E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020

Elektrisch dampen – inleiding

De elektronische sigaret (E-sigaret) is in feite een soort inhalator. Sommige E-sigaretten hebben het uiterlijk van een tabak sigaret. De E-sigaret is bedoeld als stimulatie en vervanging van de tabak sigaret. De E-sigaret bevat geen tabak en brandt niet. Bij het elektrisch dampen van een E-sigaret wordt slechts E-Liquid verdampt. Er komen bij gebruik geen schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld teer en koolmonoxide vrij. (meer hierover op de pagina gezondheidsaspecten)

Een E-sigaret kan worden gedampt met een nicotine houdende E-Liquid of met een E-Liquid zonder nicotine. Er is van elk merk en smaakje E-Liquid een variant verkrijgbaar zonder nicotine. Je kan dus op eigen tempo afbouwen. Op deze manier ga je steeds minder ongezond dampen.

De E-sigaret is een veiliger en minder ongezond alternatief voor de tabak sigaret. Het doel zou moeten zijn om volledig te stoppen met roken als je start met het elektrisch dampen. Vervolgens kan je de nicotine consumptie afbouwen tot zero. Een laatste streven zou het stoppen met dampen kunnen zijn.

Er zijn E-sigaret modellen die qua vormgeving lijken op een tabak sigaret. Er zijn ook modellen die niet meer met een tabak sigaret te vergelijken zijn. Dit zijn over het algemeen de E-sigaret modellen die garant staan voor betere prestaties. De dampervaring qua handeling is nauwelijks te onderscheiden van het roken van een tabak sigaret. Er zijn wereldwijd al miljoenen ex rokers die ervaren dat elektrisch dampen 100% voldoening geeft. Tevens vind ik het een stuk smaakvoller dan roken.

Voor wie is elektrisch dampen interessant?

De E-sigaret is bedoeld voor volwassen rokers, als een minder ongezond alternatief.

De E-sigaret is geen middel om te stoppen met roken. Dat elektrisch dampen bewerkstelligt dat er minder of geen behoefte meer is aan tabak sigaretten is een zeer welkome bijkomstigheid.

De E-sigaret is niet bedoeld voor personen die:

  • Jonger zijn dan 18
  • Nooit hebben gerookt
  • Zwanger zijn of borstvoeding geven
  • Overgevoelig zijn voor nicotine
  • Een hart-/vaat-/longaandoening hebben

Voor diegenen die nooit tabak hebben gerookt is elektrisch dampen niet interessant. Alhoewel er ook niet-rokers zijn, die uit pure gezelligheid wel eens elektrisch dampen (meestal zonder nicotine).

Is elektrisch dampen een veilig alternatief?

De E-sigaret is een veiliger en veel minder ongezond alternatief voor de tabak sigaret. Dit is gebleken uit allerlei (wetenschappelijke) onderzoeken in de afgelopen jaren. De wetenschap wordt het hierover steeds meer eens.

Er zijn inmiddels al ver boven de 300 – veelal wetenschappelijke onderzoeksrapporten – die uitwijzen dat dampen veel minder ongezond is dan de tabak sigaret. Eigenlijk is dit ook wel logisch als je weet hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen bij de verbranding van tabak. De onderzoeken naar tabaksrook van de afgelopen 30 jaar liegen er niet om. De damp van de E-sigaret bevat eigenlijk geen schadelijke stoffen en gassen. De damp bevat hooguit nicotine. Sigarettenrook daarentegen bevat circa 4000 schadelijke gassen, waarvan er minstens 40 kankerverwekkend zijn. Dit zijn harde feiten, die de overstap van roken naar elektrisch dampen voor veel rokers aantrekkelijk maakt. De E-sigaret is 95% minder ongezond dan de tabak sigaret, zegt Public Health England. Misschien ligt het percentage nog hoger. Dat zal moeten blijken uit lange termijn onderzoeken, die nu nog voor ons liggen.

De E-sigaret en nicotine

De E-sigaret kan in dezelfde categorie worden ingedeeld als andere nicotine vervangende producten. Als ondersteuning bij het stoppen met roken is de E-sigaret effectiever gebleken dan andere middelen. Een van de redenen waarom de vele onbeschaamde campagnes tegen de E-sigaret succes hebben komt omdat de meesten onder ons nicotine verwarren met roken. Het is echter niet de nicotine alleen die het roken zo schadelijk en verslavend maakt voor de gezondheid. Het zijn met name de chemische stoffen en gassen die vrijkomen bij de verbranding van tabak die enorme schade aanrichten.

Nicotine is verslavend, maar dat is cafeïne ook. Elektrisch dampen is waarschijnlijk veiliger voor je gezondheid dan veel koffie drinken. Steeds meer ex-rokers die zijn overgestapt zeggen het roken al snel voorgoed achter zich te hebben gelaten en voelen zich stukken beter.

Van roken naar elektrisch dampen

Als je er in gedachten al langer mee stoeit, komt plotseling dat moment waarop je besluit te stoppen met roken. Je bent er op dat moment 100 procent van overtuigd dat het stoppen gaat lukken. Ook als je in het verleden al eerdere pogingen had ondernomen. Dat stoppen een makkie is weten we allemaal. Echter volhouden is voor velen een ander verhaal.

Nu heb je ook al een aantal keren de E-sigaret voorbij horen komen. Je vraagt je af of dat een werkend en minder ongezond alternatief zou kunnen zijn. Gezien de ervaringen van miljoenen dampers wereldwijd, kan je daar volmondig ja op antwoorden. De E-sigaret is echter geen middel om van het roken af te komen. Het is bedoeld als veiliger en minder ongezond alternatief voor roken. Een van de voordelen aan dit geweldige alternatief is dat na het overstappen de tabak sigaret voor de meesten al snel tot het verleden behoort.

Veel rokers kunnen of willen niet stoppen, maar staan wel open voor alternatieven die minder ongezond zijn. Met de uitgebreide informatie op onze website kan je de stap van roken naar elektrisch dampen beter overwegen. Met elektrisch dampen hoef je de rook gewoonte niet op te geven. Een zeer belangrijk aspect voor het succes van de E-sigaret.

Er zijn veel ex-rokers die na het uitproberen van de E-sigaret spontaan zijn overgestapt. Soms zelfs zonder dat zij het doel hadden om het roken op te geven. De E-sigaret beviel hen zo goed dat het roken moeiteloos kon worden gestopt.

Elektrisch dampen, de handeling

Als je de damp van de E-sigaret inhaleert en uitblaast, verricht je eigenlijk dezelfde handeling als met het roken. De E-sigaret is een goed alternatief voor roken waarbij het “rookgedrag” gehandhaafd blijft. Tevens kan er naar behoefte nicotine worden geconsumeerd. Nicotinegebruik wat naar eigen inzicht en gevoel kan worden afgebouwd. Nicotine is echter iets waar je heel snel van af kunt komen, dat is voor het menselijk lichaam niet eens zo moeilijk. Het rookgedrag, ergens in ons brein versleuteld, dat is voor velen zo moeilijk om los te laten. Daarom is het elektrisch dampen zo een geweldig succes. De handeling is hetzelfde echter voor het lichaam veel minder schadelijk.

Door over te stappen van roken naar dampen is het zeker dat gezondheidsschade wordt gereduceerd. Het rookgedrag blijft gehandhaafd. Dit is een van de grootste succes factoren van de E-sigaret.

Waarom spreken we over “minder ongezond”

De vloeistof die gebruikt wordt in de E-sigaret kan nicotine bevatten als je daarvoor kiest. Nicotine is ongezond en werkt verslavend. Dat is tot op zekere hoogte waar. Maar nicotine is lang niet zo schadelijk als men beweert. Zie het recente onderzoek van professor Bernd Mayer, universiteit van Graz: How much nicotine kills a human?

De E-Liquids voor de E-sigaret zijn met verschillende nicotinegehaltes verkrijgbaar. Ook zonder nicotine. Naar eigen inzicht en gevoel afbouwen naar een vloeistof zonder nicotine behoort dus tot de mogelijkheden. Menig damper is hierin geslaagd. Daaruit blijkt dat de nicotine verslaving te overwinnen is met behulp van de E-sigaret.

Waar we voor moeten oppassen is dat we nicotine gaan verwarren met roken. De mensheid is gehersenspoeld over de zogenaamde gevaren van nicotine. We brengen het direct in verband met tabak roken en dus kans op erge schade aan de gezondheid. Zoals al eerder gezegd is niet de nicotine alleen verantwoordelijk voor de verslaving. Het grote gevaar van roken is het gevolg van teer, koolmonoxide, benzeen, formaldehyde, waterstof cyanide, arsenicum en andere levensgevaarlijke stoffen in tabaksrook.

Ondanks dat zou het streven moeten zijn de nicotine af te bouwen naar uiteindelijk “zero”.

Elektrisch dampen stijgt in populariteit

De E-sigaret is geen tijdelijke rage meer te noemen. Het dampen is de laatste jaren sterk in opkomst bij een groot publiek. Met name natuurlijk bij de zogenoemde “analoge” rokers. Binnen deze groepering wordt het dampen met de dag populairder. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat de E-sigaret de afgelopen jaren technisch enorm is verbeterd. Anderzijds heeft het te maken met het feit dat steeds meer “analoge” rokers op zoek gaan naar minder ongezonde en goedkopere alternatieven.

Dat er door zoveel rokers überhaupt naar alternatieven wordt gezocht komt omdat voor de meeste rokers ‘stoppen met roken’ erg moeilijk is. Met de huidige E-sigaret blijkt het stoppen met roken vrij gemakkelijk te zijn. Hierdoor gaan steeds meer rokers over op elektrisch dampen. De E-sigaret krijgt de laatste jaren meer aandacht als ooit tevoren. Onderzoek laat zien dat de E-sigaret het meest populaire middel is om van het roken af te komen. Zonder dat de autoriteiten het tot op de dag van vandaag actief hebben aangemoedigd. Regeringen en gezondheidszorg lijken eerder vastberaden te zijn roet in het eten te gooien. Echter de fundatie van de gebruikte argumenten laat nogal te wensen over.

De verkopen van dit product stijgen ieder jaar aanzienlijk. E-sigaretten zullen de tabak sigaret mogelijk binnen enkele tientallen jaren geheel laten verdwijnen. In Europa en Amerika gaat de verkoop van de tabak sigaret merkbaar omlaag. In de VS wordt al voorspeld dat de E-sigaret binnen 10 jaar beter zal verkopen dan de tabak sigaret.

Professor David Nutt van het Imperial College omschrijft de E-sigaret als “de beste uitvinding in de gezondheid sinds het vaccin”

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,46 out of 5)
Laden...
Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Eén reactie op “Elektrisch dampen – inleiding

  1. Ook ik had veel last van etalagebenen. Ik kon nog nauwelijks 100 meter lopen.
    Vele pogingen gedaan om te stoppen met roken, maar ik kreeg het niet voor elkaar. Een vriend van mij was begonnen met E-smoken en zij dat moet je ook eens proberen. Dat heb ik inderdaad gedaan en tot op heden(5 jaar later) nog steeds. Ik kan inmiddels kilometers afleggen zonder dat ik ga verkrampen. Ik wil er wel bij vertellen dat dit niet meteen was. Meestal liep ik het zelfde stuk als gewoonlijk tot dat ik niet meer kon en moest dan op een bankje uitrusten. Na ongeveer 3 a 4 maanden merkte ik dat ik het bankje voorbij liep en het daarna nog een behoorlijk stuk kon volhouden. Zoals ik al zij loop ik nu gemakkelijk kilometers. Voor mensen zoals ik die niet kunnen stoppen met roken, is het misschien een aanrader om eens over te stappen naar E-smoken. Het heeft mij ontzettend goed geholpen en ik damp vrolijk door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.