Damperstong en nu?

Als je al een tijdje dampt heb je vast wel eens gehoord van de damperstong of Vaper’s Tongue. Het wordt ook wel een smaakblok genoemd. Misschien zegt het je niets, maar is het je al wel eens overkomen. Het is overigens geen conditie die alleen dampers treft. Het kan met alles gebeuren wat je ooit goed kon ruiken of proeven. De damperstong is weliswaar vervelend, maar volkomen normaal. Niet iets om je echt zorgen over te maken.

Een damperstong snel oplossen met een andere E-liquid? Kijk dan snel bij EA-Sigaret om een andere  e-liquid te kopen.

Damperstong

Men noemt het damperstong omdat het regelmatig dampers treft. Het heeft echter niet direct met dampen te maken. Stel je hebt een nieuwe E-Liquid gekocht. Je vind het de lekkerste die je ooit hebt gedampt. Na een tijdje merk je dat die smaaksensatie langzaam begint af te nemen. Die heerlijke nuances vlakken af. Op een gegeven moment smaakt het nergens meer naar. Je zou kunnen denken dat je een slechte mix te pakken hebt. Maar het smaakte toch eerst zo goed, dus dat kan het niet zijn.

Wat eigenlijk gebeurd is het proces van sensorische aanpassing. Bijna iedereen heeft dit wel eens ervaren. Wanneer je smaakpapillen herhaaldelijk worden blootgesteld aan dezelfde smaak, kan het gebeuren dat je lichaam het begint te blokken als zijnde “niet te gebruiken” informatie. Om te voorkomen dat er een teveel ontstaat. Het lichaam is namelijk in staat om constant te checken of er ongebruikelijke stimulatie aan de orde is. Als E-Liquid smaken worden geblokt omdat het zo normaal is geworden, ervaar je het niet meer als zo lekker. De een heeft er meer last van dan de ander.

Hoe kom ik van mijn damperstong af?

Wat je in ieder geval niet moet doen is het opvoeren van de hoeveelheid aroma, mocht je de E-Liquid zelf mixen. Dit zal niet helpen en je probleem alleen maar verergeren. Door de sterkere aroma treedt er sneller verzadiging. Waarna dan vervolgens weer blokkades volgen. De smaakpapillen kunnen slechts een bepaalde hoeveelheid aan.

Het beste is gewoon een tijdje een andere E-Liquid te dampen. Na een paar weken tot een paar maanden kan je dan weer terug naar je vertrouwde E-Liquid. Het heeft zich dan allemaal hersteld of het probleem bestaat nog steeds. Geen mens reageert op gelijke wijze wat dit betreft. Smaak is zeer persoonlijk en dat geldt ook voor dit probleempje. Fruitsmaken schijnen het snelst dit soort effecten op te roepen. Hoewel ik het zelf ook bij een aantal tabak smaken heb ervaren.

Gewoon regelmatig van smaak wisselen. De kans is dan niet zo groot op een damperstong. Er is veel lekkers verkrijgbaar dus variëren moet geen probleem zijn. Een E-Liquid kan soms ook behoorlijk van smaak verschillen als we de hardware setup wijzigen.

Andere simpele middeltjes zijn het “resetten” van de smaakpapillen. Door bijvoorbeeld (nog) vaker tanden en tong te poetsen en mondspoeling te gebruiken. Er worden zelfs al middeltjes tegen de damperstong aangeboden, zoals een tongspray.

E-Liquids op hun best afhankelijk van hardware setup

Een All Day Vape is een E-Liquid die je elke dag dampt. Een E-Liquid waar je steeds weer op terug valt gedurende een langere periode. Een ADV en de damperstong is dus geen vreemde combinatie. Ik vind het steeds weer verrassend om te ervaren dat bij een andere hardware setup een E-Liquid toch ineens weer lekker kan zijn.

Een eigen ervaring met de damperstong

Ik dampte al meer dan een jaar merk X smaak Y met 9 mg nicotine in een verdamper A. Op een gegeven moment vond ik er geen smaak meer aan zitten. Met andere woorden een damperstong of smaakblok. Toen heb ik de E-Liquid terug gemengd tot uiteindelijk 3 mg en dit damp ik nu regelmatig met plezier in een verdamper B. Ineens denk ik dat ik af en toe sinaasappel en chocola proef. Dat had ik in dat hele jaar ervoor in verdamper A niet geproefd. Door het wijzigen van het nicotinegehalte en de hardware setup had ik de E-Liquid nieuw leven ingeblazen. Ik kon er weer van genieten.

Een andere hardware setup en het nicotinegehalte veranderen kan helpen om je geliefde ADV weer nieuw leven in te blazen. Daarmee kan je het damperstong probleem of de smaakblok voor een tijdje omzeilen.

Andere oorzaken

Natuurlijk zijn er een heleboel andere oorzaken voor smaakvermindering te noemen. Zoals ouder worden bijvoorbeeld. Een baby heeft duizenden smaakpapillen. Een kind van 10 zit op de helft en als je een jaar of 30 bent heb je er nog rond de 250. De meeste kinderen vinden koffie vies en naarmate ze rond de leeftijd van 20 komen gaan ze ineens koffie lekker vinden. De koffie is natuurlijk niet van smaak veranderd. Je proeft er minder van. Andere oorzaken die smaakvermindering als gevolg kunnen hebben zijn een bepaalde aandoening, ziekte of medicijngebruik.

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter