E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

E-Liquid voor de E-sigaret

E-Liquid voor uw E-sigaret

Deze pagina bevat alle informatie over E-liquid. Ook wel E sigaret vloeistof genoemd. Omtrent samenstelling, nicotinegehaltes en PG en VG informatie. Kwam u niet voor informatie maar om E-liquid te kopen gaat u naar EA-Sigaret. Daar vindt u een ruim aanbod dat bestaat uit meer dan 600 smaken in verschillende nicotinesterktes.

Op deze pagina vindt u informatie over e-liquid in het algemeen. Dit heeft niets met uw of mijn voorkeur te maken, en is bedoeld om inzichtelijk te maken wat er nou in e-liquid zit. Ook wij lezen de meest rare verhalen maar zoals iedereen kan lezen bevatten de liquids geen enkele schadelijke stoffen. Mochten er mensen zijn die een aanvulling hierop hebben laat het dan vooral weten zodat we ook dit kunnen toevoegen.

De kwaliteit van de E-sigaret is belangrijk maar de uiteindelijke smaak wordt natuurlijk bepaald door de E-Liquid.

Daarnaast bepaalt de E-Liquid ook voor een groot deel het gevoel in de keel bij het inhaleren. Met name de hoeveelheid PG en de eventuele hoeveelheid nicotine speelt daarin een grote rol. De viscositeit van de E-Liquid wordt bepaald door de verhouding van propyleen glycol (PG) en vegetable glycerine (VG). PG en VG zijn de basis vloeistoffen in E-Liquid.

In dit artikel gaan we dieper in op alle ingrediënten waaruit E-Liquid wordt samengesteld. Het is belangrijk dat je precies weet wat je dampt en welke E-Liquid het beste aansluit op jouw voorkeuren.

E-Liquid smaken

Er zijn heel veel verschillende merken E-Liquid verkrijgbaar en wat de beste E-liquid is, is dat merk waarmee u kunt stoppen met roken. De verschillende merken hebben wederom veel verschillende smaken. De beginnende damper is vaak op zoek naar tabak smaken. Als je net begint met dampen wil je het liefst de vertrouwde smaak van je tabak sigaret zoveel mogelijk benaderen. Als je wat langer dampt zal je waarschijnlijk steeds meer geneigd zijn van de tabak smaken af te zien. Dat geldt natuurlijk niet voor elke damper. Smaak is heel persoonlijk. Het is echter een fenomeen wat heel veel voorkomt.

Over het algemeen worden de E-Liquids onderverdeeld in de volgende 4 hoofdgroepen:

 • Tabak smaken
 • Fruit smaken
 • Menthol smaken
 • Overige smaken

(Update: tegenwoordig komt er steeds meer aandacht voor de zgn Nicotine Salts. Meer hierover leest u onder de link Nicotine Salt e-liquids)

Er is geen E-Liquid die exact zo smaakt als jouw eigen vertrouwde sigarettenmerk. Zie dit echter niet als een teleurstelling. Er zijn lekkere tabak smaken. Echter veel dampers die het roken al wat langer zijn gestopt neigen eerder naar de fruit- en overige smaken.

E-Liquid kwaliteit en prijzen

In kwaliteit en prijs is er veel verschil. Er is goedkope E-Liquid verkrijgbaar die prima smaakt. Er zijn ook veel premium E-Liquids verkrijgbaar die nog veel beter smaken. Soms vraag je je af of die dure E-Liquid het geld wel waard was. Zoals eerder gezegd is smaak erg persoonlijk. Gelukkig is er keuze genoeg.

Goedkope E-Liquid varieert in prijs van ca. € 2,00 tot € 4,00 per 10 milliliter. Betere kwaliteit E-Liquid varieert in prijs van ca. € 4,00 tot € 6,00 per 10 milliliter. Premium E-Liquid varieert in prijs van ca. € 6,00 tot € 10,00 per 10 milliliter. Kwaliteit kan je proeven net zoals met voedsel. Toch kan een goedkopere E-Liquid heel lekker smaken.

E-Liquid is in Nederland alleen nog maar verkrijgbaar in 10 milliliter verpakkingen. Grotere verpakkingen zijn sinds februari 2015 door wetgeving verboden. Dit heeft natuurlijk een nadelige invloed op de prijzen gehad. Grotere verpakkingen konden goedkoper worden aangeboden. Wilt u een overzichtje van onze meest verkochte e-liquids? Hier vindt u een top5 lijstje van de meest populaire e-liquids

E-liquid hoofdingrediënten

Er worden strenge eisen gesteld aan de productie, ingrediënten en samenstelling van E-Liquids. Gelukkig maar want je wilt natuurlijk E-Liquid dampen waarvan je kan aannemen dat het veilig, hygiënisch en volgens de richtlijnen is samengesteld.

De hoofdingrediënten van E-Liquid zijn:

Propyleen glycol (PG)

Een kleurloze en reukloze niet-toxische viskeuze vloeistof met hygroscopische eigenschappen, welke o.a. wordt toegepast:

 • In voeding en cosmetica om vocht vast te houden
 • Als oplosmiddel voor kleur- en smaakstoffen
 • Als dampvloeistof in dampmachines in discotheken

Propyleen glycol is goedgekeurd voor consumentengebruik. Het is niet schadelijk voor de gezondheid. Het kan bij sommige mensen een allergische reactie oproepen. Bij veelvuldig gebruik via dampen veroorzaakt het een droge mond. Voldoende water drinken moet natuurlijk altijd. Dampen maakt dit meer noodzakelijk. Propyleen glycol als 100% basis voor de E-Liquid geeft een matige hoeveelheid damp. Propyleen glycol bindt zich uitstekend met de aroma’s. Het geeft een goede smaak alsmede een sterke throathit of flash/gier. Dit is het gevoel in de keel bij het inhaleren.

Plantaardige (vegetable) glycerine (VG)

Een viskeuze kleurloze vloeistof meestal afkomstig van plantaardige olie, soms ook van dierlijk vet. Vegetable glycerine smaakt zoet en het is niet giftig. Het wordt onder andere toegepast in:

 • Voeding
 • In medicijnen voor een verzachtend effect
 • In cosmetica als vocht vasthoudend middel

Vegetable glycerine is goedgekeurd voor consumentengebruik. Het is niet schadelijk voor de gezondheid. Vegetable glycerine als 100% basis voor de E-Liquid geeft in vergelijking met PG veel meer damp. Het geeft wat minder smaak en is wat zoeter. Het is zachter in de keel en wekt voor zover bekend geen allergische reacties op.

Aroma’s

Aroma’s zijn de smaakstoffen in de E-Liquid. Smaakstoffen kennen ontelbare toepassingen in voeding. Het is goedgekeurd voor consumentengebruik. Het is niet schadelijk voor de gezondheid.

Gedestilleerd water

Zeer zuiver water, waaruit door destillatie alle anorganische zouten en vele organische stoffen zijn verdwenen. Het wordt niet in alle gevallen toegevoegd aan E-Liquids. Het kan dienen als toevoeging om de E-Liquid wat dunner te maken. Dit wordt vaak gedaan als de E-Liquid een hoger VG gehalte heeft. Het blijft dan ook toepasbaar in verdampers met een constructie die minder geschikt is voor dikkere of stroperige E-Liquids.

Nicotine (indien nicotine houdende E-Liquid wordt gedampt)

Dit is een organische verbinding die in een relatief hoge concentratie voorkomt in de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Nicotine is giftig in hogere concentraties. Het heeft een verslavende werking die vergelijkbaar is met die van cafeïne. Het is niet goed voor de gezondheid. Nicotine valt in dezelfde groep als cafeïne en theïne. Als het in beperkte mate wordt gebruikt heeft het naar zeggen geen schadelijker of beter effect op de gezondheid dan bijvoorbeeld cafeïne. Nicotine zelf is niet kankerverwekkend.

Propyleenglycol (PG) en Vegetable glycerine (VG)

Er zijn E-Liquids met een hoog PG gehalte in de basis. Echter de voorkeur van veel dampers gaat eerder uit naar een hoog VG gehalte ivm de betere dampontwikkeling, natuurlijk zoetere smaak en zachtheid in de keel.

Veel voorkomende verhoudingen PG/VG zijn: 30/70 – 40/60 – 50/50 – 60/40 – 70/30 – 80/20.

Een basis met 100% VG is in werkelijkheid meestal zo’n 85% VG en de rest is (gedemineraliseerd) water. 99,8% VG is namelijk zo stroperig dat het voor veel verdampers een te lage transportsnelheid naar de watten teweegbrengt en daarmee ongeschikt wordt om te dampen. Een te lage transportsnelheid van de E-Liquid naar de watten kan een dryhit tot gevolg hebben en dat is zeer onsmakelijk.

Aroma’s hechten zich beter aan PG. De verhouding PG/VG 50/50 is eigenlijk een zeer goede balans tussen smaak en hoeveelheid damp en is daarnaast qua viscositeit toepasbaar in vrijwel alle verdampers. Om de smaaksterkte goed te krijgen met een hoog VG gehalte moet het percentage aan aroma’s worden verhoogd.

Hieronder een overzicht van de eigenschappen van de basisvloeistoffen PG en VG:

PropyleenglycolVegetable glycerine
Minder dampMeer damp
Sterkere throathitZachtere throathit
Sterkere smaakMinder sterke smaak
Niet zoetIets zoetig
Dunnere vloeistofDikkere vloeistof
Kan soms allergische reactie opwekkenWekt geen allergische reactie op


Er zijn verschillende nicotine gehaltes verkrijgbaar. Je kunt echter niet zomaar het nicotinegehalte van een tabak sigaret met de nicotine in E-Liquid vergelijken.

E-Liquid met nicotine

Je krijgt met dampen beduidend minder nicotine binnen. Het menselijk lichaam is niet in staat om alle nicotine die zich in de damp bevindt op te nemen. Enkele uitgebreide onderzoeken komen uit op ongeveer 30%. Het heeft ook te maken met de hardware die je gebruikt. Bij de tabak sigaret lukt de opname van nicotine wel heel snel omdat er schadelijke hulpstoffen zoals ammonium in tabak zitten.

Als beginnende damper zal je waarschijnlijk in het begin merken dat je van de E-sigaret niet hetzelfde bevredigende gevoel krijgt als van de tabak sigaret. Hiermee bedoelen we de nicotine kick. Maar dat geeft niets! Binnen een paar dagen is je lichaam daar aan gewend. Er zit een hoop tussen de oren. Voor de gemiddelde stevige ex-roker is 9 tot 12 mg/ml al ruim voldoende na een paar weken dampen. Je kunt de nicotine ontzettend snel afbouwen. Het menselijk lichaam heeft daar net zoveel gemak mee als met het minderen van koffie drinken.

De E-Liquid nicotine tabel

De tabel hieronder geeft de nicotine gehaltes (in mg/ml) weer van verschillende E-Liquid merken. Bij benadering vergeleken met de daarbij passende nicotine sterkte van de tabak sigaret. Eigenlijk is het zo dat dit een hele veilige opstelling is. Hierover meer bij de voorbeeld berekening verderop in het artikel.

Voor de starter is het advies de onderstaande tabel als uitgangspunt aan te houden als je de eerste E-Liquids gaat aanschaffen.

E-Liq. AE-Liq. BE-Liq. CE-Liq. DSigaret / Shag
0 mg/ml0 mg/ml0 mg/ml0 mg/ml
3 mg/mlzeer licht
6 mg/ml6 mg/ml6 mg/mllicht
9 mg/ml9 mg/mllicht
11 mg/mllicht tot medium
12 mg/ml12 mg/mlmedium
16 mg/mlhalf zwaar
18 mg/ml18 mg/mlzwaar
24 mg/ml24 mg/ml24 mg/mlzeer zwaar

Vanaf februari 2015 zijn nicotinegehaltes in de E-Liquid via de wet bepaald tot een maximum van 20 mg/ml.

Rekenvoorbeeld nicotine opname uit E-Liquid

Met dit rekenvoorbeeld kan je zien hoeveel nicotine uit damp kan worden opgenomen door het menselijk lichaam. We gaan hierbij uit van de eerder besproken 30%. Sommige ‘specialisten’ hebben het over 20% en sommigen over 40% tot 50%. Ik ga van het meest genoemde percentage (30%) uit. Er spelen natuurlijk meerdere factoren een rol zoals de gebruikte hardware.

Via de medium tabak sigaret krijg je 0,8 mg nicotine binnen. We gaan uit van 12 trekjes per sigaret en het roken van een pakje van 19 sigaretten per dag. Voor de E-Liquid gaan we uit van een bij benadering vergelijkbaar nicotinegehalte van 12 mg/ml.

19 x 0,8 = 15,2 mg en staat dan gelijk aan 19 x 12 = 228 trekjes van de tabak sigaret.

Een ml E-Liquid bevat 12 mg, 30% hiervan is (30/100)*12 = 3,6 mg nicotine per ml.

Nu speelt de hardware en ook de E-Liquid zelf een grote rol. Hoeveel trekjes haal je uit een ml E-Liquid? Ik ga uit van ongeveer 125 trekjes. Er wordt vaak gesproken over 14 sigaretten uit een ml. Dat zou betekenen 168 trekjes. Dit heb ik zelf vaak genoeg getest, maar dat is met de goede hardware van tegenwoordig echt niet haalbaar.

228 trekjes van de E-Sigaret zou een opname van (3,6 / 125) x 228 = ≈ 6,6 mg betekenen.

Hieruit blijkt dat wanneer je uitgaat van de tabel en net zoveel trekjes neemt als van je tabak sigaret je beduidend minder nicotine binnenkrijgt. Dat verklaart ook waarom veel mensen in beginsel meer dampen dan ze rookten. Het is vaak maar van korte duur. Je lichaam is in staat snel te wennen aan een lagere dosis nicotine. Omdat het rookgedrag gehandhaafd blijft is het zogenaamde tekort aan nicotine gemakkelijk te overwinnen.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (38 votes, average: 4,58 out of 5)
Loading...
Wat is de beste e-liquid?

1. USA mix (65PG/35VG)
2. Millers Tobacco Nr 1 (70PG/30VG)
3. Millers Platinum American Tobacco (50PG/50VG)
4. Highway. (70PG/30VG)
5. Millers VG 3 strikes out (100%VG)
6. Edge American Tobacco (50/50)
7. HS Menthol Sensation (65PG/35VG)
Lees verder op
Top 10 beste e-sigaretten van 2019

Is een hoge VG e-liquid beter?

Als je meer wolken wilt of zoetere smaken en een moderne sub ohm tank hebt, is een hoge VG e-liquid de beste keuze. 70% VG is om een reden een hoge VG-standaard geworden: het biedt de voordelen van een volledige VG e-juice zonder de coil te veel te beschadigen en zonder de throathit volledig te verwijderen.
Hoge VG e-liquid

Wat moet ik vermijden in mijn e-liquid?

We ontleden een aantal algemene e-liquid ingrediënten één voor eén,en bepalen wat u moet accepteren en wat u moet vermijden.
1. Propyleenglycol – accepeteren
2. plantaardige glycerine – accepteren
3. Nicotine – accepteren en vermijden (wel verlagen)
4. Cafeïne – Vermijden
5. Kaneel – Vermijden
6. Diacetyl – Vermijden
7. Acetyl Propionyl – Vermijden
8. Acetoïne – Vermijden
E-liquid, weet wat u dampt

Wat is beter, PG of VG?

PG heeft een lichte impact op de throathit (nicotinegehalte heeft een grotere impact) en is een betere smaakdrager. … “Flavour fiends” geven de voorkeur aan een hoger PG-percentage, terwijl “cloud chasers” over het algemeen kiezen voor een hogere VG. Er zijn mensen die geloven dat het inhaleren van VG veiliger is dan het inhaleren van PG, maar er moeten meer langetermijnstudies worden uitgevoerd.
Beste e-liquid merk

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Whatsapp
Whatsapp

55 reacties op “E-Liquid voor de E-sigaret

 1. Goedemiddag, als beginnende dapper en verstokte (sigaartjes)roker ga ik mijn vraag toch maar even voorleggen in de hoop een wat positiever ervaring te krijgen.

  Ik heb onlangs een Justfog q16 aangeschaft. Prima apparaat, dampontwikkeling is goed en trek in een sigaartje kan hij wegnemen maar nu dan mijn probleem:
  Vaak heb ik na een trekje de smaak van, wat het best omschreven kan worden, verbrand papier in mijn mond. Alsof je vloeipapier van een shaggie verbrand zonder tabak.
  Ik gebruik de smaak ‘tabacco’ van.. VG 18mg in mijn q16.

  Ligt dit aan mijn (wellicht verkeerde) manier van dampen. Ook bij het dampen zoals omschreven elders op deze site (een seconde de vuurknop indrukken alvorens vier seconden te hijsen) komt deze smaak vrij.

  Ik hoop dat iemand mij verder kan helpen.

  Alvast bedankt,

  Vaporray

  1. Hallo Vaporray,

   Het kan verschillende oorzaken hebben of zelfs een combinatie daarvan. De liquid die je gebruikt. De hoeveelheid nicotine. De samenstelling van de base van de liquid. Hiermee wil ik zeggen dat teveel VG de liquid dikker maakt en dat kan wederom het transport van de liquid naar de wick traag maken. Hierdoor te weinig liquid in de wick en het gevolg is dan een dryhit. Het ingestelde voltage/wattage, dat kan te hoog zijn.

   Om te beginnen het probleem op te lossen heb ik in eerste instantie de volgende vragen:

   Wat is het ingestelde voltage/wattage?
   Wat is de PG/VG verhouding van de liquid?

   Groet, Edwin

   1. Sorry Edwin, ik lees je reactie nu pas. Ik ben morgen weer thuis en zal ik de gegevens op mijn liquid flesje even bekijken en doorgeven.

    Ik damp overigens op 4.0V

    Dank voor je reactie tot dusver.

    Ray

 2. Hoi,
  Ben echt een leek.
  Heb me een smok pipe guardian 3 besteld.
  Ben nu geen roker, wel af en toe eens een sigaar.
  Ik veronderstel dat de liquids zonder nicotine helemaal niet schadelijk zijn voor het lichaam.
  Maar mijn vraag is als ik smaken neem met 3mg nicotine kan dit verslavend werken?
  Ben 33j zou nu een beetje belachelijk zijn om nu verslaafd te geraken aan sigaretten.
  Nogmaals ben een leek en sorry moest het een domme vraag zijn..

  1. Dank voor je reactie Ronald. De keuze voor een E-pijp in plaats van een een sigaar is bij voorbaat al een goede keuze! Het inhaleren van E-Liquid damp is heel veel minder schadelijk dan het inhaleren van sigaren rook. Als je E-Liquid damp met 3 mg/ml nicotine gaat inhaleren, verwacht ik daaruit geen hardnekkige verslaving aan nicotine. Net zo min als dat je een hardnekkige verslaving aan cafeïne zou verwachten als iemand start met af en toe een bakje koffie drinken. Als je de sigaren rook inhaleert, kan ik me de keuze die je maakt voor E-Liquid met nicotine voorstellen. Als je de sigaren rook niet inhaleerde, waarom zou je dan nu voor nicotine kiezen in de E-Liquid? Probeer het in het laatste geval gewoon eerst eens zonder nicotine.
   Groet, Edwin

 3. Dag Edwin,

  Duidelijke uitleg op je website. Ikzelf kan de Smok.io (tegenwoordig Vap.io) esmoker aanbevelen. Deze heeft een ingebouwde chip waarmee je alles op je smartphone kan volgen en ook in kan stellen (doelen, temperatuur etc.). Hij is via bleutooth verbonden met de app op je tel.

  Wat ik vaak niet terug kan lezen zijn de artikelen over het “meeroken” met een esmoker. Kan dit nu wel of niet kwaad bij andere mensen? Mag ik nu in een vliegtuig bijv. wel dampen? Moet ik rekening houden in een restaurant met mensen? Hier vind ik nog weinig tot geen antwoordem op.

  Groet,
  Marcel

  1. Hallo Marcel,

   Dank voor je bericht.

   Het zogenaamde “meedampen” kan absoluut geen kwaad voor omstanders. Daar zijn al onderzoeken naar gedaan en er zijn er nog een aantal gaande. Tot nu toe is duidelijk vastgesteld dat de damp vergelijkbaar is met de omgevingslucht. Het is niet schadelijk voor omstanders.

   Sommige vliegmaatschappijen staan het toe, anderen verbieden het nadrukkelijk. Rekening houden met anderen moet je wat mij betreft altijd als het om dampen gaat, ook buiten restaurants. Een nietsvermoedende niet roker heeft geen boodschap aan een dampwolk in zijn gezicht. Zeker niet als deze vooralsnog overtuigd is van de slechte en foute Main Stream Media berichten over het dampen. Alleen door rekening te houden met anderen en het dampen positief uit te dragen kan je het draagvlak voor het dampen vergroten en dus jouw steentje hieraan bijdragen.

   Groet, Edwin

   1. Dag Edwin,

    Hartelijk dank voor je snelle reactie! Ik vind het ook erg prettig dat je op alles zo snel en adequaat reageert.

    Ik snap wat je probeert te zeggen inderdaad. Zo kan je onder het tanken lekker gaan dampen, maar mensen zien dit niet zo.

    Heb jij toevallig een linkje van het onderzoek naar het “meedampen”.

    Als er geur aan de damp zit kan dit ook hinderlijk zijn voor sommige mensen. Die houden bijv. niet van tabaksgeur.

    Ik kan begrijpen dat de geur die van een esigaret afkomt misschien nog voor het “grootste” probleem kan zorgen.

    Gaan rookmelders eigenlijk door het dampen af Edwin?

    Groet en fijne feestdagen,
    Marcel

 4. Beste Edwin,

  Na inmiddels 30 jaar te hebben gerookt ben ik hier echt klaar mee. Ik vind het echte roken zo stinken en erger mij enorm aan de lucht. Natuurlijk is het ook ontzettend belangrijk vanwege de gezondheid, maar de stank vind ik waarneembaar erger. Het lijkt mij een enorme uitkomst het op de manier van de e-sigaret af te bouwen. Inmiddels heb ik een startersset van eGo Innokin iclear 16 aangeschaft en een paar fruitige liquids 6 mg. Ik heb deze vandaag uitgeprobeerd, maar ik vind nog geen voldoening. Na het lezen van eerdere berichten herken ik mijzelf in het veelvuldig dampen om deze voldoening te krijgen. Ik ben gek op vanille en lemon, maar het roken hiervan lijkt heel gek. Ik heb bewust niet gekozen voor tabak smaken omdat ik gek genoeg deze juist vind ‘stinken’ maar misschien had ik ook hier een smaak van moeten aanschaffen. Ik heb er geen idee van hoe dit is. Mijn directe omgeving ruikt niks van mijn dampen, dus zou het misschien juist verstandig zijn om tabaksmaken aan te schaffen?! Maar welke dan? Waarschijnlijk zou ik ook mss een hogere nicotine gehalte moeten kiezen? Ik rookte een gemiddelde sigaret van 8 mg en echt wel veel (pakje per dag). Fruitsmaken leek mij heerlijk, maar om te kunnen omschakelen lijkt dit nog een stap te groot helaas. Ik wil heel graag stoppen, maar weet even niet welke liquid op mij van toepassing is…pfff…lastig

  1. Hallo Geer,

   Dank voor je bericht.

   Er zijn best veel lekkere tabak smaken die je gerust kunt uitproberen. De E-Liquids die onder de tabak smaken vallen lijken echt niet allemaal op tabak. Sommige benaderen het misschien, een enkele lijkt er echt op, maar de meesten komen niet in de richting. Ondanks dat zijn er wel heel veel lekkere bij. Probeer er bijvoorbeeld eens een paar van CiVAP, FlavourArt, T-Juice, Vaponaute, Halo, Rocketfuel, Millers. Daar vind je echt wel wat tussen wat je lekker zult vinden. Ik zou bijna zeggen slaagkans gegarandeerd.

   Groet, Edwin

 5. Dank je wel voor damp-info. Het is duidelijk en overzichtelijk! Ongeveer 4 jaar geleden begon ik met een ego-t setje. Naast het dampen bleef ik roken. Ongeveer tien maanden heb ik gedampt en gezocht naar de echt lekkere rook ervaring. Verschillende batterijen, clearomizers en vloeistoffen uitgeprobeerd. Maar er was altijd iets met de oplader, de batterij of het mondstuk. Tijdens mijn vakantie (2012) ging mijn apparaatje kapot en ben ik weer gaan roken. Nu de winter er aan komt besloot ik maar weer eens te gaan dampen. Geen zin om in de kou te staan met een sigaret. Om het te proberen een Eleaf mini aangeschaft. Sinds mijn eerste hijs heb ik nog twee keer een sigaret opgestoken maar het smaakte me niet. Blij te lezen in jou informatie dat mijn overdreven dampen vanzelf zal afnemen. Behalve de mini Eleaf bezit ik inmiddels ook een Innokin MOD. Heerlijk. Na 32 jaar roken ben ik nu een opgelucht 100% dampertje. Geen behoefte meer aan een sigaret, niet meer buiten staan, wat een vrijheid!

  1. Hallo Marianne,

   Dank voor je berichtje en complimenten!

   Dat klinkt allemaal positief. Geniet van het rookvrije leven en met de huidige hardware en slechts een klein beetje wilskracht kan je de tabak sigaret voorgoed achter je laten.

   Groet,
   Edwin

 6. Hoi Edwin,

  Vandaag liet ik mijn nieuwe aanwinst op m’n werk zien. Als reactie daarop kreeg ik te horen dat de collega in kwestie het ook had overwogen, maar dat ze op internet had begrepen dat het zo slecht was. Dat was uit onderzoek gebleken in februari 2015. Ze had het o.a. over de batterij. Ook vond ze het dampen geen gezicht. Ze vond dat ze voor lul liep met zo’n ding. Ik voelde me niet aangevallen of zo, maar ik vertelde haar dat het me geen r**t kon interesseren wat een ander hiervan vind. Dat kon ze alleen toejuichen.
  Wel zie ik op internet heel veel tegenstrijdige berichten. Ik besef dat er een tabakslobby aan de gang is die niet zit te wachten op deze concurrent. Ik weet ook nooit waar een onderzoek op gebaseerd is en in hoeverre deze als valide mag worden beschouwd. Intussen heb ik twee smaakjes (met 0,6 mg nicotine) ontdekt die ik heel lekker vind. De ene pruttelt alleen wel meer dan de andere. Ik zou wel kunnen blijven dampen, maar ik voel toch ergens een hak in het zand, omdat wij – volgens diezelfde collega – de effecten op langere termijn niet weten. Heeft zij daar misschien een punt?

   1. Thanks Edwin, het is me onderhand wel duidelijk geworden dat je kunt afstuderen in e-smoking. Wat een info en jij hebt zelf op deze website al zoveel gepost en gelinkt! Zeker als beginneling duizelt het me soms en screen ik alle informatie op datgene wat ik op een moment nodig heb. Zo bestelde ik zojuist alvast nieuwe coils en moest ik kiezen tussen verschillende ohms. Jouw overzicht kwam daarbij goed van pas!!

 7. Oke, maar je schreef, dat afhankelijk van het soort verdamper welke liquid samenstelling het meest geschikt zou zijn als je zou kijken naar de PG/VG verhouding. Als je net start zou 65/35 of 50/50 prima zijn, maar ik weet (nog) niet waar ik deze gegevens kan vinden en dergelijke gegevens zeggen mij nog niets. Waar zou ik dan op moeten letten, volgens jou? Stel: Ik denk bijv. aan Flavour Art Virginia.

  1. Ja klopt. Met deze verdamper kan je de eerder door mij genoemde liquids dampen. Geen enkel probleem. PG/VG verhouding wordt altijd vermeld op het flesje en natuurlijk bij de liquid productbeschrijvingen op de webshops. In dit artikel leg ik het een en ander uit over de liquid ingrediënten PG en VG en de verhouding van deze.

   FlavourArt Virginia is een beetje opvallend, kruidiger en wat droger dan de anderen, maar wel zeer goede tabak smaak. Ik dampte deze liquid de eerste paar maanden heel erg veel en nu nog af en toe. De verhouding PG/VG/water is bij de FlavourArts liquids 55/35/10 en dit dampt perfect in de Nautilus mini.

   1. De viscositeit van de liquid is de belangrijke factor. Een Nautilus mini en tank verdampers in het algemeen kunnen niet van die hele dikke, stroperige liquids aan. De liquid toevoer gaat bij deze verdampers dan niet snel genoeg. Een liquid wordt dikker zodra het VG gehalte hoger is. De grens voor de Nautilus ligt ergens rond de 50% max. 60% VG.

 8. PS
  Misschien doet het er niets toe, maar ik rook nu Kent (0,4 mg nicotine) en ik heb er sinds vandaag twee van Nautilus mini: 1 voor de smaak menthol (want bleek voor mij te veel van het goede) en sinds vandaag met een andere kleur aan het uiteinde: Like Smoke (tabakbenadering met een vleugje caramel). Beide smaken zijn het voor mij net niet. Van beide liquids is het nicotinegehalte 6 mg.

  1. Ok, nicotinegehalte lijkt me ook weer prima gekozen. Voor wat betreft de smaken gewoon iets anders proberen. Als je in het begin graag nog bij tabak smaken wilt blijven kan je eens wat van de volgende goede merken proberen: CiVAP, FlavourArt, Rocketfuel, Millers, Liqua, Suprem-e. Er zijn er nog veel meer hoor, maar deze merken liggen ongeveer in dezelfde prijs- en kwaliteitsklasse. Ze hebben allemaal goede tabak smaken.

 9. Hoi Edwin,

  Sinds afgelopen donderdag heb ik een damper gekocht van het merk Eleaf|30W. Ik rook er nog wel naast, omdat ik nog zoekende ben naar DE smaak voor mij. De ervaring met het dampen (raar woord toch wel.. of ik moet er nog aan wennen) vind ik absoluut niet tegenvallen! Blij dat ik het geprobeerd heb in een winkel. Wat ik mij alleen afvroeg: kan je – welk merk je ook gekocht heb – zomaar liquids in het “containertje” (of hoe heet dat) doen of zijn liquids misschien merkgebonden?

  Veel suc6 met je website en iedereen veel dampplezier!

  1. Hoi Linda,

   Dank voor je bericht. Gefeliciteerd dat je de eerste stappen aan het zetten bent om een minder ongezond alternatief voor het roken te kiezen. Goede kwaliteit E-sigaret hoor, zo’n Eleaf. Wat voor verdamper zit er eigenlijk op?

   Prima toch, dat het gelijk al bevalt, dat is het halve werk zou ik zeggen. Aan dampen ga je snel wennen, ook aan het woord en de meesten hebben al snel geen zin meer in een tabak sigaret. Dampen is toch compleet anders en zoveel smakelijker, ook voor je omgeving.

   Dat “containertje” wordt tankje genoemd. Liquids zijn niet hardwaremerk gebonden. Je kunt vrijwel elke liquid dampen. Wel bepaald het soort verdamper welke liquid samenstelling het meest geschikt is als we kijken naar de PG/VG verhouding. Als je net start is 65/35 of 50/50 prima.

   Nicotine moet je uitproberen, maar dat kan vrij snel worden afgebouwd naar een heel laag niveau zonder daar last van te hebben. Van de helft ten opzichte van je tabak sigaret naar bijvoorbeeld 10 of 20% in een paar maandjes, niet zelden nog sneller. Dampen maakt dat allemaal vrij gemakkelijk. Maar dat zie je vanzelf wel, dat is niet het belangrijkste in het begin.

   Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust.

   Veel succes en groet,
   Edwin

   1. Bedankt voor je reactie, Edwin! Maar oeps, ik voel me nog nog zo’n beginneling.. niet dat ik mij daarvoor schaam, want het was voor iedereen ooit een eerste ervaring.. maar welke verdamper.. uhm (even het doosje erbij pakken): een Nautilus mini, maar dat is ook het tankje, zeg maar. Is dat het antwoord? Moet nog even inkomen in de terminologie, zeg maar… haha!

    1. De Aspire Nautilus mini. Dat is inderdaad de verdamper, tankje inclusief.
     Ook weer een prima keuze om mee te starten. Er zijn veel dampers die een jaar of zelfs langer geleden met deze verdamper begonnen en er nu nog steeds mee dampen. Gebruik hem zelf ook nog wel eens.

 10. Allereerst complimenten met de duidelijke uitleg hierboven. Al 19 maanden ben ik een tevreden damper en zou niets anders meer willen.

  Ben begonnen met Liquids van Ttzig 12 Mg, met name de Fruit Liquids. Intussen zit ik op ong. 9 Mg en heb al heel veel Liquids (merken) geprobeerd. Halo, Ttzig, Flavourtec ( hele goede fruitliquids) en Space Jam zijn mijn favorieten. Het zijn niet de goedkoopste maar, kwalitatief, wel goed !! En wat blijft is : smaken verschillen !

  Vaak geven grote webwinkels hele goede informatie en evt.advies, zowel over de Liquids, als de e sigaret! Heb zelf goede ervaringen met Zwoofs, Smokesmarter en Rookesigaret.

  Vanaf het begin voel ik me heel wat beter : meer ‘lucht’, geen rokershoestje meer, betere conditie en zeer tevreden gezinsleden !! Ik wil het nicotinegehalte rustig verder afbouwen naar 0mg, maar heb daar geen haast bij.

  Heel veel succes bij jullie poging !!

 11. Kijk, hier heb je wat aan, complimenten voor de duidelijke uitleg.

  Ben sinds 4 weken een “damper” en rook (na 40 jaar half zware shag) dus niet meer. Vindt het wel moeilijk om de goede vloeistof te vinden. Morgen verwacht ik vloeistof van Go Dutch……. ben benieuwd.

  Verder heel veel succes met de site.

  MVG Frank

  1. Hallo Frank,

   Hartelijk dank voor de reactie en complimenten! Altijd fijn om te horen.
   Gefeliciteerd met de volledige overstap op dampen. Weg met die peuken inderdaad, beter laat dan nooit.
   De juiste vloeistof ga je echt wel vinden, er is genoeg lekkers verkrijgbaar.

   Groet, Edwin

 12. 1 januari jl begonnen met 12mg toen naar 6mg en nu 0mg de drang naar een sigaret is er zeker maar stoppen met roken door e sigaret is zeker te doen

 13. Dank voor de rekenvoorbeelden! Hier kan ik echt wat mee.
  Ik ben nu een week bezig met de E-Sigaret en herken de beschreven ervaringen.
  Je hebt veel meer behoefte om te dampen dan voorheen met de gewone sigaret.
  Ik begon mij zorgen te maken dat ik te veel nicotine binnen zou krijgen, maar de berekeningen laten het tegendeel zien. Ook met de nicotine ben ik dus in feite aan het minderen. Super!
  Deze geweldige informatie zou bovenaan in Google moeten verschijnen en niet de websites waar je de spullen kunt kopen of de ministeries die via wetgeving deze oplossing weer onmogelijk proberen te maken.

  1. Hallo Jan,

   Dank voor je reactie. Het is inderdaad normaal dat je de eerste weken zeer veel dampbehoefte hebt. Echter na die eerste paar weken zul je ook merken dat het steeds makkelijker wordt wat minder te gaan dampen. Vervolgens zou je elke paar maanden een stapje terug kunnen doen in nicotine. Streven naar “zero” nicotine is natuurlijk altijd goed. Maar geniet je van het dampen met nicotine, dan is dat ook prima. Zolang je het afweegt tegen een tabak sigaret is het stukken veiliger en minder ongezond voor je lichaam.

   Onze regering werpt behoorlijke barrières op en dat is zorgelijk, maar ons tegenhouden gaat niet meer. Hoe harder het ingrijpen, hoe groter het protest en hoe meer er gezocht zal gaan worden naar niet legale wegen. Ik vermoed dat de E-sigaret de strijd uiteindelijk zal winnen al weet ik ook dat we nog flink wat hordes zullen moeten nemen. De regering moet zich echter wel aan de kiezer verantwoorden en niet andersom. De dampers gemeenschap is nog klein vergeleken met de rokers gemeenschap, maar dat is aan het veranderen en gaat harder dan men doet geloven.

   Nogmaals bedankt voor jouw bijdrage en goed dat je de overstap hebt gemaakt. Hou vol en succes!

   Groet, Edwin

 14. Hallo Edwin,

  Bedankt voor de goede uitleg over dampen! Ik vind het erg informatief!
  Ik (al 16 jaar een verstokte roker) , heb een tijdje geleden het dampen leren kennen. Ik was in eerste instantie erg enthousiast en ik heb het roken zelfs zonder moeite een tijdje helemaal kunnen laten! Waar ik echter tegenaan liep was de droge mond en zere keel.
  Kun jij mij een e liquid aanraden waarbij ik geen last heb van deze bijwerkingen?

  Alvast bedankt!

  Groetjes Karin

  1. Hallo Karin,

   Dank je wel voor de reactie en de complimenten. Altijd weer fijn om te horen.
   Laten we het volgende voorop stellen. Er zijn absoluut E-Liquids die nauwelijks droge mond veroorzaken en er zijn een heleboel E-Liquids die je geen pijn in de keel bezorgen. Het is een combinatie van de E-Liquid en de hardware (en eventuele instelling daarvan), die je dat ultieme dampgenot kunnen verschaffen. Maar het begint uiteraard bij een E-Liquid met een juist gekozen nicotinegehalte, welke bij jou past en geen (te) droge mond en/of keelpijn veroorzaakt. Bij dampen geldt overigens wel een vuistregel en dat is voldoende (water) drinken. Dat moet je altijd al natuurlijk, maar dampen maakt het nog iets noodzakelijker.
   Smaak is erg persoonlijk, dus in plaats van smaakjes geef ik je een paar tips voor een E-Liquid merk welke je zou kunnen proberen: FlavourArt, Suprem-e, Happy Liquid, Civap, GiviSmoke, Halo, Virgin Vapor. En er zijn er nog meer. Hiermee moet het in ieder geval lukken. En denk aan het feit dat ook de hardware (en eventuele instelling daarvan) een rol speelt.
   Heel veel succes en als je nog vragen hebt, verneem ik dat graag.
   Groet, Edwin

 15. Vanavond zag ik deze website n.a.v. een bericht op FB. Het is een zeer interessante site waar veel info vandaan is te halen.
  Zelf damp ik nu 1 jaar, was altijd een pijp-roker geweest, van de een op de andere dag radicaal overgestapt naar het dampen. Ik vind het leuk om andere mensen te informeren over het elektronisch roken, deze site biedt dan ook uitstekende informatie. Ga Zo Door!!

  1. Hartelijk dank voor je reactie Hans!
   En erg positief om te horen dat de overstap zo spontaan is gelukt. Zo is het bij mij ook gegaan na 30 jaar shag roken.
   Het is inderdaad leuk om mensen te informeren, zo ervaar ik dat ook. Het geeft een hoop voldoening als je mensen, die al langer willen stoppen en daarin niet slagen, over de streep kunt trekken naar dit veiliger en minder ongezonde alternatief. En dat je dan vervolgens ziet dat deze mensen er dolgelukkig mee zijn en zich zo goed voelen.
   Groet, Edwin

 16. Allereerst bedankt voor de zeer duidelijke beschrijving, zo kan het dus ook.

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een vloeistof die smaakt naar tabak en geen zoete (na)smaak heeft. Tot op heden wel tabaksmaak gevonden, maar met een een zoete (na)smaak. Dit is zo demotiverend, tabak hoort in mijn beleving niet zoet te smaken. Hierdoor pak ik toch weer een gewone sigaret en dat wil ik eigenlijk niet want het dampen op zich bevalt mij prima, maar die zoete smaak niet. Heeft u suggesties?

  Ter info: ik rook(te) altijd chesterfield of halfzware shag.

  Alvast bedankt.

  1. Hallo Elisa,

   Ik begrijp wat je bedoeld hoor. Ik heb zelf ook een jaartje of 30 half zware shag gerookt. Ik damp zelf van alles en nog wat, gewoon om bij te blijven en uit te proberen, maar ik val toch steeds weer terug op die ene E-liquid. Die E-Liquid met een tabak smaak zonder zoetje en andere vreemde bijsmaken. Tenminste zo ervaar ik deze E-Liquid. Exacte tabak smaken ga je met E-Liquid niet krijgen, maar er zijn E-Liquids die je wel degelijk een soortgelijke ervaring geven en de tabak smaak zeer dicht benaderen.

   Ik heb het dan bijvoorbeeld over: FlavourArt Virginia. Ik damp deze op 9 mg/ml nicotine. Het is bij veel webshops in NL verkrijgbaar en zelfs bij enkele “gewone” tabak winkeltjes en Primera’s en zo. Ik zeg er wel bij dat de prijs voor 10 ml varieert van € 3,75 tot € 5,95. Via Google heb je de webshops zo gevonden, of je gaat even naar mijn pagina Links (kijk vooral bij Goedkoperdampen en Cartomizers, die verkopen deze E-Liquid tegen een acceptabele prijs ).

   Mocht je dit lekker vinden kan je ook een paar andere van dit merk proberen. FlavourArt heeft een uitgebreide lijn tabak smaken. En als het een blijvertje wordt, neem dan nog eens contact op. Ik koop ze namelijk altijd direct bij FlavourArt in Italië in 100 ml flesjes en dan zakt de prijs tot onder de € 1,50 per 10 ml. Je moet dan wel meerdere flesjes kopen, want de verzendkosten zijn behoorlijk hoog. En de vraag is natuurlijk ook hoelang dit nog kan met de nieuwe wetgevingen.

   Ik hoor het graag van je of deze E-Liquid in de smaak valt.

   Groet, Edwin

 17. Dit is eindelijk iets duidelijkere informatie dan dat er alleen maar wordt gezegd dat er waterdamp wordt uitgeademd.

  Het rekenvoorbeeld is ook erg hulpzaam.

  Bedankt voor de informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.