E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

E-Liquid steeping

Je bent vast en zeker wel eens de uitdrukking “Steep your juice before use” tegen gekomen. De beginnende damper stelt waarschijnlijk direct de vraag: “Wat is E-Liquid steeping?”. Hebben we hierop antwoord, dan volgt meteen de volgende vraag: “Hoe en hoelang moet je een E-Liquid steepen?”. In dit artikel besteden we uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. E-Liquid steeping heeft als doel uiteindelijk een E-Liquid te dampen welke optimaal van smaak is. Uiteraard kunt u ook kant en klare goedkope en lekkere E-liquids kopen.

Wat is E-Liquid steeping?

E-Liquid steeping betekent dat je de E-Liquid de gelegenheid geeft te rijpen of volwassen te worden. De PG, VG, aroma’s en eventueel de nicotine en/of gedestilleerd water moeten optimaal gemengd zijn. Het moet een homogene samenstelling van de vloeistoffen worden. Dat kan de smaak van de E-Liquid zeer positief beïnvloeden. Je wilt uiteindelijk toch de beste smaak proeven. Het mag niet “onvolwassen” smaken. Er mag geen nare bijsmaak te proeven zijn. Een goede uitgebalanceerde lekkere smaak verhoogt het dampgenot aanzienlijk.

Als je een E-Liquid dampt welke eigenlijk nog een tijdje had moeten steepen, is je oordeel hoogst waarschijnlijk “ja, gaat wel”. Dezelfde E-Liquid volledig gerijpt en volwassen zou zomaar je meest geliefde All Day Vape kunnen zijn.

Veel producenten van E-Liquids hebben het E-Liquid steeping proces op verschillende manieren in hun productieproces geïntegreerd. Soms wordt aangegeven dat de E-Liquid niet gesteept hoeft te worden en gebruiksklaar is. Soms wordt juist het advies gegeven om de E-Liquid te steepen voordat je het gaat dampen.

Als de E-Liquid net is geproduceerd voordat het aan je geleverd wordt, is E-Liquid steeping zeker aan te bevelen. De ene smaak vereist een langere steeptijd dan de andere. Tabak smaken en Custard smaken vereisen over het algemeen een wat langere steeptijd.

Ongeacht de methode die wordt toegepast is het beoogde eindresultaat hetzelfde. Namelijk een diepe, rijke en volwassen lekkere smaak. Van goede naar zeer goede smaak. Met het steepen van E-Liquid kan je een smaak waar je niets om geeft niet ineens lekker maken.

De plaats en omgevingslucht voor steepen

E-Liquid steeping

De omgevingslucht is een belangrijke factor voor het steepen. Dit is zo omdat de omgevingslucht een interactie genereert met de E-Liquid. Er ontstaat oxidatie en het versnelt het rijpingsproces van de E-Liquid.

Het kan soms helpen om het afsluitdopje voor een bepaalde tijd eraf te laten. Echter teveel omgevingslucht is niet goed omdat het de smaken dan verzwakt. Tevens kan dan de eventueel aanwezige nicotine scherp van smaak worden. Hierna gaan we verder in op de verschillende methoden. Zorg er in elk geval voor dat E-Liquid altijd op een droge, stofvrije, donkere en veilige plaats staat. Kamertemperatuur is prima. Zonlicht is absoluut fataal voor E-Liquid. Met name voor de eventueel aanwezige nicotine.

Of we de E-Liquid nu aan het steepen zijn of gewoon opbergen, zorg er altijd voor dat E-Liquid buiten het bereik van kinderen en huisdieren is.

Door het steepen wordt E-Liquid vaak iets donkerder van kleur. Het komt door de moleculaire binding met de eventueel aanwezige nicotine. Hoe hoger het nicotinegehalte hoe meer de E-Liquid zal verkleuren.

Methoden voor E-Liquid steeping

Er zijn meerdere methoden om E-Liquid te steepen. Ik wil het voornamelijk houden bij de meest gemakkelijke methode. Het is de steeping methode door middel van tijd. Zonder het gebruik van hulpmiddelen. Het is een effectieve en makkelijke methode. Een methode welke nagenoeg geen risico met zich meebrengt iets fout te doen.

E-Liquid steeping door middel van tijd

Voor wat betreft het steepen kan deze methode op elke E-Liquid worden toegepast. Het blijft altijd wel een kwestie van een beetje experimenteren om het beste resultaat te behalen.

 1. Zodra je de E-Liquid in huis hebt schud je het nog eens goed door gedurende een paar minuten.
 2. Zet het flesje gedurende 24 uur weg op een droge, stofvrije, koele en donkere plaats. Niet in de koelkast. Kamertemperatuur van een graad of 20 is prima. Natuurlijk volledig buiten het bereik van kinderen en huisdieren (vooral katten). Denk daar altijd aan! Vermijdt ook altijd zonlicht.
 3. Na 24 uur schud je het flesje nog eens goed door gedurende een paar minuten.
 4. Nu kan je het dopje en eventueel vultuitje van het flesje afdraaien en de E-Liquid voor ongeveer 15 minuten laten ademen. Dit doe je hooguit één keer per 24 uur gedurende de dagen dat de E-Liquid moet steepen. Vooral als de E-Liquid alcohol bevat is dit aan te raden.
 5. Bovenstaande 1 of meerdere dagen herhalen. Het is volledig afhankelijk van de ingrediënten of een korte of lange steeptijd noodzakelijk is. Probeer eens een tankje te dampen na 1 of 2 dagen en vervolgens nog eens na 5 tot 7 dagen. Je merkt dan of de smaak zich nog verder heeft verbeterd.

Bij deze methode heb je dus alleen maar wat geduld nodig. Mocht blijken dat het bij de een of andere E-Liquid onvoldoende resultaat oplevert, herhaal je de stappen. De meeste E-Liquids tonen een verschil in smaak na 24 tot 48 uur. Andere E-Liquids hebben een week of nog langer nodig. Een kwestie van uitproberen.

Vooral E-liquids met tabak smaken vereisen vaak een langere steeptijd. Soms zelfs enkele weken tot een maand.

E-Liquid steeping met de “warm water bad” methode

Als je het flesje in een badje met warm water zet zal dit het rijpingsproces versnellen. Vooral geen heet water gebruiken want hitte is de vijand van nicotine. Door de warmte wordt de E-Liquid ietsjes dunner en dat bevorderd de menging op moleculair niveau. Een aantal uren is vaak al voldoende.

E-Liquid steeping met behulp van de magnetron

Bewerkstelligt uiteindelijk hetzelfde als met warm water. Ook hier geldt weer dat te heet eerder schade aanricht dan dat het goed doet. Dus ga je dit proberen, doe het dan in stappen van seconden. Vergeet de afsluitdop niet van het flesje te halen. Anders kan je gegarandeerd na afloop je magnetron reinigen en is je vloeistof naar de maan.

E-Liquid steeping met behulp van ultrasonic

De gevorderde dampers schijnen deze methode te gebruiken. Door de ultrasoon trillingen en energie pulsen is de menging optimaal. De procesduur wordt tevens heel erg verkort. Met deze methode vang je eigenlijk 2 vliegen in 1 klap. Er wordt namelijk door de transductoren ook warmte afgegeven. De eventueel aanwezige verwarming wordt amper of niet gebruikt vanwege de korte duur. Een behoorlijke ultrasoonreiniger kan in enkele uren over de 50 graden gaan. De E-Liquid word hierbij zo dun dat de moleculen optimaal door elkaar “getrild” worden.

Resume

Ik hoop dat je met bovenstaande informatie wat wijzer bent geworden over het fenomeen E-Liquid steeping. Ga lekker aan de gang met de E-Liquid steeping methode “Tijd”. Het is makkelijk en levert bijna altijd resultaat op. Je kan er je E-Liquid niet mee verprutsen. Als je hebt uitgevonden hoelang jouw favoriete E-Liquid moet steepen, zal je nog meer dampgenot beleven.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Laden...

Bewaren

Bewaren

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

22 reacties op “E-Liquid steeping

 1. Beste,
  Ik heb vandaag een shake and vape gekocht (fantasi Apple base 65vg/35vg met 6mg nicotine). Alles volgens papiertje en uitleg van de shop helemaal ineen gestoken en natuurlijk direct getest. Nu vind ik dat deze toch een chemische nasmaak heeft.
  Is dit normaal?
  Zou ik hem ook beter laten rijpen en zou het rijpen effect hebben?
  Vriendelijke bedankt

  1. Hallo Evy,

   Ik zou zeker de E-Liquid even laten rijpen, ondanks de opmerking Shake en Vape.
   Soms is een 24 uur al ruim voldoende en soms duurt het wat langer voordat de chemische bijsmaak verdwijnt.
   En natuurlijk zijn er E-Liquids die nou eenmaal zo smaken. Ik zeg er wel bij dat ik zelf deze E-Liquid nog nooit heb geprobeerd.

   Groet, Edwin

   1. Beste allemaal

    Vanwege mij achtergrond in de chemie (Apotheek) ben ik begonnen met een collectie te steepen. inmiddels heb ik een Kers met een vleugje **coolant ( tussen mint en menthol ) deze staat precies 2 maanden
    zo ben ik een collectie aan het opbouwen. van 18 smaken tot nu toe

 2. Beste,

  Ik doe al 3 weken mijn best voor mijn eigen liquid te maken, maar het mislukt keer op keer.
  Mijn verhoudingen kloppen, ik teep 2 weken in mijn donkere en gesloten kast, met de dopsel erop en gesloten en elke keer krijg ik een vieze plastic of plasticine smaak.

  Ik ben ten einde raad.
  Al mijn aroma’s en boosters zijn op en welke handleiding ik ook maar lees over steepen, niks blijkt bij mij te lukken en begrijp niet wat ik verkeerd doe, dat ongeacht welke smaak ik maak, altijd maar plastic of zo smaak.

  Bij sommige is dit niet het geval, maar als ik damp komt er zo vocht druppels mee uit die dan tot in mijn keel komen en moet ik die er uit spuwen.

  Wie kan er mij helpen,

  Dank u

  1. Beste Ronny,

   Om je verder te kunnen helpen hebben we iets meer informatie van je nodig.

   Welke basisvloeistoffen en aroma’s gebruik je?
   Welke hardware gebruik je? En wat is de setup (weerstand coil en ingestelde voltage/wattage)?

   Groet, Edwin

  1. Hallo Ben,
   Zie hiervoor onze pagina:
   Vele webshops hebben een rubriek DIY. Daar vind je veelal de gewenste spullen voor het zelf mixen van E-Liquid.
   Groet, Edwin

 3. Ik gebruik een yoghurtmaker om te steepen. Een joghurtmaker is een plastic bak (met een plastic deksel) waarin je flesjes of potjes kunt plaatsen. De bak wordt matig verwarmd (iets warmer dan handwarm). Dat gebeurt op een laag vermogen: mijn yoghurtmaker gebruikt maar 13W. Na 24 uur zijn je liquids ongeveer net zo ver gesteept als na 2 weken stilstand bij kamertemperatuur. Het versnelt het steepen dus flink, terwijl het stroomgebruik zeer beperkt is.

  1. Hallo Marc

   Bij het steepen met een yoghurtmaker, moet het deksel van de yoghurtmaker erop blijven? en wat met de potjes , deksel erop of eraf ?
   Dank bij voorbaat voor uw antwoord

   Eric V.C

 4. Luie methode: (zgn. fotografen methode).
  Als fotograaf mik ik de flesjes in de roterende ontwikkelmachine (kunnen 50 in !), 3x perdag schakelt ie een half uurtje in en verwarmt tot 40 graden en schud tegelijk de flesjes. Na 24 uur klaar.

 5. Hierbij een aanvulling over het gebruik van ultrasoon.
  Daarmee vang je 2 vliegen in 1 klap, omdat er door de transductoren ook warmte afgegeven word.
  De eventueel aanwezige verwarming zal dan ook amper of niet gebruikt worden.
  Een behoorlijke ultrasoonreiniger kan in enkele uren al over de 50 graden gaan.
  De liquid word hierbij zo dun, dat de moleculen optimaal door elkaar “getrild” worden.

 6. Er staat dat hitte de vijand is van nicotine. Hoe kan het dan dat de vloeistof in de coil verhit word om het te verdampen. Dat moet dan toch ook funest zijn voor de nicotine?

  1. Hallo Paul,

   Dank voor je reactie.
   Langere tijd (dagen, weken, maanden) onder te hoge temperatuur is funest inderdaad. Nicotine en ook sommige andere ingrediënten degraderen door de te hoge temperatuur (zonlicht is ook niet goed) en worden dan eerder slecht. Smaak gaat achteruit en de houdbaarheid van de E-liquid wordt aanzienlijk verkort. Kortstondige verhitting en verdamping daarentegen is geen probleem, het proces duurt slechts seconden en is dan voltooid. Met andere woorden de hijs is genomen en de damp is genoten en uitgeblazen.

   Groet, Edwin

 7. Duidelijk stuk, hoewel ik wel een belangrijk detail mis, nl. de waarschuwing voor huisdieren. Zelfs 0 mg nicotine-houdende liquids zijn gevaarlijk voor huisdieren. Propyleen glycol is per definitie dodelijk voor katten! In hele kleine hoeveelheden kan het al acuut nierfalen veroorzaken. Als de flesjes open staan te steepen, moeten ze ook buiten het bereik van huisdieren, met name katten staan.

  Ik heb zelf nog geen kant en klare liquid meegemaakt, die eerst moest steepen, maar dat wil niet zeggen, dat steepen overbodig is. Ik maak mijn liquids zelf en die moeten wel degelijk steepen.

  Met vriendelijke groet, Yvonne

  1. Hallo Yvonne,
   Hartelijk dank voor je reactie. Ik vind dat je met de waarschuwing voor huisdieren een goed punt hebt aangehaald. Ik heb het dan ook direct in de tekst opgenomen. Nogmaals bedankt daarvoor.

   Voor wat betreft de kant en klare E-Liquids kan ik zeggen dat er veel zijn die gesteept moeten worden. Sommige leveranciers bevelen het ook aan. Vooral als E-Liquids zijn geproduceerd vlak voor ze aan je geleverd wordt, levert steepen in 99% van de E-Liquids een behoorlijke smaakverbetering op. Ik heb vastgesteld vooral bij de tabaksmaakjes.

   Groetjes Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.