloofwaardigheid verliezen. Dat is de keerzijde van de medaille. Alleen een breed uitgemeten publieke rectificatie kan misschien nog iets goed maken.

Het tijdperk waarin slechte, misleidende onderzoeken goed scoorden is voorbij. We weten inmiddels al veel over de E-sigaret. We kunnen deze wankele, amateuristische onderzoeken en publicaties met gemak weerleggen. De E-sigaret wint van de tabak sigaret op alle fronten! Veel gerenommeerde instituten en professoren trekken hun twijfels bij dit slechte onderzoek.

Formaldehyde onderzoek is niets waard

In grote lijnen is het eenvoudig uit te leggen. Je neemt een E-sigaret met variabele voltage. Je zet daar een verdamper op met een standaard coil. Geschikt voor een voltage van 3,3 Volt tot 3,7 Volt. Vervolgens pomp je daar 5 Volt doorheen. En dan roep je hard: “Formaldehyde in E-sigaret damp hoger dan in een tabak sigaret”. Gelukkig werd er niet nagelaten te vermelden dat bij lagere, normale voltages, geen schadelijke hoeveelheid formaldehyde werd gevonden.

We nemen een niet realistische setting en kijken of we formaldehyde kunnen laten ontstaan. Dat geen mens op deze planeet in staat is met deze setting te dampen waren de onderzoekers vergeten. Of was het een bewuste keuze? Of snappen ze niks van een E-sigaret? Vervolgens knoeien ze ook met de verschillende vormen van formaldehyde. Het verhaal is klaar voor publicatie. Alle anti E-sigaret organisaties, -bedrijven en regeringen wrijven in de handjes. Dit konden ze goed gebruiken in de aanloop naar strengere regulering, wetgeving en verbod.

Dit onderzoek is te vergelijken met het 18 uur lang grillen van een biefstuk. Gaat u dat op eten? Zou u in staat zijn daar een hap van door de keel te krijgen? Het is eigenlijk lachwekkend wat men hier heeft gedaan. Aan de andere kant ook zeer triest. De nietsvermoedende wordt bang van dit soort amateuristisch prutswerk. Het zou bestraft moeten worden.

Natuurlijk kan deze case genuanceerder en vanuit andere invalshoeken worden bekeken. Daarom adviseer ik dringend om ook de volgende reacties aangaande dit wankele onderzoek te lezen:

Reactie van het Actiecomité voor dampers (Acvoda)

Reactie van de Esigbond

Reactie van E-cigarette-Research (Dr. Farsalinos)

Resumé

Het zoveelste misleidende, slechte onderzoek. Dit keer opnieuw over formaldehyde in E-sigaret damp. Een lachwekkend onderzoek. Echter ook zeer triest. De strijd is nog lang niet ten einde. Het begint steeds duidelijker te worden waarom dit soort berichten worden gelanceerd. Macht en geld gaan hand in hand en spelen de belangrijkste rol in deze game.

Elk gedegen onderzoek inzake de E-sigaret zal door iedere damper met open armen worden ontvangen. Laat daar geen twijfel over bestaan. Hoe meer we erover weten, hoe beter de toekomstige ontwikkelingen. De E-sigaret zal tig duizenden levens redden. Het proces wordt aan alle kanten geremd en verstoord. Onder andere door dit soort amateuristisch onderzoek. Maar de uiteindelijke winnaar wordt de E-sigaret. Dat is niet meer tegen te houden!

We willen dus allemaal maar één ding. Een gecontroleerde verdere ontwikkeling van de E-sigaret. Tevens een acceptabele wetgeving gebaseerd op gedegen en kwalitatief goed onderzoek. Bent u in staat vanuit uw professionalisme hieraan een bijdrage te leveren? Twijfel daar dan niet over en werk hieraan mee.

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter