E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

Sub ohm dampen

Hoe groter de vraag naar sub ohm dampen, hoe groter het aanbod. De laatste tijd zien we sub ohm clearomizers op de markt verschijnen voor de brede massa. Onder het motto nog meer smaak en vooral nog meer damp. Met slechts een paar hijsen verander je de woonkamer in één grote mistbank. Hartstikke leuk natuurlijk en technologisch gezien weer een stap verder. Je hoeft geen kennis te hebben over het zelf wikkelen van coils. Je krijgt ze er kant en klaar bij. Voor de beginnende damper vind ik deze verdampers echter alleen geschikt als zij zich bewust zijn van het fenomeen sub ohm dampen. De Advanced Personal Vaporizers hebben over het algemeen goede ingebouwde beveiligingen, maar de mechanische mods zijn een heel ander verhaal. Sub ohm dampen met mechanische mods vereist kennis in de zin van vereiste hardware, veiligheid en de toegepaste elektrotechniek in de E-sigaret.

Beginnende dampers laten zich al snel verleiden tot sub ohm dampen. Veel zijn nieuwsgierig en willen het zo snel mogelijk uitproberen. Daar is op zich niks mis mee. Je moet alleen wel rekening houden met de veiligheidsaspecten en batterij specificaties die sub ohm dampen vereisen. Sub ohm dampen kent een aantal “gevaren”, of beter gezegd ongewenste configuraties die gevaarlijk zouden kunnen zijn. Zaken die voor veel beginnende dampers minder snel voor de hand liggen, dus informeer jezelf goed eer je eraan begint.

Deze verdampers zijn overal verkrijgbaar en af leverancier zijn de adviezen c.q. waarschuwingen op de verpakking minimaal. Ik wil hiermee niet zeggen dat ze dat moeten doen. Ze zijn het niet verplicht. Er had naar mijn mening wel iets meer aandacht aan kunnen worden besteed. Gelukkig zien we dat de meeste webshops en winkels absoluut wel aan dit soort zaken denken door waarschuwingen en de juiste adviezen. Daarnaast bestaat er natuurlijk ook de eigen persoonlijke verantwoordelijkheid en bewust veilig handelen.

Sub ohm dampen vereist kennis en geschikte hardware

Er zijn tal van producten op de markt verkrijgbaar die enig potentieel gevaar met zich meebrengen en daar zien we ook geen veiligheidswaarschuwingen op staan. Als je een scherp mes koopt, moet je die niet langs je vinger halen. Nee, logisch niet. Als je net 18 bent met 3 weken rijervaring en je haalt je nieuwe Ferrari op, hoop ik toch echt dat de verkoper je enige waarschuwing geeft. Er zal geen bordje op de auto hangen met de opmerking dat je met deze krachtige auto eerst moet leren omgaan.

Ik persoonlijk doe soms ook wel eens sub ohm dampen, maar ik weet dan ook wel waar ik mee bezig ben. Ik ben me ervan bewust dat wanneer ik ga sub ohm dampen dat ik de juiste apparatuur gebruik. Ik heb ook kennis opgedaan over de toegepaste elektrotechniek en ik weet wat van batterijen. Het is een vereiste want het zou gevaarlijk kunnen worden als je met deze zaken geen rekening houd.

Op deze website en de verschillende forums kan je heel veel informatie hierover vinden. Ik ga daarom niet in op de details maar ik wil wel in grote lijnen aangeven waar je mee te maken krijgt als je gaat sub ohm dampen.

Zaken om rekening mee te houden bij sub ohm dampen:
 • We spreken van sub ohm dampen als de weerstand lager is dan 1 Ohm ( < 1 Ω ).
 • Bij sub ohm dampen zal de stroom ( Ampère ) hoger zijn door de lagere weerstand.
 • Omdat de stroom ( Ampère ) hoger is hebben we een geschikte batterij nodig.
 • Kennis van de toegepaste elektrotechniek in de E-sigaret.
 • Geschikte batterijen zijn de high drain batterijen die kortstondig hoge stroom kunnen leveren. Bijvoorbeeld Sony Konion VTC4 of VTC5 en Efest Purple IMR High drain.
 • Een sub ohm clearomizer kan je niet zomaar op elke batterij schroeven. Zeker niet op een eGo batterij.
 • Gebruik een mechanische of geregelde device met geschikte batterij die met deze lage weerstanden overweg kan.
 • Voor bijvoorbeeld een 0,5 Ohm weerstand hebben we een wattage nodig van ongeveer 20 tot 35 Watt.
 • Bij 0,5 Ohm en een voltage van 4,0 Volt (als een batterij dat al haalt bij deze weerstand, denk aan voltage drop) is de Power 32 Watt en de stroom 8 Ampère. Die stroom van 8 Ampère moet de batterij dus kunnen leveren.
 • Als de leverancier een batterijdrager met geschikte batterij mee aanbiedt, koop die er dan bij. Je kunt er meestal van uitgaan dat je dan een combinatie aanschaft met ook de nodige veiligheidsvoorzieningen. Er is dan eigenlijk geen sprake meer van enig gevaar. Wel van een hoop damp.
 • Je kunt met sub ohm dampen qua nicotinegehalte rustig 1 à 2 stappen omlaag gaan, want je krijgt veel meer binnen. Gebruik je hetzelfde nicotinegehalte waarmee je met je “gewone” clearomizer dampt, kan het wel eens hoesten worden.

Als de leverancier een volledige set aanbiedt, is het verstandig daarvoor te kiezen. Dus een verdamper met bijpassende coils, batterijdrager en eventueel losse batterij. Alles is dan op elkaar afgestemd en wellicht zijn ook de nodige veiligheidsvoorzieningen aanwezig.

Resumé

De leveranciers hebben het idee dat er een enorme vraag naar sub ohm clearomizers is en schromen dan ook niet om deze zo snel mogelijk op de markt te brengen. Allemaal prima wat mij betreft. Er wordt snel op vraag en aanbod ingespeeld en menig damper zal daar zijn plezier aan kunnen beleven. Het zijn technisch gezien verbeteringen en ook de kwaliteit wordt steeds beter. Ik vind sub ohm dampen echter toch in mindere mate bedoeld voor de brede massa. Het is wat mij betreft eerder voor de meer gevorderde damper die weet waar hij/zij mee bezig is en er bewust voor kiest.

In ieder geval hoop ik met deze informatie weer een handreiking te hebben gedaan vooral aan de beginnende (sub ohm) dampers. Denk aan eigen veiligheid en damp bewust met de nodige verantwoording. Kies je materiaal zorgvuldig uit. Informeer jezelf goed over alle aspecten van het sub ohm dampen en ga er eerst dan mee aan de slag. Weet echter ook dat “normaal” dampen voor het gros van de dampers ruim voldoende is. Het wordt alleen iets minder mistig.

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

37 reacties op “Sub ohm dampen

 1. Hallo,

  Ik ben geen roker/damper maar zou wel graag een e sigaret willen kopen voor de smaakjes. Ik rook wel waterpijp af en toe. Ik zou wel het liefste een dikke walm willen. Ik weet alleen niet zo goed welk apparaatje ik dan het beste zou kunnen kopen. Aangezien ik geen ervaring heb maar toch een dikke walm wil. Welke e sigaretten zou je dan aanbevelen?

  1. Hallo Kim,

   Op deze website kan je veel informatie vinden over de verschillende manieren van dampen en de apparatuur die daarbij hoort. Voor veel damp moet je op zoek naar de sub-ohm verdampers. De inhaleertechniek die deze verdampers vereisen, is de “direct lung” techniek. Je inhaleert de damp rechtstreeks naar de longen, zonder het eerst in de mond te verzamelen. Omdat deze verdampers gebruik maken van coils met een lage weerstand, heb je een sterke batterijunit nodig die een hoog wattage aankan.

   Los van dit algemene advies met betrekking tot apparatuur voor veel damp, heb ik ook een meer persoonlijk advies. De E-Sigaret is bedoeld voor rokers, die moeite hebben met stoppen en een minder ongezond alternatief willen gebruiken. Uit principe zal ik een niet roker nooit adviseren te gaan dampen. Als jij besluit er toch voor te kiezen, gebruik dan een E-Liquid zonder nicotine.

   Groet, Edwin

 2. hallo

  ging de eerste keer verzenden niet goed geloof ik dus nog een keer
  ik damp zelf al ruim 3 jaar maar nog steeds met de gewone mtl
  ik wil al een poos overstappen naar een boxmod maar geen idee welke ik moet nemen zoveel keus .
  ik ben denk ik een echte mtl damper al heb ik eigenlijk weinig ervaring met een dl damper 1 keer geprobeerd en toen dacht ik ownee dat wil ik niet .
  wat ik wel wil is meer damp en meer smaak tijdens het dampen en mijn oude …voldoet gewoon niet meer aan me behoefte. tevens is het zo dat ik de laaste tijd ineens een kriebelhoest gekregen heb van het dampen waardoor ik soms niet meer kan dampen en een a sig moet pakken dit is echt niet de bedoeling dus hellup hellup
  welke boxmod zou je mij aanraden te kopen ?

  1. Hallo Kel,

   De boxmod is toch slechts de batterij. Ik zou zeggen kies er eentje uit die past bij jouw manier van dampen. Als dat MTL dampen is, is een boxmod die meer dan 25 Watt aankan eigenlijk al overbodig. Maar als het om een betere MTL dampervaring gaat, kijk dan eerder uit naar een betere verdamper. Bijvoorbeeld de Aspire Nautilus 2. Deze verdamper met gebruik van een 0.7 Ohm coil geeft bij een wattage van ongeveer 18 tot 22 Watt en een E-Liquid met 6 mg/ml nicotine, voor mij een perfecte MTL ervaring. Echter wat ik prettig vind dampen, vindt jij misschien helemaal niet fijn. Toch kan ik je denk ik wel aanraden deze verdamper met passende batterij eens te proberen. Veel dampers zijn er uiterst tevreden over.

   Groet, Edwin

 3. Hallo,
  Ik bezit een Eleaf aster batterijhouder tot 75W, met clearomizer van SmokTFV8 BABY 40-80 W met coil van
  V8 Baby q2-0,4 OHM.
  1 Batterij va 2500 mah.
  Als ik damp krijg ik kleine spetters liquid in mijn mond, wat is daar de reden van?
  Heb reeds wattage verhoogd en verlaagd tussen 40 & 60, maar lijkt niet te lukken.
  Batterij niet sterk genoeg?
  Wat doe ik verkeerd?

  1. Hallo Kathleen,

   Dat kan heel veel oorzaken hebben, welke gemakkelijk te verminderen zijn door de juiste E-liquid viscositeit te gebruiken, het juiste wattage in te stellen alsmede de juiste luchttoevoer. De ene verdamper heeft er ook meer last van dan de andere. Een klein beetje sputteren is normaal bij deze coils, maar te overmatig is natuurlijk niet fijn dampen.

   Het is dus een kwestie van het juist afstellen van wattage en luchttoevoer, alsmede een E-Liquid gebruiken met de juiste viscositeit voor de betreffende coil.

   Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het verminderen van het sputteren.

   Groet, Edwin

 4. Zijn alle e-Sigaretten met nicotine? ik ben namelijk een gemiddeld light-roker en zou graag afbouwen met roken met een e-Sigaret dus ook met weinig nocotine welke startkit neem ik best?

  1. Hallo Tom,

   Ik adviseer in jouw geval een starterset uit te zoeken waarmee MTL (mouth to lung) gedampt kan worden. Dat betekent dat je, net zoals bij een tabak sigaret, de damp eerst in de mond verzamelt en dan inhaleert. Een voorbeeld van een goede MTL starterset vind ik persoonlijk de ….

   Voor wat betreft de vraag over nicotine: jij kiest zelf de E-Liquid en je kiest ook zelf het nicotinegehalte. Elke E-Liquid is zonder nicotine verkrijgbaar. De meest gangbare gehaltes zijn 0, 3, 6, 9, 12, 16, 18 mg/ml. In jouw geval adviseer ik te starten met 6 mg/ml.

   Succes en groet,
   Edwin

 5. Hallo,

  Ik ben nieuw in de ‘dampwereld’ en onder het motto van ‘goedkoop is duurkoop’ wil ik graag een … aanschaffen. Enig ervaring hiermee? Is dit een verstandige keuze als beginner? Wat zijn de do’s en don’ts? Andere suggesties?

  Groetjes

  1. Hallo Quincy,

   Ten eerste moet je je goed realiseren dat deze kit de clearomizer bevat. Het is een sub-ohm verdamper waarmee een bepaalde inhaleer techniek toegepast moet worden, namelijk: “Direct lung” of met andere woorden je hijst de damp direct de longen in zonder het eerst in de mond te verzamelen. Dat is een andere techniek als bij het roken van een sigaret waarbij je de rook eerst in de mond verzamelt en dan pas inhaleert. De vraag is of dat je dat ook wilt?

   Een andere overweging is de hoeveelheid damp. Deze clearomizer geeft een enorme hoeveelheid damp, absoluut niet te vergelijken met het roken van een sigaret. In een paar hijsen verander je de woonkamer in een grote mistbank. De vraag is of dat je dat ook wilt?

   Weer een andere overweging is de periode waarin deze kit op de markt kwam. volgens mij ergens in 2015. In de E-sigaret markt gebeurt er een hoop in 2 jaar. Wil je iets wat 2 jaar geleden is ontwikkeld of wil je iets wat onlangs is ontwikkeld?

   Ik zou het nog eens heroverwegen door je wat meer te verdiepen in bovenstaande zaken. Hiermee wil ik niet beweren dat deze kit slecht is.

   Groet, Edwin

 6. Hallo,

  ik heb de ego aio besteld met een 0.5 ohm coil (standaard wordt de 0.6 ohm mee geleverd maar de 0.5 past er ook op).

  Nu was mijn vraag wat de beste pg/vg verhouding is voor de 0.5 ohm en de 0.6 ohm.

  Groetjes

  1. Hallo Lauren,

   Een PG/VG verhouding van 50/50 zal goed te dampen zijn. Het is een beetje afhankelijk van de VG die gebruikt wordt (met of zonder toevoeging van water) of dat je bijvoorbeeld ook een verhouding van 30/70 zou kunnen gebruiken met deze coils. Een kwestie van uitproberen, maar 50/50 zal geen enkel probleem opleveren.

   Groet, Edwin

 7. Ik heb een Innokin Cool Fire IV gekocht en wil graag zo veel mogelijk damp, smaakt maakt niet uit, temperatuur wel. Ik ben nu 3 maanden bezig met vapen en heb veel opgezocht maar begrijp de verhoudingen tussen voltage watt en ohm nog niet zo goed. Ik heb een coil van 1 Ohm er bij gekregen maar weet niet wat de perfecte samenstelling is voor veel damp?

  1. Hallo Finley,

   Om te beginnen zou ik eens de artikelen voor gevorderden doorlezen op onze website. De artikelen over Batterijen, Elektro en E-sigaret en Sub-ohm dampen. Hierin wordt alles tot in detail beschreven over Voltage, Watt, Ohm enzovoorts.

   Als je echt veel damp wilt, moet je met de weerstand in ieder geval nog verder omlaag, het sub-ohm bereik in. Bijvoorbeeld in het bereik tussen 0,3 en 0,5 Ohm.

   Groet, Edwin

 8. Goedendag,

  Ik had een vraagje betreft het verschil tussen 0.6 ohm en 0.4 ohm (Q2 baby tank coils)
  Ik weet dat het wattage bij de 0.6 ohm lager moet, alleen is dit kwa damp/smaak productie te verwaarlozen ? Gebruik nu 0.4 ohm en heb als presentje 2 pakjes a 5st, 0.6 ohms gekregen….gaat dit tegenvallen/wereld van verschil ?

  ps. heb de 0.6 nog niet geprobeerd en nog ingepakt gelaten ivm eventueel ruilen.

  groeten
  Richard

 9. Aan de ene kant: niet storen in zo’n proces. Aan de andere kant: er kan heel gemakkelijk misbruik worden gemaakt van een bepaalde houding van voorzichtigheid. Sommige mensen willen dat maar al te graag invullen en boven jou, pleb staan.

  In de Staten lijken ze daar minder last van te hebben.

 10. Mijn eerste is de Aspire EVO75.. met een o,4 Ohm coil.. de batt is een Efest IMR 3500 amp.. 2e batt vtc 6 van Sony.. wel snel leeg. Na 2 dgn onbedoelt geen behoefte meer aan een sigaret. Wil een 3e batt erbij. Welk gevaar loop ik hierbij?? Bevalt prima.. damp met een BIG smile??

  1. Hallo Rudy,

   Een Efest IMR met 3500 Amp. bestaat niet. Ik denk dat je je vergist. Je bedoelt waarschijnlijk een Efest IMR 3500 mAh. De max. current van deze batterij is 20 Amp. Een Sony VTC 6 heeft een max. current van 30 Amp. Wat je wel moet weten is dat deze current slechts geldt bij een kortstondige ontlading. De maximum continuous discharge current ligt bij 15 Amp.

   Als je een 3e batterij wilt kopen dan neem bijvoorbeeld een Sony VTC4, een Sony VTC5 of nog een VTC6. De vraag is hoeveel Amp. jouw setup vraagt. Dat kan je gemakkelijk uitrekenen. Bij volgende voorbeelden ga ik er steeds van uit dat je de genoemde 0,4 Ohm coil gebruikt. Stel je hebt ingesteld 3,7 Volt (of ca. 35 Watt), dan is de gevraagde stroom ca. 9 Amp. Een ander voorbeeld: 4,2 Volt (of ca. 44 Watt) vraagt een stroom van ca. 10,5 Amp. Allemaal binnen het bereik van de genoemde batterijen.

   Lees onze volgende artikelen ook eens door:
   E-sigaret batterij
   Elektro en E-sigaret

   Fijne jaarwisseling en groet Edwin

  1. Hallo Sascha,

   Stel deze vraag beter direct aan diegene waar je van plan bent deze hardware te kopen.

   Edit 20-12-2016: Waarschijnlijk als opmerking bedoeld, sorry Sascha :)

   Groet, Edwin

 11. Ik heb de Joyetech ego aio pro 50W er zitten 2 coils bij o.5ohm en 0.6 ohm welke coils zijn nog meer geschikt? Ook coils van 1.0ohm?

 12. Vraagje, als 0,5 ohm coils op een gereguleerde mod met de juiste batterij tussen de 20 en 35 watt gedampt worden, zal een 0,8 ohm coil dan juist een lager of hoger wattage instelling vereisen?

  1. Hallo Jolanda,

   Als we dit rekenkundig bekijken krijgen we het volgende:
   0,5 Ohm met 20 Watt komt overeen met 3,16 Volt en een stroom van 6,32 Amp.
   0,5 Ohm met 35 Watt komt overeen met 4,18 Volt en een stroom van 8,37 Amp.
   0,8 Ohm met 20 Watt komt overeen met 4,00 Volt en een stroom van 5,00 Amp.
   0,8 Ohm met 35 Watt komt overeen met 5,29 Volt en een stroom van 6,61 Amp.

   De vraag is waar de sweetspot ligt bij de gekozen setup. Als uitgangspunt neem ik zelf altijd 3,7 Volt en stel dan stapje voor stapje bij tot ik mijn sweetspot bereik.
   0,5 Ohm met 3,7 Volt komt overeen met 27,38 Watt en een stroom van 7,40 Amp.
   0,8 Ohm met 3,7 Volt komt overeen met 17,11 Watt en een stroom van 4,63 Amp.

   Zoals je ziet is het antwoord een lagere wattage instelling.

   Groetjes, Edwin

   1. heb zelf de smok g-priv 220w gokocht met smok spiral tank 0.3 ohm en 0.6ohm. ik ben was een zware shag roker en begon met 0.3 en begon enorm te hoesten. heb de 0.6ohm erin gestopt en heb gelijk nergens last van. kan het zijn dat de 0.3hm zwararder word ervaren of is hij kapot?

    1. Hallo Roy,

     Kan beide het geval zijn. Er spelen zoveel factoren een rol in deze. Als we ervan uitgaan dat de 0,3 Ohm niet stuk is, dan zou ik me het volgende afvragen: Op hoeveel Volt/Watt damp ik de 0,3 Ohm en op hoeveel Volt/Watt damp ik de 0,6 Ohm? Wat is de stand van de luchttoevoer? Welk nicotinegehalte zit er in de E-Liquid? Wat is de viscositeit van de E-Liquid?

     0,3 Ohm vereist andere instellingen en E-Liquid samenstelling dan 0,6 Ohm. Bij de juiste instellingen is het daadwerkelijke verschil de hoeveelheid damp. Ervan uitgaande dat je bij beide coils het Voltage ergens tussen 3,3 en 3,7 Volt houd. Bij 0,3 Ohm meer damp omdat je meer binnenkrijgt. Het nicotinegehalte zou bij 0,3 Ohm ook omlaag moeten wil je hetzelfde gevoel ervaren als bij de 0,6 Ohm.

     Ga met deze gegevens maar eens aan de slag en als je nog vragen hebt hoor ik het wel.

     Succes en groet,
     Edwin

     1. de smok priv 220 is een beveiligde mod die voor jouw de ohm instelt. heb hem nu 0.05 ohm omhoog gezet voor meer rook. ik had ook een liquid met 0.6 mg met tabaksmaak. heb er nu 1 met smaak met zelfde nicotine gehalte ik zit zelf op 28 tot 35 watt want op de verbrandings coil staat aangeven dat hij dan het best werkt: voor de 0.3ohm = 20/45 W en de 6ohm =18/35 W. heb de 0.3 ohm ook uitgeprobeerdt met grape smaak (dragon vape) maar alsnog was het te zwaar maar niet met de 0.6hm

      ps: bedankt voor de snelle reactie!

  1. hallo beste,

   ik rook nu 3 a 4 maanden ,ik heb de al in one kits joyeteche AIO ego
   Joyetech AIO D16 en twist 19
   ik rookte de 0,6 ohm coil ,soms 1,0 ohm deze passen blijkbaar niet goed ? en soms 1,5 Ohm deze doet langer op de batterij en verbruikt minder liquide

   Nu heb ik 2 pakjes van 0,5 ohm gekocht deze is heftiger wel ,maar is te dampen met de Joyetech AIO natuurlijk,

   na hoelang moet je deze echter vervangen de coils ? en mijn batterij is 1500 mAh
   de stareters kits

   is er gevaar voor mij als ik de 0,5 ohm damp bij deze joyetech’s nee toch ?

   ik zou wel overgaan naar een hoger joyetech ik dacht een V2 grip of zo iets binnekort

   en soms krijg ik bij nieuw coil te plaatsen wat liquide in mijn mond hoe komt dit ???
   ik plaats ze goed ik heb heel veel filmpjes op youtube bekeken

   Vriendelijke Groeten
   Robi

   hoop op een antwoord in belgie krijg je dat van niemand

   1. Hallo Robi,

    Ik denk dat de originele Joyetech coils goed passen, ongeacht welke weerstand. Maar ja, het wil ook wel eens niet helemaal goed gaan met de standaard fabriek coils. Coils moet je vervangen als de damp en de smaak begint af te nemen. Het is volledig afhankelijk van het dampgedrag, de settings en de E-Liquid die je gebruikt of dat na 3 dagen is of na 3 weken. Gebruik je een E-Liquid die niet snel aankoekt op de coil en damp je op lage settings dan kan je waarschijnlijk nog langer met een coil doen.

    E-Liquid in de mond kan ook weer verschillende oorzaken hebben. Zorg in ieder geval dat de luchttoevoer ver genoeg open staat.

    Succes en groet,
    Edwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.