E-sigaret uit de schappen

Vanaf 2020 moeten e-sigaretten uit het zicht worden bewaard in winkels. Tenminste als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt. De regelgeving rondom de e-sigaret wordt langzaam maar zeker nog strakker aangetrokken. Reden is natuurlijk alle ophef van de THC olie verdampers in Amerika.

Het ooit als levensreddende middel tegen roken ligt al weken onder vuur. De oorzaak is dat mensen zoals longarts Leon van den Toorn denken dat de lange termijn effecten van dampen nog niet bekend zijn. Dit, terwijl de elektrische sigaret al meer dan 15 jaar gebruikt wordt. En geloof me: ”er bestaat geen ander product dat zo nauwkeurig onderzocht is als de e-sigaret.” Dhr Leo van Toorn zou beter zijn huiswerk moeten doen.

De elektrische sigaret is een doorn in het oog van felle tegenstanders in de politiek, en telkens wordt als excuus aangehaald dat het jongeren zou aanzetten tot roken. Maar ook dat is allang als onterecht bewezen. Het houdt ze er juist vanaf! (zie ook: TPD2) Daarbij is het product al verboden voor minderjarigen. Kunnen ze het dan niet kopen? Jawel, op dezelfde manier zoals jongeren nu sigaretten kopen. Dus gewoon via iemand anders.

Maar niettemin worden de regels opnieuw aangescherpt, en eigenlijk moeten we daar niet al te treurig om zijn. Want ook op het internet zie ik diverse uitspraken voorbijkomen dat dampen onschadelijk is. Dat is het niet. Het is namelijk zeker wel schadelijk voor uw gezondheid, alleen in veel en veel mindere mate dan roken.

We willen niemand op het verkeerde been zetten, en we benadrukken altijd dat mensen niet moeten beginnen aan elektrisch roken als ze geen tabak roken.

Maar we betreuren alle ophef en overbodige regels wel omdat ze hiermee mensen bang maken voor e-sigaretten, met als gevolg dat mensen liever tabak blijven gebruiken. Maar dit is natuurlijk niemands bedoeling, want van tabak krijg je kanker.

Lees ook: Angstberichten onder de loep

Bron: Volkskrant

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter