Temperatuur geregeld dampen

Waar gaat het eigenlijk om bij temperatuur dampen? Waar komt het idee vandaan? Waarom streeft men dit na? Wat zijn de voor- en nadelen? Is temperatuur geregeld dampen iets voor mij? Moet ik zo snel mogelijk overstappen op temperatuur geregeld dampen?

Vragen die we in dit artikel de revue laten passeren en helder trachten te beantwoorden zonder al te diep in de techniek te duiken. Deze site dient alleen ter informatie. Wilt u een temperatuur instelbare E-sigaret kopen ga dan naar EA-Sigaret.

De aanleiding voor Temperatuur Controle (TC)

Het idee om een temperatuur controle toe te gaan passen is mede ontstaan uit de verschillende onderzoeken en uit negatieve berichtgevingen via de media. We kennen allemaal de uitspraken zoals: “E-sigaret produceert formaldehyde” en “E-sigaret is ook kankerverwekkend”. Deze uitspraken kwamen steeds direct na het een of andere onderzoek naar buiten. Onderzoeken met een paar flinke adders onder het gras, wel te verstaan.

We weten dat er in E-Liquid geen schadelijke stoffen voorkomen behalve eventueel nicotine. Voor zover je nicotine als schadelijke stof wilt betitelen als je slechts hele kleine hoeveelheden consumeert. Het staat in ieder geval onomstotelijk vast dat er in E-Liquid geen kankerverwekkende stoffen voorkomen.

Hoe kan het dat er in verschillende onderzoeken toch kankerverwekkende stoffen zijn gemeten?

Deze schadelijke stoffen zijn natuurlijk niet in de E-Liquid gemeten maar in de daaruit ontstane damp. Dat is een belangrijk gegeven. Als E-Liquid verdampt verandert namelijk slechts de aggregaatstoestand van vloeibare vorm naar gasvorm of dampvorm. De inhoudelijke stoffen van de E-Liquid veranderen daarbij niet. PG blijft PG en VG blijft VG enzovoorts.

Waar komen die schadelijke stoffen dan vandaan?

Schadelijke stoffen in de damp van een E-sigaret kunnen slechts dan ontstaan wanneer de E-Liquid en dus de temperatuur in de verdamper te heet wordt. Met andere woorden de temperatuur van de gloeispiraal loopt zo hoog op dat er verbranding ontstaat in plaats van verdamping. Dit gaat gepaard met een ontzettend smerig smakende dryhit. We weten wat er gebeurd als stoffen verbranden. Denk hierbij maar aan de tabak sigaret. Door de verbranding van tabak ontstaan er allerlei nieuwe, oorspronkelijk niet in de tabak aanwezige stoffen, die gevaarlijk en kankerverwekkend kunnen zijn.

Een mens kan geen dryhit verwerken omdat het zo ontzettend vies smaakt. Machines die voor onderzoek worden gebruikt dampen rustig door zonder een kik te geven, ook als er sprake is van oververhitting in de verdamper. De gemeten hoeveelheden schadelijke stoffen bij oververhitting zijn weliswaar vele malen lager in vergelijking met de schadelijke stoffen in sigarettenrook, maar ze zijn gemeten. Deze onrealistische testresultaten zijn natuurlijk zonder aarzeling door de media opgepakt en wijd verspreid.

Dit heeft mede bijgedragen aan het idee en de ontwikkeling van temperatuur geregeld dampen. Met de onrealistische negatieve testresultaten waren we niet zo blij, echter een techniek die een dryhit kan voorkomen wordt natuurlijk met open armen ontvangen.

E-Liquid koelt de gloeispiraal

Het is geweldig als de apparatuur in staat is de temperatuur te meten c.q. af te leiden en te reguleren, zodat er überhaupt geen te hoge temperatuur meer kan ontstaan. Vanaf 290 °C kan E-Liquid zich namelijk chemisch in haar consistentie veranderen in onder andere ook schadelijke stoffen.

Alhoewel geen enkel mens dryhits zal genieten en bewust zal dampen, is het toch ontzettend welkom dat er bij een tekort aan E-Liquid toevoer een mechanisme in werking treedt welke de dryhit voorkomt.

De E-Liquid werkt eigenlijk als een soort koeling op de gloeispiraal of coil. Zolang er zich voldoende E-Liquid op de gloeispiraal bevindt kan de gloeispiraal niet roodgloeiend worden. De verdamping van de E-Liquid moet dus niet te hard gaan, want er zou daardoor onvoldoende E-Liquid toevoer kunnen ontstaan en dan gaat de temperatuur van de coil rap omhoog. De dryhit moet worden voorkomen door de temperatuur te controleren en te reguleren. Als er op een gegeven moment toch te weinig E-Liquid voorhanden is zal er minder damp ontstaan omdat de power wordt terug geregeld. De temperatuur van de gloeispiraal neemt daardoor af en zodoende wordt de temperatuur gereguleerd en de dryhit voorkomen.

Een bijkomend voordeel is dat wanneer er teveel E-Liquid aanwezig is, de temperatuur regeling merkt dat de ingestelde temperatuur niet snel genoeg bereikt kan worden. Op dat moment zal een kortstondige hogere temperatuur dan de ingestelde waarde worden toegelaten en de overtollige E-Liquid zal snel verdampen. Uiterst welkome voordelen van een ingenieuze technologische ontwikkeling.

Temperatuur geregeld dampen is anders!

Als je temperatuur geregeld gaat dampen, zal je snel merken dat een heleboel zaken die voorheen belangrijk waren dat ineens niet meer zijn. Het werkt anders. De weerstand van de coil en de instelling van voltage en/of wattage (power) zijn ondergeschikt aan de temperatuur instelling. Je stelt de temperatuur in en de temperatuur regeling doet de rest. Bij temperatuur begrenzing moet wel het wattage worden ingesteld en vervolgens de maximale temperatuur.

Hoe werkt dit dan? Zit er een temperatuurvoeler of een sensor in de verdamper?

Nee, dit zou alleen mogelijk zijn bij volledig gesloten systemen. Wij dampen momenteel echter niet met gesloten systemen. De verdamper en de accu met regeling zijn twee losse onderdelen.

Maar hoe meten we dan de temperatuur?

Bij temperatuur geregeld dampen wordt de temperatuur vastgesteld aan de hand van een weerstandsmeting. Om dit te begrijpen moet je eerst weten dat wanneer je een weerstandsdraad verhit, de weerstand van de draad zal veranderen. De accudrager met regeling meet de weerstandsverandering van de draad (gloeispiraal of coil) en kan daaruit de temperatuur afleiden.

Referentie meting

We weten nu dat temperatuur geregeld dampen mogelijk is door de weerstandsverandering te meten en daaruit de temperatuur af te leiden. We hebben het over hoog sensibele weerstandsmetingen waarbij het gaat om milli-ohm of één duizendste ohm.

Voordat de temperatuur regeling in staat is de juiste weerstandsverandering te meten moet er eerst een referentiemeting plaatsvinden. Er moet een uitgangspunt worden vastgelegd van de huidige weerstand en temperatuur voordat de gebruiker kan starten met dampen. Dit moet in principe steeds opnieuw worden gedaan bij het wisselen van verdamper of na het vervangen van de coil.

De referentiemeting moet plaatsvinden bij kamertemperatuur waarbij er niet vlak voor de referentiemeting op de vuurknop mag zijn gedrukt. De weerstandsdraad moet op het moment van de referentiemeting in rust zijn bij kamertemperatuur en mag zich niet in een afkoelende of opwarmende fase bevinden.

Als het referentiepunt van weerstand en temperatuur eenmaal is vastgelegd, kan de regeling de juiste weerstandsverandering meten en hieruit de juiste temperatuur afleiden. Bereikt de temperatuur de door de gebruiker ingestelde waarde, wordt de temperatuur regulering ingeschakeld. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de temperatuur de ingestelde waarde niet kan overschrijden door de power terug te regelen.

De verschillende weerstandsdraden

De gangbare weerstandsdraden die tot nu toe voor de gloeispiraal of coil worden gebruikt zijn helaas niet geschikt voor temperatuur geregeld dampen. Zo heeft bijna alles naast voordelen ook wel wat nadelen. Kanthal en Nichroom weerstandsdraad doen bij temperatuur geregeld dampen geen dienst meer. Kanthal en Nichroom worden toegepast vanwege de eigenschap dat de weerstand zich bij verhitten nagenoeg niet veranderd en dat is bij temperatuur geregeld dampen nou juist niet gewenst.

Voor temperatuur geregeld dampen hebben we weerstandsdraad nodig waarvan de weerstand bij verhitting wel aanzienlijk veranderd. De weerstandsverandering wordt gemeten en daaruit wordt de temperatuur afgeleid.

Momenteel zijn er 4 verschillende soorten weerstandsdraad in omloop die geschikt zijn voor het temperatuur geregeld dampen:

  • Nikkel 200 (Ni200)
  • Titanium
  • Edelstaal of RVS (V2A en V4A)
  • Nikkel Ferro legering (NiFe)

De temperatuur coëfficiënt van deze weerstandsdraden is zodanig dat ze geschikt zijn voor deze toepassing. Als bijvoorbeeld nikkel 200 een temperatuurstijging ondergaat van 100 °C neemt de weerstand met 62 % toe. De temperatuur coëfficiënt van nikkel 200 is dan ook 620. Titanium heeft een temperatuur coëfficiënt van 350 en bij RVS ligt deze weer een stuk lager, tussen de 105 en 120.

Deze weerstandsdraden zijn in het gebruik niet zo praktisch als Kanthal en Nichroom. Het is erg springerig. De onlangs gelanceerde NiFe weerstandsdraad is makkelijker te verwerken en heeft een temperatuur coëfficiënt van 320.

Temperatuur regeling is in ontwikkeling

Alhoewel er al best veel temperatuur geregelde mods verkrijgbaar zijn en een aantal daarvan prima functioneren, zijn de ontwikkelingen op dit gebied nog in volle gang. We hebben in de afgelopen jaren ervaren dat de E-sigaretten markt zichzelf voorbij loopt in nieuwe ontwikkelingen. Niet elke producent kan dit waanzinnige tempo bijhouden maar achterblijven willen ze ook niet. Zodoende komt er wel eens iets op de markt wat eigenlijk nog niet helemaal af is.

Het afgelopen half jaar heb ik apparaten met temperatuur begrenzing en/of regeling voorbij zien komen die niet presteren zoals aangekondigd en een niet gering aantal die al snel defect raakten.

Resumé

Temperatuur geregeld dampen is zonder enige twijfel weer een enorme stap voorwaarts. Het is een ontwikkeling die het dampen weer op een hoger en nog veiliger level brengt. Toch is er bij een bepaalde groep ook wel weer wat terughoudendheid. De dryhit voorkomen is absoluut welkom, maar het gebruik van allerlei nieuwe soorten weerstandsdraad roept vragen op. Vragen over de eigenschappen van deze weerstandsdraden en in hoeverre deze wel of niet bij gegeven omstandigheden een risico zouden kunnen vormen.

Mocht je willen overstappen, kijk dan naar de reviews en lees ervaringen op de forums. Het ene apparaat is de andere niet en de APV’s met temperatuur controle hebben ook nadelen en beperkingen die soms ver uit elkaar liggen. Zorg ervoor dat je een apparaat aanschaft welke voldoet aan jouw wensen en eisen. Wat kan het apparaat precies en wat kan het niet. Heeft het een temperatuur begrenzing of temperatuur regeling of misschien wel beide. Met welke weerstandsdraden kan het apparaat omgaan. Wat is het weerstandsbereik in de temperatuur modus. Als je altijd op 1,5 ohm dampt en het apparaat kan tot een maximum van 1,0 ohm, kan dat misschien een probleem voor je zijn. Is het apparaat gebruiksvriendelijk en niet te moeilijk qua menustructuur en navigatie.

De betere temperatuur geregelde accudragers kosten vooralsnog een aardige duit en zijn voor de meesten onder ons niet zomaar even een speeltje om een keer uit te proberen. Wellicht weten we binnenkort niet beter en wordt temperatuur geregeld dampen de standaard in de nabije toekomst. De ontwikkelingen draaien op hoog toeren!

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter