Overstappen: traditioneel of sub-ohm?

Dit keer verplaatsen we ons weer eens in de roker. De roker die zo graag voorgoed zou willen stoppen. Diegene die al meerdere keren is gestopt, maar ook steeds weer is begonnen. Tevergeefs al meerdere hulpmiddelen heeft geprobeerd. De roker die zijn hoop heeft gevestigd op een minder ongezond alternatief en gaat overstappen naar de E-sigaret. Want als stoppen niet lukt, kan je wel veel minder ongezond door het leven met een E-sigaret. Maar er is zoveel verkrijgbaar en wat nou als ik het verkeerde kies en het weer niet lukt? Daarom dit artikel waarin we proberen uit te leggen met welke manier van dampen je zou kunnen slagen en waarom.

Twee verschillende manieren van dampen

Er zijn verschillende manieren om te dampen. Zonder deze allemaal te bespreken kunnen we wel stellen dat er eigenlijk twee hoofdcategorieën zijn, namelijk: traditioneel dampen en sub-ohm dampen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om de manier van inhaleren.

De roker die een trekje neemt van een tabak sigaret verzamelt de rook in de mond, inhaleert vervolgens de rook naar de longen en blaast het dan weer uit. Met de hiervoor geschikte E-sigaret hardware kan je precies hetzelfde doen. Dat wordt traditioneel dampen genoemd. Bij sub-ohm dampen wordt de damp niet eerst in de mond verzamelt. Zodra je een trekje neemt van de E-sigaret inhaleer je de damp direct naar de longen en blaast het dan weer uit.

Traditioneel dampen wordt daarom ook wel “Mouth to lung” of MTL dampen genoemd. Sub-ohm dampen wordt ook wel “Direct lung” of DL dampen genoemd.

Kies bij overstappen de juiste hardware

Als je van plan bent om van roken over te stappen naar het dampen moet je dus bewust een keuze maken. Of je kiest voor traditioneel dampen of voor sub-ohm dampen. Er zijn namelijk maar heel weinig E-sigaretten die beide manieren van dampen goed aankunnen.

De laatste jaren is het sub-ohm dampen erg populair geworden onder de dampers. Het traditionele dampen is daarmee een beetje op de achtergrond geraakt. Hierdoor komt de overstapper eigenlijk te kort. Want als overstapper wil je in het begin zoveel mogelijk de oude rookgewoonte benaderen.

Als je met deze wetenschap een winkel binnenstapt kan je duidelijk aangeven waarnaar je op zoek bent. Ga je onwetend een winkel binnen is de kans groot dat je met een sub-ohm apparaat naar buiten stapt. Ik wil absoluut niets slechts zeggen over sub-ohm dampen. Het is echter uit vele ervaringen gebleken dat een prille beginner beter kan kiezen voor het traditionele dampen. Het is zeer belangrijk bij het overstappen de juiste keuze te maken. Het verhoogt de slaagkans op het stoppen met roken aanzienlijk. Dampen met hele lage weerstanden is misschien voor jou na een aantal maanden de volgende fase.

Voordelen van sub-ohm dampen

Misschien brengt het volgende statement enige kritiek. Het is namelijk zo dat sub-ohm dampen vooral voor de handel veel voordelen heeft. Veel verkopers hebben zich mede daarom de laatste jaren volledig op het sub-ohm dampen toegespitst. Dientengevolge is hun assortiment daar ook naar. Er is meer keuze binnen de sub-ohm categorie dan binnen de traditionele E-sigaretten.

De prijzen van de geavanceerde sub-ohm apparaten stijgen ver uit boven de traditionele dampwaren. Het zijn apparaten met geavanceerde elektronica en veel sterkere en dus ook duurdere accu’s. Tevens is het zo dat er met sub-ohm dampen veel meer E-Liquid wordt verbruikt. Wel 3 tot 5 keer zoveel. Om enorme dampwolken te kunnen produceren is er per hijs ook veel meer E-Liquid benodigd.

Hiermee is ook direct duidelijk wat het voornaamste voordeel is van sub-ohm dampen voor de damper zelf. Namelijk enorme dampwolken. Je hebt jezelf als roker waarschijnlijk nooit afgevraagd hoe je de hoeveelheid rook moest verhogen. Het enige interessante was toch in hoeverre de tabak sigaret een bevredigend gevoel gaf. Bovendien kan je met traditioneel dampen al meer damp produceren dan rook met een tabak sigaret. Als een verkoper beweert dat sub-ohm dampen ook veel beter smaakt, kan ik alleen maar zeggen dat ik het daar niet mee eens ben. Wat goed of slecht smaakt kan alleen de damper zelf bepalen. Smaak is een zeer persoonlijke kwestie.

Vooral dus voordelen voor de verkopende partijen. Het is hen zeer gegund, maar de overstapper is er in beginsel niet werkelijk bij gebaat. De overstapper heeft geen direct voordeel van sub-ohm dampen ten opzichte van traditioneel dampen. De roker die gaat overstappen wil een E-sigaret die zijn traditionele tabak sigaret zoveel mogelijk benaderd. Tevens moet het apparaat gemakkelijk te bedienen zijn.

Hoestneigingen in de eerste dagen na overstappen

Als je gaat overstappen van roken naar dampen kan je in de eerste dagen hoestneigingen ervaren. Dit komt niet omdat je bent gaan dampen. Dit komt doordat je bent gestopt met roken. De organen in neus, mond en keelholte gaan langzaam weer normaal functioneren. Tevens zitten er in tabak stoffen die het hoesten onderdrukken. Deze stoffen vinden we in E-Liquid natuurlijk niet terug.

Bij sub-ohm dampen neem je met één hijs enorm veel damp in je op. Dat kan de aanwezige hoestneiging nog eens duidelijk versterken. Een reden temeer om als overstapper in beginsel niet te kiezen voor sub-ohm dampen. Later, als de hoestneigingen hebben afgenomen en de tabak sigaret aan de kant is gelegd, kan sub-ohm dampen een volgende stap worden.

Bij het overstappen op traditioneel dampen is met een paar dagen tot een week de hoestneiging voorbij. Bij het direct overstappen van roken naar sub-ohm dampen heb je er meer en langer last van. En dat verkleint de kans op succes.

Traditioneel dampen versus sub-ohm dampen

Om het geheel nog eens te verduidelijken hieronder een tabel met de voornaamste verschillen:

Traditioneel dampenSub-ohm dampen
Inhaleer techniek: Mouth to lung (MTL)Inhaleer techniek: Direct lung (DL)
Damphandeling bijna gelijk aan rokenDamphandeling is anders dan roken
Coil weerstand tussen 1,2 en 1,8 ohmCoil weerstand tussen 0,2 en 1,0 ohm
Redelijk veel damp en goede smaakEnorm veel damp en goede smaak
Normaal E-Liquid verbruikHoog E-Liquid verbruik
Simpele hardware, makkelijk in gebruikGeavanceerde hardware, kennis vereist
Vrij goedkoop in aanschafDuurder in aanschaf
Kleine luchttoevoer, hoge hijsweerstandGrote luchttoevoer, lage hijsweerstand
Gem. nicotinegehalte: 6 tot 18 mg/mlGem. nicotinegehalte: 0 tot 6 mg/ml
Minder hoestneiging in eerste dagenMeer hoestneiging in eerste dagen
Het meest geschikt voor de beginnerMinder geschikt voor de beginner

Resumé

Bovenstaande informatie is uitsluitend bedoeld voor de roker die wil overstappen op dampen. Er zijn veel goede shops die het juiste advies geven aan de beginnende damper. Er zijn echter ook shops die te graag hun sub-ohm apparatuur verkopen. Laat je niets aanpraten. Kies datgene wat het beste bij jouw situatie past. Voor een beginnende damper is eenvoud en bevrediging van de behoefte het meest belangrijke in de eerste weken na de overstap.

Traditioneel dampen of sub-ohm dampen is geen keuze tussen goed of slecht. Absoluut niet! Zodra je met behulp van traditioneel dampen bent gestopt met roken, licht er nog een hele weg voor je open: sub-ohm dampen op alle mogelijke manieren, overstappen op geavanceerde apparatuur of je gaat doe-het-zelven met coils en E-Liquids. Maar het hoeft allemaal niet.

Voor de meerderheid van alle dampers is het traditioneel dampen ook na jaren nog de manier van dampen die hun behoefte volledig dekt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter