E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

E-sigaret tips

Op deze pagina vind je maar liefst 35 E-sigaret tips, trucs en adviezen voor de aanschaf en het dagelijkse gebruik van de E-sigaret. De E-sigaret tips zijn met name gericht op de beginnende damper.

De E-sigaret tips zijn onderverdeeld in 4 categorieën, te weten:

Als jij nog een aanvulling hierop hebt kan je deze graag opsturen via het contactformulier.

Veel beginnende dampers zijn teleurgesteld geraakt omdat zij ervan uitgingen dat het “Out of the box” wel zou werken. Dat is niet helemaal waar. Je moet een aantal eenvoudige, fundamentele zaken weten om het maximale uit je eerste dampervaringen te halen.

Zoekt u naar uw e-sigaret en wilt u weten of dit een populair model is? We hebben ook een lijstje met de meest populaire e-sigaret gemaakt om u op weg te helpen bij uw zoektocht. Bekijk dan de meest verkochte e-sigaret

E-sigaret tips, trucs en adviezen

Categorie Algemeen

E-sigaret tips #1 – Jezelf goed informeren

Informeer jezelf goed over alle soorten, kenmerken en aspecten van de E-sigaret. Doe dit voordat je over gaat tot de aanschaf. Het voorkomt een hoop teleurstelling. Bij aanschaf van de juiste E-sigaret, E-Liquid en toebehoren is de kans veel groter dat het een succes wordt.

Blijf je twijfel houden over wat de beste E-sigaret voor je zou zijn, stel je vragen dan gewoon via het contactformulier. Je kunt ook naar een fysieke winkel gaan en je uitgebreid laten informeren. Sommige Webshops met een afhaalpunt bieden aan u te voorzien van uitleg en informatie bij het afhalen van uw dampwaren.

E-sigaret tips #2 – De eerste aanschaf

Het is beter om een starterset te kopen waarmee u kunt dampen net zoals u ook uw gewone sigaret gebruikt. Dat betekent dat u de damp eerst naar uw mond trekt en daarna eventueel naar uw longen. In de dampwereld heet dat MTL dampen. Vaak zijn dit E-sigaretten die qua gebruik niet al te ingewikkeld zijn om in te stellen en te gebruiken, en daarnaast zijn het E-smokers die het meest op gewoon roken lijken. 

Ook zijn de POD E-sigaretten goed te gebruiken als eerste E-sigaret. Ondanks dat de beschrijving lijkt op de allereerste elektrische sigaretten die op de markt kwamen is de kwaliteit ervan erg gestegen. De POD’s die wij zelf geprobeerd hebben zijn allemaal goed voor een goede smaak, en makkelijk te bedienen en/of na te vullen.

E-sigaret tips #3 – Kwaliteit en eenvoud in het begin

Kies in eerste instantie voor een kwalitatief goede E-sigaret welke eenvoudig te bedienen is. Het liefst met een standaard clearomizer (verdamper) met verwisselbare coils (gloeispiraal). Doe eerst rustig wat ervaring op en wen aan het dampen. Je kunt later altijd overgaan naar de meer geavanceerde E-sigaretten en DIY verdampers.

E-sigaret tips #4 – Originele E-sigaretten en clones

Laat je niet te snel verleiden door absurd lage prijzen voor de zogenoemde high-end devices. Er zijn namelijk nogal wat clones in omloop. Ondanks dat deze vaak best goed zijn kan het achteraf toch een teleurstelling opleveren. Het komt niet zelden voor dat het origineel toch een stuk degelijker blijkt te zijn en veel beter presteert. De spreuk “Goedkoop is duurkoop” kan ook in de dampwereld met regelmaat worden teruggelezen in reviews en gebruikerservaringen.

E-sigaret tips #5 – Hijstechniek anders dan trekje

Een hijs nemen van een E-sigaret doe je anders dan een trekje nemen van een tabak sigaret. Bij het nemen van een hijs van een E-sigaret moet je veel minder kracht zetten. Zonder kracht en regelmatig hijsen gedurende ongeveer 4 seconden. In de eerste dagen is dit zeker even wennen en moet je er bewust bij stilstaan. Een te zwakke en te korte hijs geeft onvoldoende smaak en damp. Een te stevige hijs kan de coil verzuipen. Je hoort dan een gorgelend geluid. De dampopbrengst en smaak zal in dat geval ook niet bevredigend zijn. Tevens kan je bij te stevig hijsen E-Liquid in je mond krijgen. Dat is meestal ronduit onsmakelijk. Bekijk ook eens E-sigaret maakt geluid en spettert.

E-sigaret tips #6 – Prime your puff

Je kunt een hijs simpel optimaliseren. Dit doe je door ca. 1 seconde voordat je de hijs aanzet de vuurknop al in te drukken. Vervolgens ongeveer een 4 seconden licht en regelmatig hijsen. Je zult zien dat de smaak en de damp naar het maximaal haalbare wordt gebracht.

E-sigaret tips #7 – Ketting dampen en mogelijke gevolgen

Pauzeer altijd even tussen het nemen van hijsjes. Als je te snel achter elkaar hijst wordt de verdamper te heet. Je kunt dan een verbrand smaakje krijgen. Geef de coil een beetje de gelegenheid weer af te koelen. Tevens heeft dan de wick (watten) in de coil opnieuw de gelegenheid E-Liquid op te nemen. Bekijk ook eens Coil geeft verbrande smaak.

E-sigaret tips #8 – Overal dampen of toch aanpassen

Een E-sigaret mag je niet overal gebruiken. Ondanks dat de E-sigaret (nog) niet onder het rookverbod valt. Er kunnen huisregels zijn die het dampen verbieden. In restaurants bijvoorbeeld. Als damper wil je toch niet in dezelfde categorie als roker worden geplaatst. De nietsvermoedende, onwetende niet roker en niet damper heeft er geen boodschap aan als hij een dampwolk in zijn gezicht geblazen krijgt. Houdt rekening met je omgeving, toon respect en werk mee aan het positief uitdragen van de E-sigaret.

E-sigaret tips #9 – Fulltime damper of hobby naast roken

Probeer te voorkomen dat het dampen een hobby wordt naast het roken. E-sigaretten dampen is een wereld van verschil met sigaretten roken. De smaak, textuur, de manier waarop nicotine in het bloed wordt opgenomen en de manier van hijsen en bedienen van de E-sigaret zijn anders.

De E-sigaret is een minder ongezond alternatief voor roken. Het biedt als zodanig een soortgelijke ervaring, maar het is niet hetzelfde. Toch zal je merken dat de behoefte aan tabak sigaretten snel afneemt na het overstappen op dampen. Wat een geweldige bijkomstigheid!

Categorie De batterij

E-sigaret tips #10 – Klein en handig of minder opladen

Schaf een batterij aan die voldoet aan je eisen voor wat betreft de capaciteit. Als je heel de dag door dampt wil je niet om de paar uur opladen. Een kleine batterij van bijvoorbeeld 650 mAh kan heel handig zijn, maar heeft het nadeel dat deze sneller leeg is. Een batterij met een capaciteit groter dan 1000 mAh helpt je wellicht makkelijk de dag door. Een boxmod met een capaciteit van meer dan 2000 mAh gaat in jouw geval misschien wel 2 dagen mee.

E-sigaret tips #11 – Reserve batterij en/of tweede E-sigaret

Zorg dat je in het bezit bent van een reserve batterij en/of een tweede E-sigaret. Niets is zo vervelend als het moment dat de batterij leeg is en je hebt niets anders voorhanden. Het duurt gemiddeld een 3 uur voordat de batterij is opgeladen. Voorkom dat deze 3 uur op een houtje gebeten moet worden. Of erger nog, dat je uit nood en sterke behoefte dan maar weer een sigaret opsteekt.

E-sigaret tips #12 – De eerste keer opladen en daarna

Laad de batterij de eerste keer minimaal 4 uur op. Vaak wordt dit in de bijgesloten handleiding geadviseerd. Het verlengt de levensduur van de batterij. Maak de batterij altijd volledig leeg en laad de batterij altijd volledig op. Zodra de oplader aangeeft dat de batterij vol is, haal hem dan van de oplader af. Laat de batterij niet onnodig langer in de ingeschakelde oplader zitten.

E-sigaret tips #13 – Veel onderweg met de auto

Als je veel onderweg bent met de auto is een autolader heel handig. Een passthrough functionaliteit op de batterij is dan een uitkomst. Opladen en dampen tegelijkertijd terwijl je onderweg bent met de auto.

E-sigaret tips #14 – E-sigaret mee op pad

Als je de E-sigaret meeneemt zet de batterij dan uit of in de eventueel aanwezige vergrendel of lock stand. Doe dit altijd voordat je de E-sigaret in je zak steekt of in je tas opbergt. Het kan nare situaties opleveren als de E-sigaret steeds ongewild wordt ingeschakeld in je broekzak. Je kunt hem bijvoorbeeld ook in een daarvoor bestemd etui doen. Tevens kan daar vaak ook de oplader en een E-Liquid flesje in worden opgeborgen.

E-sigaret tips #15 – Activeren en deactiveren

Activeer de batterij pas op het moment dat je een hijs gaat nemen. Laat de vuurknop van de batterij los direct nadat je een hijs genomen hebt. Je voorkomt hiermee dat er lekkage gaat optreden en/of dat de verdamper veel te heet wordt. Hijs je zonder de batterij geactiveerd te hebben kan je de coil verzuipen. Er komt meer en meer E-Liquid in de wick (watten) door de onderdruk. Gorgelend geluid en weinig damp en smaak is dan het gevolg.

E-sigaret tips #16 – Wegzetten en opbergen

Een passende standaard voor je batterij/E-sigaret kan heel handig zijn. Het voorkomt dat je E-sigaret steeds omvalt. Zeker bij de pen of buisvormige modellen. Als de E-sigaret omvalt kan het glas van de clearomizer (verdamper) breken. Er zijn ook standaards verkrijgbaar waarin E-sigaretten van verschillende dikte en verdampers in opgeborgen kunnen worden. Berg dampwaren altijd op buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

E-sigaret tips #17 – Regelmatig onderhouden

Maak de in- en/of uitwendige schroefdraad van de batterij regelmatig schoon met een droog doekje. Door condens, lichte vervuiling en/of vloeistofrestjes kan het voorkomen dat de batterij minder goed contact maakt met de verdamper.

E-sigaret tips #18 – Slecht of geen contact met verdamper

Als de verdamper slecht contact heeft met de batterij, moet je soms de pluspool van de batterij een 0,5 mm omhoog wrikken. Doe dit met voorzichtigheid. Gebruik hiervoor een houten kaasprikkertje of iets dergelijks. Het gaat hier om uitsluitend de batterijen die geen verstelbare pluspool hebben. Krijg je ondanks deze correctie nog steeds geen contact met de verdamper, probeer dan eerst een andere verdamper. Als dit ook niet helpt kan je een andere of nieuwe batterij proberen.

E-sigaret tips #19 – Voltage of wattage instellen

Als je een batterij hebt met instelbaar voltage en/of wattage gebruik dan als leidraad de damptabel. Lees je tevens in op de onderwerpen batterij en elektro en E-sigaret.

Ga hier naar het artikel E-sigaret batterij onder de loep

Ga hier naar het artikel Elektro en E-sigaret

Categorie Het tanksysteem (verdamper)

E-sigaret tips #20 – Een nieuwe tank in gebruik nemen

Voordat je een nieuwe tank in gebruik neemt moet je deze eerst conform handleiding demonteren en reinigen. Olie of andere resten uit het productieproces kunnen nog aanwezig zijn. Deze veroorzaken een heel vieze smaak. Het beste gebruik je hiervoor afwasmiddel. Bij sterke olieachtige aanslag gooi je bij het afwasmiddel ook nog een scheutje schoonmaakazijn. Laat het geheel een uurtje weken en borstel de onderdeeltjes met een zacht afwasborsteltje. Spoel alles daarna goed af met water. Maak de onderdeeltjes droog met bijvoorbeeld een papieren keukendoekje. Procedure herhalen indien nodig.

E-sigaret tips #21 – Vullen met E-Liquid

Vul het vloeistofreservoir altijd via de zijwand en nooit in het midden. Het buisje in het midden is de luchttoevoer. Daar mag geen E-Liquid in komen. Vul het vloeistofreservoir nooit te vol. Hiermee voorkom je lekkage. Na het vullen kan je het beste de E-sigaret ongeveer 5 minuten laten staan. De wick kan dan voldoende E-Liquid opnemen. Damp het vloeistofreservoir nooit helemaal leeg. Hiermee voorkom je een dryhit. Een dryhit krijg je als er te weinig vloeistof in de wick aanwezig is. Dat geeft een verbrande en ontzettend vieze smaak.

E-sigaret tips #22 – Reinigen en onderhoud

Maak de verdamper bij het wisselen van de coil of anders één keer per week schoon met warm water. Het gebruikmaken van een zeef is erg handig. Je gooit de onderdeeltjes daarin en je houd het geheel onder stromend warm water. Zo kunnen er ook niet zo gemakkelijk kleine onderdeeltjes in de afvoer verdwijnen. Let op dat je bij het demonteren en schoonmaken geen afsluitringetjes verliest.

Maak de in- en/of uitwendige schroefdraad voor aansluiting op de batterij regelmatig schoon met een droog doekje. Door condens, lichte vervuiling en/of vloeistof restjes kan de verdamper wel eens minder goed contact maken. Het mondstuk (driptip) moet natuurlijk elke dag worden gereinigd met warm water.

E-sigaret tips #23 – De coil reinigen

Het reinigen van sommige coils kan je doen door uitspoelen onder warm water. De watten moeten verwijderd zijn. Hierna de coil droog deppen en een paar korte dryburns geven. 3 à 4 seconden is voldoende. Hiermee verdamp je de rest van het aanwezige water en de coil is weer als nieuw. Coils met katoenen wick materiaal kan je niet dryburnen met de wick nog geplaatst. Dat vliegt spontaan in brand.

E-sigaret tips #24 – Slecht contact met batterij herstellen

Als de verdamper slecht contact maakt kan je bij sommige verdampers de coil een 0,5 mm omlaag wrikken. Doe dit met de nodige voorzichtigheid. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een klein pincetje.

E-sigaret tips #25 – Slechte smaak en/of weinig damp

Als de smaak en/of de damphoeveelheid minder wordt, controleer dan het tanksysteem. Reinig of vervang de coil.

E-sigaret tips #26 – Montage met beleid

Als je het geheel weer monteert, let er dan altijd goed op dat alles netjes op elkaar aansluit. Het moet allemaal goed vast zitten. Niet zo muurvast dat je de volgende keer een tang nodig hebt om het weer los te krijgen. Gewoon met niet teveel kracht aandraaien en vast is vast. De rubberen ringetjes kan je voorzien van een druppeltje E-Liquid. Dan kan je het geheel makkelijk in- en uit elkaar draaien.

E-sigaret tips #27 – Gebruik top coil clearomizer

Bij een top coil clearomizer is de coil bovenin de verdamper geplaatst. Je zult de E-sigaret regelmatig even horizontaal moeten houden om ervoor te zorgen dat de wick voldoende E-Liquid bevat. Hiermee voorkom je de al eerder besproken dryhit.

E-sigaret tips #28 – Gebruik van hoger VG gehalte

Dikkere E-Liquids (50% of meer VG) zijn niet geschikt voor alle typen verdampers. Als je last hebt van dryhits omdat de wick niet snel genoeg E-Liquid kan opnemen, kan je proberen om het voltage en/of wattage iets te verlagen. Of probeer het eens met minder lange hijsjes. Kies hier een E-liquid met een hoog VG gehalte.

Categorie E-Liquid

E-sigaret tips #29 – Veiligheid en waarschuwingen

Nicotinehoudende E-Liquid is absoluut niet geschikt voor personen die: – jonger zijn dan 18 jaar – nooit eerder hebben gerookt – zwanger zijn of borstvoeding geven – overgevoelig zijn of een allergie hebben voor nicotine – een hart/vaat/longaandoening hebben. Bewaar E-Liquids altijd buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Berg E-Liquid na gebruik direct weer op.

E-sigaret tips #30 – Eerste aanschaf, veel proeven

Koop nog nooit eerder geprobeerde E-Liquid in kleine hoeveelheden. Dan kan je meerdere smaken uitproberen zonder dat je teveel zou moeten weggeven of weggooien. Veel merken bieden E-liquid proefpakketjes aan met flesjes van 5,0 ml. Sommige merken voeren gelijke namen voor de smaakjes. Echter als je ze na elkaar probeert zit er vaak een wereld van verschil tussen.

E-sigaret tips #31 – Nicotinegehalte

Kies een E-Liquid met een nicotinegehalte conform de nicotine tabel. Je kan daarna altijd nog voor een hoger of lager nicotinegehalte kiezen. Sinds 1 februari 2015 zijn in Nederland alle E-Liquids met een hoger nicotinegehalte dan 20 mg/ml verboden.

E-sigaret tips #32 – PG en VG gehalte

Probeer verschillende verhoudingen van PG en VG. Mocht je daadwerkelijk wat allergische reacties bemerken, probeer dan E-Liquid met een hoger VG gehalte.

E-sigaret tips #33 – Mijn tabak smaak

Als startende damper kan je het beste eerst tabak smaken uitproberen. Veel beginners verwachten een soortgelijke smaak als hun tabak sigaret. Geen enkele E-Liquid smaakt exact zoals een tabak sigaret. Sommige E-Liquids komen misschien in de buurt maar het blijft ver van hetzelfde. Wat overigens niet wil zeggen dat het minder lekker is.

Lees hier alles over E-Liquid

E-sigaret tips #34 – Steeping, het rijpen van de vloeistof

“Steep your juice before use”. Sommige E-Liquids smaken beter na een paar dagen of soms zelfs weken gerijpt te hebben. Of de leverancier geeft hierover advies of je bent aangewezen op uitproberen. Om erachter te komen welke E-Liquid na het “steepen” qua smaak verbeterd, kan je direct na aanschaf een tankje vullen en dampen. Vervolgens laat je het een paar dagen staan en vul je weer een tankje. Als je wat ervaring hebt opgedaan weet je wanneer je nieuwe E-Liquid moet aanschaffen. Schud een flesje altijd goed door voordat je een tankje vult.

Lees hier alles over E-Liquid steeping

E-sigaret tips #35 – Naaldflesjes

Sommige E-Liquid wordt geleverd met een pipet druppelaar. Dit kan voor sommige verdampers onhandig zijn om mee te vullen. Schaf wat naaldflesjes aan om de E-Liquid in over te gieten. Het is vaak makkelijker om hiermee je tankje te vullen.

Aanvullende informatie over de AIO systemen van Joyetech:
Omdat hieronder een aantal vragen staan die gerelateerd zijn aan de Joyetech AIO modellen met betrekking tot opspattende e-liquid en heet worden willen we dit graag toelichten. De clearomizer van de Joyetech AIO dient in één keer worden dichtgedraaid, zo komt er geen lucht bij en dit voorkomt opspatten of heet worden van e-liquid. Aangezien dit model een kindersluiting heeft moet u dus de dop indrukken en dan in één beweging de dop weer dichtdraaien. Excuses voor het antwoord dat in sommige gevallen meer dan een jaar geleden is, maar hopelijk helpt het de nieuwe mensen die met dezelfde vraag zitten.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,78 out of 5)
Laden...
Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

43 reacties op “E-sigaret tips

 1. Hallo,
  Ik ben al een lange tijd bezig met het zoeken van een goede e sigaret.
  ik begon met de …unimax 22, en deze 2x terug gestuurd omdat hij vrijwel direct door de coils heen brandde.
  Er werd mij toen geadviseerd de aspire platinum kit te nemen, ik heb deze nu een paar dagen in gebruik, maar ook dit bevalt mij niet goed. ik krijg er amper goede hits uit, maar een klein beetje damp, of ik nou mouth to lung hits neem of een direct lung hit, de damp valt gewoon erg tegen, en brand zelfs in mijn keel en longen.
  Verder heb ik andere (meegeleverde) coils 0.5ohm geprobeert en verschillende soorten E-liquid, ook met hogere VG gehaltes.

  Ik begin toch echt aan mezelf te twijfelen okal heb ik vrijwel elk forum en website over deze e-sigaret doorgespit, en kan ik eigelijk niks vinden wat ik verkeerd doe.
  Hopende dat jullie mij hier over misschien wat meer duidelijkheid kunnen geven.

  Mvg, Tom

  1. Hallo Tom,

   Ik kan uit jouw bericht nog niet zo goed afleiden wat je verkeerd zou doen. Met de …. heb je toch iets in huis gehaald wat het eigenlijk hartstikke goed zou moeten doen. Ik ben zelf ook in het bezit van onder andere een verdamper en ik verander de woonkamer in een grote dampbank met slechts een paar hijsen. Even gekscherend gezegd, maar die verdamper levert een prima smaak en heel veel damp.

   Even een paar vragen van mijn kant, om te kijken of we jouw probleem opgelost kunnen krijgen: Wat is de weerstand van de coil die je gebruikt? Wat is de PG/VG verhouding en het nicotinegehalte van je E-Liquid? Hoe heb je de luchttoevoer van de verdamper ingesteld?

   Ik hoor het wel.
   Groet, Edwin

   1. De weerstand van de coil is 0.5ohm, deze was meegeleverd met de platinum kit. ik heb meerdere liquids gebruikt, van 50/50 en 30/70. en de luchttoevoer heb ik op de grootste stand. klopt het dat je met deze kit enkel alleen lung hits kunt nemen? want deze beginnen wel te wennen (ik rookte zware shag) maar vooralsnog bij een volledige hit komt er alsnog niet een overtuigende wolk damp uit. en ook is de smaak niet helemaal aanwezig.

    Mvg, Tom

    1. Hallo Tom,

     Ja klopt, met deze verdamper kan je in principe alleen direct lung hits nemen. En zoals ik al zei geeft een goede direct lung hit een enorme dampwolk. Ik kan nog niet verklaren waarom je maar een bescheiden dampwolkje en weinig smaak ervaart. Is de batterij misschien niet helemaal in orde en levert deze te weinig power? Als je de kans krijgt, zet de Aspire verdamper eens op een andere batterij unit. Het liefst een die je in kunt stellen. Met een 0,5 Ohm coil kan je rustig een voltage van 3,7 Volt of een wattage van ca. 30 Watt instellen.

     Groet, Edwin

 2. Ik heb sinds een paar dagen een ….Fog 1, ik ben dus een beginner. Nu kom ik er achter dat hij lekt via de ventilatie-openingen. Het maakt niet uit of hij rechtop (borstzakje) vervoerd word of liggend (op tafel) ligt. Ik heb hem al, voor zover mogelijk, uit elkaar gehaald en schoongemaakt, het reservoir is voor de helft gevuld, De rubbers zij aanwezig, de openingen dicht of open gedaan. Het maakt niets uit. Doe ik iets fout, of is het apparaat niet goed?

  1. Hallo Robert,

   Als de watten teveel E-Liquid te verwerken krijgen, kan er wel eens een druppel in de luchttoevoer terechtkomen. Met weinig kracht een hijs nemen van ca. 4 tot 5 seconden is vaak al de oplossing. Als je met teveel kracht een hijs neemt ontstaat er een hogere onderdruk en kan er ook E-Liquid in de luchttoevoer terechtkomen.

   Groet, Edwin

   1. Hallo, Edwin,

    Bedankt voor je reactie. Ik begrijp hier uit dat het normaal is maar het geeft wel een plakkerige zooitje. Het bij mij echter geen druppel maar druppels. Hoe kan ik voorkomen dat er teveel vloeistof bij de watten komt? Het reservoir is niet tot max. gevuld maar voor de helft. Buiten dat het zonde is van de vloeistof geeft het ook een geklieder op alles wat je aanraakt.

    1. Zoveel mag het natuurlijk absoluut niet lekken. Als alle rubber ringetjes er nog netjes op zitten, de coil goed gemonteerd zit en je de hijstechniek toepast zoals ik heb uitgelegd mag er geen lekkage zijn. Vraag ook nog eens advies bij de winkel of webshop waar je deze E-sigaret hebt aangeschaft.

     Groet, Edwin

 3. Hallo

  Ik wil graag weten hoe je spetters (spit back) voorkomt. Ik heb dat namelijk bij elke trek voor en dat is zeeeeeer pijnlijk en onaangenaam.

  Alvast bedankt voor je reactie!

 4. Hallo, ik heb vorige week een ego aio box gekocht en nu werd het erg snel heet aan me lippen en knetterde het erg veel zelfs op me lip en er kwam weinig rook uit. Nu werd mij geadviseerd om een nieuwe coil erin te doen omdat deze waarschijnlijk was verbrand omdat ik ook niet echt een lekkere smaak had. Nu heb ik een nieuwe erin gedaan maar nog steeds hetzelfde.. een erg scherpe smaak, knettert veel en bijna geen rook. Hoe kan dit nu?

  1. Hallo Steffanie,

   Je bent niet de enige met dat soort problemen bij de eGo AIO. Vooral de 0,6 Ohm coils lijken het bij veel gebruikers al binnen een paar dagen te begeven. Ik kan je slechts een paar adviezen geven op basis van jouw bericht. Vul hem niet te vol, blijf ietsjes onder de max. lijn. Prime een coil altijd goed voordat je hem plaatst. Anders laat het apparaat minstens 10 minuten staan voordat je hem gaat gebruiken na het plaatsen van een nieuwe coil. Heb je de 1,5 Ohm Clapton coils al geprobeerd?

   Groet, Edwin

  1. Hoi Oskar,

   Ook daar moet je 18 jaar voor zijn. Het gaat tenslotte om E-sigaret onderdelen.
   De shops mogen het volgens de Nederlandse wetgeving niet aan je verkopen.

   Groet, Edwin

 5. Hoi, ik gebruik een Justfog Q16 , heb onlangs de coil verwisseld en nu knettert hij, gaat dit weer over of is dit normaal? Bvd , Fieke

  1. Hallo Fieke,

   Dit is normaal. Hoger voltage/wattage kan soms meer “knetteren” omdat de E-Liquid heter wordt. Een goed met E-Liquid verzadigde wick knettert minder of helemaal niet. Soms speelt de E-Liquid zelf ook een factor. In ieder geval is het geen probleem.

   Groet, Edwin

 6. Hallo. Ik damp al een paar maanden met de Ego AIO. Bevalt me prima.
  Ik heb er net vanmorgen weer een nieuwe coil ingezet en nu verbruikt ie veel meer E liquid dan voorheen. Halverwege de dag moet ik bijvullen terwijl ik de laatste tijd steeds met 2 ml de dag doorkwam…Hoe kan dit.

 7. Hey
  Is er ergens omstreken Antwerpen een plaats waar je verschillende smaken kan proeven .. een beetje zoals een wijnproeverij me dan met liquids .. ik vind het moeilyk om te kiezen welke smake mij het beste liggen .. groetjes

 8. Effe een vraagje als ik verschillende smaken wil uitproberen. Moet ik dan iedere keer mijn tank schoonmaken en een andere coil nemen want die kan ik niet schoonmaken. En wanneer weet ik dat het tijd is om mijn coil te vervangen?

  1. Hallo Anouk,

   Dank voor je bericht.

   Als je verschillende smaken wilt uitproberen is het inderdaad nodig om de tank te reinigen en de coil te vervangen. Je houdt anders sporen van de “vorige” smaak in de tank en coil. Dat kan de “nieuwe” smaak negatief beïnvloeden en een verkeerd smaakbeeld oproepen.

   Wanneer de smaak en damp begint af te nemen is het tijd om de coil te vervangen. Geheel afhankelijk van de kwaliteit van de coil en het dampgedrag kan dat zijn na enkele dagen tot enkele weken.

   Groet, Edwin

 9. Even een tip voor als je vaak te weinig merkt van een trekje: even een mondvol lucht door je damper BLAZEN voordat je een trekje neemt. Dit hoeft niet hard, net zo hard en evenveel als een trekje. Daarna heb je dan steeds weer een volle smaak.
  (Ik heb een eenvoudige hervulbare / oplaadbare damper)

  1. Hallo Bea,

   Een vergelijk maken tussen dampen en sigaretten roken – ten aanzien van het aantal trekjes – is niet zo eenvoudig.

   Misschien bedoelde je de hoeveelheid geconsumeerde nicotine? Nicotine opname via dampen gaat veel minder goed. Daarmee bedoel ik dat het lichaam minder goed nicotine opneemt vanuit E-Liquid aerosol (damp) dan vanuit sigarettenrook. Nu nog even afgezien van een aantal andere factoren, kan je in beginsel uitgaan van iets meer trekjes dampen dan trekjes van de sigaret om een vergelijking te maken. Denk aan 18 tot 20 trekjes van de E-sigaret ten opzichte van 12 trekjes van de tabak sigaret. Aangenomen dat 12 trekjes gelijk is aan 1 sigaret.

   Bij de juist gekozen nicotine hoeveelheid in de E-Liquid en een inhaleer techniek gelijk aan het roken van een tabak sigaret, geeft dat dan een bij benadering tevredenstellend gevoel. Gemiddeld genomen natuurlijk en dus niet uitgaande van sub ohm dampen.

   Voor alle duidelijkheid: Sub ohm dampen is gebruik maken van een coil weerstand lager dan 1,0 Ohm, vaak gepaard gaande met de “direct naar longen” inhaleer techniek.

   Ik hoop dat je hier wat mee kunt.
   Groet, Edwin

 10. Hoi even een vraag, hoe kan ik best wisselen van smaak? In de winkel vertelde ze me dat het leegmaken van een tank een heel gedoe en smurrie opleverd en schadelijk is bij aanraking door de huid. Mijn vrouw wil zo snel mogelijk wisselen omdat de smaak niet goed is, maar de tank is nog halfvol :-(

  1. Hallo Tommy,
   Normaal gesproken vind je de instructies hiervoor bij de betreffende verdamper.
   Niet wetende over welke tank we het hebben, zullen de volgende stappen je verder helpen:
   Demonteer de tank – kiep hem leeg in de gootsteen – spoel hem schoon – maak hem goed droog – wissel de coil uit voor een nieuwe – vul de tank met de nieuwe liquid – monteer het geheel – laat even 5 tot 10 minuten staan – start met dampen.
   Succes en groet, Edwin

 11. Sinds 1 week damp ik. Na 39 jaar verstokt roken heb ik de stap genomen. Geen shag meer aangeraakt. Veel pogingen ondernomen maar nooit dampen geprobeerd. Ik vind het echt super! Voel me er prima bij en zonder trek in een peukie. 1 week is kort maar voor mij heel lang en alleen maar positief. Hoop dat het zo blijft!

  1. Hallo Jolanda,
   Dank voor je reactie en gefeliciteerd! Ik hoop ook dat het zo blijft en het is al vaak bewezen dat het kan. Hou vol en veel succes gewenst.
   Groet, Edwin

 12. Stomme vraag misschien*heb er net 1 aangeschaft) maar moet ik de sigaret elke keer uitzetten of gewoon aan laten totdat ik hem weer wil gebruiken?

  1. Gewoon aan laten hoor Tineke, dat is geen probleem. Echter wanneer je de E-sigaret meeneemt bijvoorbeeld in je tas of een zak van je kleding moet je hem wel echt uitzetten. Hetzelfde geldt voor de nacht en als je hem langere tijd niet gebruikt en/of opbergt.
   Groet, Edwin

 13. Ondanks veel gelezen te hebben blijf ik met 1 vraag zitten…

  Ik damp met een EGO ONE Mega verdamper op een eLeaf Istick 30 Watt en mijn atomizer is 1 ohm…
  Op hoeveel Watt kan ik veilig dampen zonder gevaar dat er schadelijke stoffen uit mijn liquid vrijkomen ?
  Ik damp nooit lager dan 14 Watt en experimenteer tot 16 Watt…
  Rond 16 Watt pruttelt de verdamper serieus en wordt de consistentie van damp
  luchtiger en minder dik…Ik geef er niet om om aan cloud chasing te doen enkel smaak en VEILIGHEID… Bedankt alvast voor wat advies

  1. Hallo Gerald,

   Boven de 290°C wordt het voor E-Liquid te heet. Er kunnen zich dan schadelijke stoffen vormen. Nog altijd in veel mindere mate dan er vrijkomt bij het roken van tabak, maar toch. Echter de smaak van de E-Liquid zal dan ook dusdanig negatief veranderen dat het niet meer te dampen is. En dan bedoel ik dus ook echt niet meer te dampen. Geen mens kan dat nog inhaleren.

   Voor wat betreft het wattage waarop je dampt, is eigenlijk volledig binnen het normale bereik (rond 3,7 Volt) voor een 1,0 Ohm weerstand.

   Groet, Edwin

 14. Goede tips, ik ben aan het overwegen te stoppen met roken en over te stappen op het dampen. Een paar van mijn vrienden hebben al prettige ervaringen met het dampen en dat heeft mij tot denken aangezet. Mijn doel is om met de e-sigaret langzaam aan af te bouwen en uiteindelijk helemaal te stoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.