E-sigaret Vermogen: Hoeveel Watt?

Momenteel is er een power trend gaande vanuit verschillende E-sigaret leveranciers. Het gaat met name over de Advanced Personal Vaporizers (APV’s). De zogenoemde tubemods en boxmods. Het E-sigaret vermogen zien we in de kortste tijd omhoog schieten van 10 naar 12 naar 15 naar 20 naar 22 naar 30 naar 35 naar 50 naar 100 naar 200 en nog hoger. En je ziet er hele bevolkingsgroepen van dampers achteraan rennen. Die moet ik ook hebben! Vandaar ook regelmatig de vraag of 50 Watt oké is of dat er beter voor 100 Watt gekozen kan worden. Uhum, weet je wel zeker dat je dit nodig hebt?

Met alle respect, ik heb dat zelf ook gedaan toen ik zag dat er een 15 Watt model van een bepaald merk op de markt kwam. Een E-sigaret vermogen van 15 Watt! Wauw, die moest en zou ik ook hebben. En de dampervaring ging er op vooruit. Jazeker wel! Ik had dat tenminste ook eens kunnen proberen. En zeg jij op jouw beurt dat je een 50 Watt E-sigaret Vermogen nodig hebt is dat volledig gerespecteerd. Ze zijn op de markt, dus niets houd je tegen. Wilt u een Mod of Boxmod kopen met hoge instelmogelijkheden? Lees dan eerst dit artikel door.

Ondertussen ben ik er echter wel achter gekomen dat mijn wattage instelling nooit boven de 12 Watt uitkomt en meestal ergens rond de 8 Watt staat ingesteld. Ik persoonlijk hoef deze trend vooralsnog dus niet te volgen!

E-sigaret vermogen 50 of 100 Watt?

Mensen, vooral beginnende dampers, laat je niet compleet gek maken! Vraag jezelf af of je een E-sigaret Vermogen van 50 of 100 Watt überhaupt wel nodig hebt. Sta daar eens goed bij stil voordat je een nieuwe E-sigaret gaat aanschaffen. Ik denk dat het gros van de dampers het eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Maar als je bewust de keuze maakt voor een E-sigaret Vermogen van 100 Watt, is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Het is technisch gezien zelfs een zeer interessante ontwikkeling.

Zeker de ervaren, doorgewinterde damper, die graag alle nieuwe modellen uitprobeert en donders goed weet hoe Elektro en E-sigaret samen gaan, zal er waarschijnlijk plezier aan beleven. En juist deze dampers zullen zich altijd eerst afvragen hoe het met de veiligheid staat als we over zulke hoge vermogens beschikken. Als je het in je bezit hebt, is de verleiding ook groot om de power eens lekker op te schroeven en te kijken wat er gebeurd. Hoe zou dat smaken en hoeveel damp kan ik daarmee wel niet produceren?

Ik vraag mij ook in eerste instantie af hoe het met de veiligheid zit van deze apparaten. Een E-sigaret vermogen van 50 of 100 Watt of nog hoger. Wat betekent dat voor mijn (persoonlijke) veiligheid? Is het veilig? Ik weet het eerlijk gezegd niet zo zeker en ik loop ook niet voorop om dat uit te gaan proberen. Welke batterij is er dan geschikt voor zulke hoge vermogens? Ach, dat kan je toch zo uitrekenen! O ja, kan het gros van de dampers dat? Hmmm…veel kunnen dat, maar veel ook niet. En hoe heet wordt de E-Liquid dan eigenlijk? Is dat wel oké?

Waarom bouwen heden ten dage bepaalde, zeer hoog aangeschreven leveranciers zoals Innokin en Provari bijvoorbeeld, geavanceerde modellen met veel beveiligingen met een E-sigaret vermogen van maximaal “maar” 20 Watt? Omdat het gros van de dampers niet meer nodig heeft en de veiligheid kan worden gegarandeerd!

E-sigaret Vermogen en veiligheid

Ik denk dat wanneer je van plan bent om een hoger E-sigaret vermogen toe te passen, je ook weet waar je mee bezig bent. Ik hoop het echt, want het is belangrijk. Ga niet zonder meer af op de beloofde veiligheid van elke leverancier. Kijk naar reviews en informeer jezelf goed voordat je zo’n high power device aanschaft. En al helemaal wanneer je dit via een online aankoop doet en het apparaat uit een ander werelddeel laat overkomen. Begrijp me niet verkeerd, de meesten zijn goed, maar niet allemaal.

Er zijn zeer veel artikelen te vinden, ook op deze website, die uitleg geven over hoe de elektrotechniek wordt toegepast in de E-sigaret. De batterij speelt natuurlijk de belangrijkste rol als je hogere E-sigaret Vermogens gaat toepassen. Het wattage opschroeven is leuk, maar in eerste instantie moet de batterij het aankunnen.

De E-sigaret batterij onder de loep

Elektro en E-sigaret

Calculators voor de E-sigaret setup

Ik zal voor de grap toch nog even een extreem voorbeeldje geven. Sub-ohmen – Cloud vaping! En let wel, gebruik van één van de beste batterijen van dit moment.

Voorbeeld berekening: Hoge vermogens

Gegeven 1: Sony 18650 2600mAh 30 Amp. VTC5 High Drain Hybrid IMR Li-ion Battery

Sony 18650 2600mAh 30A VTC5 High Drain Hybrid IMR Li-ion Battery Flat Top – See more at: http://www.orbtronic.com/sony-18650-2600mah-vtc5-30a-high-drain-hybrid-imr-li-ion-battery#.dpuf

→ Maximum continuous discharge amps = 30 A | Voltage fully loaded = 4,2 V

Gegeven 2: Coil weerstand = 0,2 Ohm

We gebruiken de voltage instelling en zetten deze op 4,2 Volt:

Berekening 1: I = U / R = 4,2 / 0,2 = 21 Ampère

Berekening 2: P = U x I = 4,2 x 21 = 88,2 Watt

Conclusie: Oeperdepoeps, dat zou wel eens behoorlijk heet kunnen worden! De batterij zou het aan moeten kunnen. Maar hoe werken de voltage reguleringen en oververhittingsbeveiligingen nou in je boxmod met een E-sigaret vermogen van 50 Watt? Of activeert die niet en kan deze setup alleen met die van 100 Watt? Of doen ze het allebei niet, omdat de weerstand TE laag is? Als het (veilig) werkt weet ik niet of het lekker smaakt, de damp zal wel voldoende zijn denk ik. Neem geen hijs achter het stuur, want je ziet geen hand voor ogen meer!

Resumé

Gebruik je gezond verstand. Vraag je af of je inderdaad een E-sigaret Vermogen van 50 of 100 Watt of nog meer wel nodig hebt. Dat is natuurlijk de strekking van dit artikel. Het is een zeer interessante technische ontwikkeling, maar er zijn ook berichten dat niet alle leveranciers het zo nauwkeurig nemen als het gaat om de beveiligingen. Enkele tests hebben al uitgewezen dat bij sommige apparaten de beloofde beveiliging gewoonweg niet werkt. En hoe zit het dan met jouw persoonlijke veiligheid? Bekijk de volgende filmpjes ook eens van PBusardo, ligt aardig in het verlengde van dit onderwerp:

A PBusardo Review – The Smok BEC Pro

A PBusardo Review – The Sigelei 100W Monolith

Informeer jezelf goed en damp bewust met oog voor veiligheid als je een high power device gebruikt.

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter