Keuzevrijheid E-sigaret moet blijven

Er wordt constant maar geroepen dat jongeren moeten worden beschermd tegen het gebruik van E-sigaretten. Volkomen terecht en het antwoord daarop is al gegeven. Namelijk dat door middel van wetgeving nu bepaald is dat verkoop van E-sigaretten aan jongeren onder 18 verboden is. Ondanks dat de producenten en verkopers van E-sigaretten en E-Liquids dat zelf ook al jaren inzien. Zij handelen daar allang naar. Zij doen er alles aan om de keuzevrijheid E-sigaret veilig te stellen.

Een bekrachtiging door wetgeving staat niemand in de weg. Een ieder kan zich hierin vinden. Keuzevrijheid E-sigaret moet blijven voor dampers en volwassen rokers. Niet voor jongeren onder 18 jaar.

Als je weet dat dit product alleen word verkocht aan volwassenen, waarom zou je dan willen hinderen in de keuzes die volwassenen voor zichzelf willen maken? Vooral als het gaat om keuzes die de schade aan de gezondheid aanzienlijk kunnen reduceren. En als het product levensreddend kan zijn worden de vraagtekens nog groter.

Keuzevrijheid E-sigaret wordt ons ontnomen

De rechten voor volwassenen om belangrijke beslissingen te nemen ten aanzien van het verbeteren van hun gezondheid moeten worden beschermd. Deze rechten kunnen niet worden ontnomen. De dagen zijn geteld waarin de politiek bepaalde welke keuzes volwassenen moesten maken ten aanzien van hun gezondheid. Deze verhalen zijn terug te vinden in geschiedenisboeken. Daar moeten ze ook blijven.

Aanslag op de volksgezondheid

In plaats van de E-sigaret te zien als een revolutionaire uitvinding, wordt er door de politiek verrassend en onbegrijpelijk hard opgetreden. In plaats van de E-sigaret op juiste wijze een plek in de maatschappij te geven. Het lijkt eerder op een aanslag op de volksgezondheid dan dat er goed mee wordt gedaan. De nieuwe wetgevingen in de westerse wereld reguleren de E-sigaret zodanig hard en streng dat deze snel ten onder zal gaan. De volwassene kan dus binnenkort niet meer kiezen. De argumenten hebben echter geen of zeer discutabele fundatie. Keuzevrijheid E-sigaret simpelweg beperkt door het kapot reguleren. Het laten verdwijnen van een product welke miljoenen levens zou kunnen redden. Waarom!?

Wetenschappelijk onderzoek

De leeftijdsgrens is bepaald. Meer dan 350 onderzoeken wijzen uit dat het product heel veel minder schadelijk is dan de tabak sigaret. Onderzoeken wijzen uit dat de damp voor omstanders absoluut niet schadelijk is. Onderzoeken wijzen uit dat de E-sigaret geen gateway is naar het roken. Het bewijsmateriaal neemt met de dag toe. Informatie wordt steeds beter en eerlijker.

Nicotine

Nicotine is schadelijk en verslavend. Ja, dat klopt in zekere zin. Als je nicotine consumeert via een tabak sigaret. Nicotine geconsumeerd via de E-sigaret is een heel ander verhaal. Gekeken naar de verslaving die nicotine teweeg zou brengen kan dit naar zeggen vergeleken worden met de verslavingsfactor van cafeïne. Nicotine wordt altijd in verband gebracht met roken en dus ernstige schade voor onze gezondheid.

Wat als we cafeïne en nicotine met elkaar zouden vergelijken? Informatie over nicotine in E-sigaretten wordt vaak uit zijn verband getrokken dan wel onderbelicht. Waarom kunnen zo veel dampers het nicotine gehalte in hun E-sigaret zo snel na de overstap afbouwen zonder noemenswaardige afkickverschijnselen? Wat blijft er nu nog over om hard te maken dat de E-sigaret zo streng moet worden aangepakt?

De waarheid komt op tafel

De mensheid ontwaakt en het antwoord op bovenstaande vraag komt eraan. Alles komt uitgebreid op tafel. Onder andere via documentaire films en (Social) Media. De tig miljoenen dampers laten dit niet zomaar gebeuren. Er wordt nu harder gevochten dan ooit en de spaanders vliegen al rond. De groep aanhangers is inmiddels te groot en kan niet meer worden tegengehouden. Rokers van vandaag moeten in de toekomst de keuzevrijheid E-sigaret behouden. De keuze voor een minder ongezond alternatief kunnen blijven maken. De mensheid snakt ondertussen naar de waarheid.

In het aanbod Cig-A-Like E-sigaretten van de tabak industrie is een roker niet geïnteresseerd. Het lijkt erop dat de, niet in handen van de tabak industrie zijnde producenten en handelsmaatschappijen, moeten worden weggevaagd. Dan kan de tabak industrie het overnemen en de business naar zich toetrekken, op haar manier natuurlijk. De farmaceutische industrie heeft ook zo haar producten die veilig gesteld moeten worden. Ja, de E-sigaret heeft grote vijanden, met veel macht en geld. Hebben we het nu over geld of over onze gezondheid?

Als de aangedragen argumenten voor deze vernietigende wetgeving blijken te berusten op onwetendheid, ignorantie, corruptie en het zeker stellen van geldstromen, is het begane feit op vele fronten onmenselijk. Er zullen dan meerdere zaken moeten worden “rechtgezet”. De politiek en grootmachten zoals de tabak- en farmaceutische industrie hebben dan zichzelf de nek omgedraaid. Ook dat gaat dan de geschiedenisboeken in. Als schandaal wel te verstaan.

Keuzevrijheid E-sigaret is een mensenrecht

Als een volwassene de keuze kan maken om dood te gaan, waarom mag er dan niet meer gekozen worden om minder ongezond door het leven te gaan met een goede E-sigaret – model en ontwikkelingsstatus van vandaag – in plaats van een tabak sigaret? Waarom zouden we er niet meer voor mogen kiezen om te leven?

Wil de politiek zich hiervoor naar haar kiezers en voor het hoogste gerechtshof verantwoorden? Of gaan ze toch nog tijdig inzien dat ze een foute weg zijn ingeslagen en zich anders moeten gaan opstellen? Naast het corrigeren van een stukje wetgeving natuurlijk, met name artikel 20 van de nieuwe Tobacco Products Directive, ook wel de TPD2 genoemd.

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter