E-sigaret Dampen.nl - Alles voor en over elektrisch roken - E-sigaret informatie 2020
Zelf E-Liquid maken

Zelf E-Liquid maken

Zelf E-Liquid maken is voor steeds meer dampers een leuke bezigheid. Sommige maken er zelfs een nieuwe hobby van. Altijd maar weer op zoek naar die ultieme smaak. Er is veel mogelijk en er is steeds wel weer een nieuwe uitdaging. Een andere drijfveer voor het zelf mixen van E-Liquid is kosten besparen. Zodra je bent gestart met het zelf E-Liquid maken kom je er snel achter dat die kostenbesparing aanzienlijk kan zijn.

We gaan het hebben over een paar verschillende manieren waarop je de E-Liquid kunt mixen. Van een simpele methode tot een meer geavanceerde mix techniek. Daarnaast kijken we naar verschillende hulpmiddelen die je nodig hebt bij het zelf E-Liquid maken. Natuurlijk belichten we ook de aspecten veiligheid en hygiëne. Alles komt aan bod. Trek je mix-schort maar vast aan!

Algemene inleiding

Een E-Liquid bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • Een of meerdere aroma’s
 • Base: propyleen glycol (PG)
 • Base: plantaardige glycerine (VG)
 • Eventueel nicotine
 • Eventueel gedestilleerd water
 • Eventueel andere additieven zoals zoetstof, kleurstof, menthol enzovoorts.

Lees hier meer over deze hoofdingrediënten.

Al deze componenten zijn los verkrijgbaar. Echter je kunt ook voorgemengde aroma smaken en voorgemengde base aanschaffen. Als je voorgemengde aroma’s en base aanschaft is het zelf E-Liquid maken eenvoudig en snel. Echter je bent wel gebonden aan bepaalde standaards en de prijs ligt iets hoger in vergelijking met de losse componenten.

De verhouding PG/VG

De verhouding tussen PG en VG is belangrijk bij het zelf E-Liquid maken. Hieronder eerst een overzicht van de verschillende eigenschappen:

PGVG
Minder dampMeer damp
Sterkere throathitZachtere throathit
Sterkere smaak, goede binding met aroma’sMinder sterke smaak, matige binding met aroma’s
Niet zoetIets zoetig
Dunnere vloeistofDikkere vloeistof
Kan soms allergische reactie opwekkenWekt geen allergische reactie op

Een aantal zaken om rekening mee te houden:

 • Smaaksterkte: Een hoger VG gehalte vereist een hoger aroma percentage
 • Dampproductie: Een hoger VG gehalte geeft een dikkere en grotere hoeveelheid damp
 • Viscositeit¹: Een hoger VG gehalte geeft een dikkere vloeistof
 • PG allergie: Bij allergie op PG is een hoog VG gehalte eerder een noodzaak dan een keuze

¹ Niet elke verdamper kan goed overweg met dikke E-Liquid. Door de stroperigheid kan het transport van de E-Liquid naar het wickmateriaal te langzaam gaan met een dryhit als gevolg.

Het nicotine gehalte

Voor de eventuele keuze van de juiste hoeveelheid nicotine moet er met 3 zaken rekening worden gehouden:

 1. Persoonlijke voorkeur: Throathit (gevoel in de keel bij inhaleren) is sterker bij een hoger nicotinegehalte. Een hoger nicotinegehalte beïnvloedt de smaak echter negatief.
 2. Type verdamper: Simpele standaard clearomizers leveren een lagere nicotineafgifte dan de high-end Rebuildable Tank Atomizers (RTA’s) of Rebuildable Dripping Atomizers (RDA’s).
 3. Inhaleertechniek: Bij de MTL (Mouth To Lung) techniek, vergelijkbaar met het roken van een tabak sigaret, blijft de hoeveelheid damp en dus nicotine beperkt tot de hoeveelheid die je met een trekje in je mond kunt verzamelen. Bij de DL (Direct Lung) techniek kan je een veel grotere hoeveelheid damp en dus ook nicotine in één hijs tot je nemen.

Ter verduidelijking een aantal persoonlijke voorbeelden:

 • Standaard clearomizer: Mijn nicotinegehalte hierin is 7 tot 9 mg/ml (MTL techniek).
 • High-End RTA: Mijn nicotinegehalte hierin is 5 à 6 mg/ml (MTL techniek).
 • High-End RDA: Mijn nicotinegehalte hierin is 2 à 3 mg/ml (DL techniek).

De hierboven aangegeven range voor een type verdamper heeft te maken met de E-Liquid ingrediënten. Sommige E-Liquids geven een hardere throathit en andere wederom een zachtere throathit.

Gedestilleerd water

Gedestilleerd water kan worden toegevoegd om de E-Liquid dunner te maken zonder daarvoor meer PG te moeten gebruiken.

Dit is bijvoorbeeld aan te bevelen als je allergisch bent voor PG. Je gebruikt dan waarschijnlijk een hoog gehalte aan VG wat de E-Liquid te dik kan maken voor het gebruik in jouw verdamper. De toevoeging van gedestilleerd water is dan een uitkomst.

Echter het zal de smaak niet positief beïnvloeden. Eerder negatief alhoewel dit bij geringe hoeveelheid gedestilleerd water (tot maximaal 15%) bij gebruik van alleen pure VG (99,8 %) ook wel weer meevalt. Het aroma percentage zal wel moeten worden verhoogd in deze samenstelling.

Additieven

Het toevoegen van additieven is niet noodzakelijk maar kan voor sommige bereidingen net even dat  extra beetje meer bieden wat de E-Liquid voor jou perfect maakt. Een licht zoetje, zwaar zoet, verkoelend, menthol, nog meer crème, turquoise kleur enzovoorts.

Hulpmiddelen, tips, hygiëne en veiligheid

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt zeker ook bij het zelf E-Liquid maken. Sommige hulpmiddelen zijn voor de een overbodig en voor de ander een must have. Met onderstaande lijst van hulpmiddelen zeg ik niet dat het perse noodzakelijk is om het allemaal te hebben. Ik wil het aanbevelen omdat het de een of andere handeling wel een stuk gemakkelijker, hygiënischer en veiliger maakt.

Ondanks dat we geen professionele E-Liquid producent willen en kunnen evenaren in onze thuisomgeving, willen we wel de meest noodzakelijke maatregelen nemen en de juiste hulpmiddelen voorhanden hebben.

Meest gebruikte hulpmiddelen:
Software

Voor het maken van alle berekeningen, het opslaan van je recepten, het bijhouden van je voorraden, het maken van batches, het bijhouden van notities, het printen van je recepten enzovoorts. Persoonlijk gebruik ik Juice Grinder inclusief de commerciële add-on voor het bijhouden van mijn voorraden, berekening van kosten en het maken van batches.

Vinyl handschoentjes

Hygiëne en veiligheid vind ik persoonlijk erg belangrijk bij het zelf E-Liquid maken. Het dragen van vinyl handschoentjes beschermt de handen tegen het morsen van base met nicotine. Hoge concentraties nicotine op de huid is gevaarlijk en schadelijk. Tevens bescherm je hiermee tegen bacteriën die zich eventueel op de handen bevinden en in de E-Liquid terecht zouden kunnen komen.

Mondbescherming

Ten aanzien van hygiëne is ook een mond/neusbescherming aan te bevelen. Vooral als je ook wel eens E-Liquids maakt voor familie, vrienden en kennissen. Stel je bent verkouden en je moet plotsklaps niezen tijdens het mixen van een E-Liquid die bedoeld is voor een van je vrienden. Behoeft geen verdere uitleg toch?!

Kunststof schrijfonderlegger

Handig om op te werken en kan achteraf ook gemakkelijk worden schoongemaakt.

Keukendoekjes

Om gemorste vloeistof snel te verwijderen. Er kan altijd wel eens iets misgaan en op zo’n moment ben je uiterst happy als er een rol binnen handbereik staat.

Maatbeker set

Voor het maken van grotere hoeveelheden kunnen maatbekers erg handig zijn. De opening aan de bovenzijde is groot genoeg zodat de vloeistoffen gemakkelijk kunnen worden toegevoegd. Tevens kan je bij een grote opening een mini mixer gebruiken om de E-Liquid goed te mixen na toevoeging van alle ingrediënten. Wel brengt deze methode met zich mee dat het vanuit de maatbeker in flesjes moet worden gegoten met het risico op morsen. Mixen direct in het flesje voor uiteindelijk gebruik verdient wat mij betreft wel de voorkeur.

Mini trechtertje

Bijvoorbeeld voor het overgieten vanuit een maatbeker naar het uiteindelijke flesje voor gebruik. Een 10 ml, 20 ml of 30 ml spuit met stompe naald en grote doorlaat kan hiervoor in de plaats ook worden gebruikt. Zeker bij dikkere E-Liquids (hoog VG gehalte) is de doorlaat van een mini trechtertje vaak te klein.

Spuitjes

Verschillende maten spuitjes (met stompe naald) zijn noodzakelijk voor het mixen van de aroma’s, base, nicotine en de eventuele additieven. Niet alle vloeistoffen worden geleverd in flesjes met een handig druppeltuitje. Persoonlijk gebruik ik 1 ml, 2,5 ml, 5 ml, 10 ml en 20 ml.

Ontsmettingsalcohol

Voor het reinigen van de naalden bijvoorbeeld. Ethanol- en isopropanol alcohol tussen de 90% en 70% zijn weliswaar middenniveau desinfectiemiddelen, maar het gaat dan ook slechts om onze thuis E-Liquid brouwerij. Lekker hobbyen maar ook oog blijven houden voor het beperken van enkele risico’s zoals gebruik van vervuilde naalden bijvoorbeeld.

Mini mixer

Als je de E-Liquid aanmaakt in een maatbeker, is de opening aan de bovenzijde meestal groot genoeg om een mini mixer te gebruiken. Na het toevoegen van alle ingrediënten kan je met een mini mixer de E-Liquid goed doorroeren / mixen. Hiermee bereik je binnen een minuut hetzelfde als met 10 minuten handmatig het flesje doorschudden.

Weegschaal (precisie balans)

Persoonlijk vind ik de mixmethode op basis van gewicht de meest accurate en meest handige manier voor het zelf E-Liquid maken. Het software programma Juice Grinder laat op basis van een aantal standaard parameters, zoals het soortelijk gewicht van een vloeistof of aroma, zien hoeveel procent overeenkomt met hoeveel milliliter en rekent dat tevens om naar het aantal gram. De weegschaal moet kunnen meten tot op 1/100 gram nauwkeurig. Persoonlijk gebruik ik een precisie balans weegschaal 350 g x 0,01 g.

Lege flesjes

In verschillende maten en kwaliteit verkrijgbaar. LDPE (Low Density Polyethylene), HDPE (High Density Polyethylene) en glas. De kunststof flesjes zijn gemakkelijk in gebruik door het druppeltuitje en flexibiliteit zodat je het in kan drukken. Glas is beter voor E-Liquid als je het langer wilt bewaren. Echter die zijn voorzien van een druppelpipet. Heel handig voor gebruik met een RDA maar onhandig voor het vullen van een RTA of een clearomizer.

Etiketten

Natuurlijk is dit niet noodzakelijk maar het is wel handig als je meerdere smaken E-Liquids maakt met verschillende PG/VG verhoudingen en wellicht ook verschillende nicotinegehaltes. Je kunt dan ten alle tijden op het flesje aflezen wat er in zit, wat de PG/VG verhouding is en de eventuele hoeveelheid nicotine. Als je het naar een nog hoger niveau wilt tillen kan je een kleine etikettenprinter aanschaffen.

Andere hulpmiddelen en steepen

Het lijkt misschien veel maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee. Geen van de genoemde hulpmiddelen zijn moeilijk te verkrijgen en/of kosten veel geld. Daarnaast is het ook zo weer terugverdiend. Voor het zelf E-Liquid maken zijn een goede voorbereiding, diverse hulpmiddelen en wat kennis nodig net zoals voor bijna elke andere hobby.

Wat we niet mogen vergeten is een schone werkomgeving. We hebben het natuurlijk niet over een steriele kamer maar een ‘gewone’ schone werkplek buiten het bereik van eventuele kleine kinderen en huisdieren.

Hulpmiddelen voor het snel steepen van E-Liquids heb ik hierboven niet genoemd. Ik heb daar persoonlijk ook weinig ervaring mee. Als je de E-Liquid op tijd maakt kan het ook rijpen zonder gebruik te maken van dergelijke hulpmiddelen.

Lees hier meer over E-Liquid steeping.

Makkelijk en snel zelf E-Liquid maken

We gaan beginnen met een voorbeeld voor de meest gemakkelijke en snelste manier voor het zelf E-Liquid maken. Als je nog nooit eerder zelf een E-Liquid hebt gemaakt is dit wellicht een methode om mee te starten.

We gaan ervan uit dat je in het bezit bent van bijvoorbeeld 1 flesje aroma van 10 ml en 1 flesje base vloeistof van 100 ml met de gewenste verhouding PG/VG en de eventueel gewenste hoeveelheid nicotine. Het aanbevolen mixpercentage voor de aroma is bijvoorbeeld 10%. We bekijken wat we moeten doen om 1 flesje van 10 ml en 1 flesje van 30 ml E-Liquid aan te maken met het gebruik van spuitjes.

Voor alle duidelijkheid schrijven we het hieronder nog een keer in vereenvoudigde vorm op en mixen vervolgens de E-Liquid aan de hand van de berekening:

Wat we hebben aangeschaft:

1 flesje 10 ml aroma, aanbevolen mixpercentage = 10%

1 flesje 100 ml base, PG/VG/water = 55/35/10, nicotine = 6 mg/ml

Te maken E-Liquid:

1 flesje van 10 ml en 1 flesje van 30 ml

Voor gebruik een aroma en een base altijd eerst goed doorschudden!

De berekening en mix voor het 10 ml flesje:

Aroma: 10% van 10 ml = 1 ml

We zuigen met een spuitje 1 ml aroma op en doen dit in het lege flesje van 10 ml

Base: Is in dit geval de overige 9 ml

We zuigen met een spuitje 9 ml base op en voegen dit toe aan de 1 ml aroma in het 10 ml flesje

De berekening en mix voor het 30 ml flesje:

Aroma: 10% van 30 ml = 3 ml

We zuigen met een spuitje 3 ml aroma op en doen dit in het lege flesje van 30 ml

Base: Is in dit geval de overige 27 ml

We zuigen met een spuit 27 ml base op en voegen dit toe aan de 3 ml aroma in het 30 ml flesje

Het geheel afronden:

Dopjes op de flesjes, etiketje er op plakken, goed doorschudden en donker en op kamertemperatuur opbergen. Buiten het bereik van kleine kinderen en huisdieren. De aangegeven steeptijd voor dit recept aanhouden. Is het toevallig een ‘Shake & Vape’ recept kan je de E-Liquid na het goed doorschudden direct dampen.

Vrij eenvoudig nietwaar? Sommige E-Liquid leveranciers verkopen dus ook de vooraf gemixte aroma’s. Dat betekent dat 1 flesje aroma in werkelijkheid een mix van meerdere aroma’s bevat. Op de juiste hoeveelheden gemixt zodat het één van hun smaken representeert uit hun kant en klare E-Liquid lijnen. Met behulp van deze methode kan je dan betrekkelijk eenvoudig je eigen mix van deze smaak maken. Vaak tegen een veel gunstiger prijs vergeleken met de kant en klare E-Liquid.

Een geavanceerd E-Liquid recept namaken

Nu we hebben geleerd hoe je op eenvoudige wijze zelf een E-Liquid kunt maken is het tijd voor het meer geavanceerde werk. We gaan een complexe E-Liquid namaken met gebruik van software en andere hulpmiddelen zoals onder andere de weegschaal.

We werken voor dit voorbeeld met de zeer nauwkeurige ‘mixen op gewicht’ methode. Het voorbeeld recept is van de website DIY or DIE en heet Rhodonite. Gezien de hoeveelheid VG die we in dit voorbeeld gaan gebruiken is dit eerder een E-Liquid die bedoeld is om te dampen in een Sub-Ohm RTA of RDA. Maar je kunt de verhoudingen van PG/VG en het nicotinegehalte aanpassen naar wens.

Het recept:
Aroma merkAroma smaakMix percentage
InaweraRaspberry Koncentrat0,5 %
FlavourArtFuji1 %
FlavourArtCookie2 %
FlavourArtMeringue1 %
FlavourArtFresh Cream0,5 %
FlavourArtAlmond1,5 %
FlavourArtTorrone0,25 %
The Flavor ApprenticeBavarian Cream1 %
Flavor WestYellow Cake1 %
The Flavor ApprenticeAcetyl Pyrazine0,5 %

Aroma’s en additieven van verschillende leveranciers komen in verschillende verpakkingen. Sommige leveranciers leveren met druppeltuitje, sommige niet. Dat betekent dat we voor de aroma’s zonder druppeltuitje straks spuitjes moeten gaan gebruiken bij het mixen.

Voorhanden basis ingrediënten als zijnde losse componenten:
 • Base nicotine: PG/VG = 50/50, nicotine 4,8 % of 48 mg/ml
 • Base PG: 100 % USP
 • Base VG: 99,8 % USP
Te maken E-Liquid:
 • Hoeveelheid: 30 ml
 • Nicotinegehalte: 3 mg/ml
 • PG/VG verhouding: 30/70
De gegevens in het software programma invoeren

Eerst de basis ingrediënten en de te maken E-Liquid eigenschappen invoeren:

Zelf E-Liquid maken

Voordat het software programma de juiste hoeveelheden van alles kan berekenen moeten we eerst het soortelijk gewicht van de verschillende vloeistoffen en aroma’s aan het software programma bekend maken. Je kunt dit doen door de bekende gegevens van de betreffende vloeistof te gebruiken (Wikipedia biedt uitkomst). Voor de nicotine base en de aroma’s heb ik het zelf uitgerekend. Je kunt ook een milliliter van elk ingrediënt afwegen om tot een precisie van een paar cijfers achter de komma te komen. Maar ach, hoe ver moet je hierin gaan? Dat proef je echt niet meer.

Soortelijk gewicht van PG , VG, nicotine, water en de aroma’s:

PG = 1,036 en VG = 1,261. Voor de nicotine basis heb ik het uitgerekend op basis van een PG/VG verhouding van 50/50.

Zelf E-Liquid maken

Zelf E-Liquid maken

enzovoorts.

De aroma’s met hun basis en mix percentages

Vervolgens voeren we de aroma’s in met hun mix percentage en hun basis. Zoals reeds aangekondigd hebben in dit voorbeeld alle aroma’s een basis van alleen PG:

Zelf E-Liquid maken

De nummers die je voor de aroma namen ziet staan heb ik puur voor mijn eigen gemak toegevoegd. Dan hoef ik niet zo lang te zoeken in de doos met aroma flesjes. Ik pak gewoon het flesje met dat nummer op het dekseltje. Scheelt veel zoektijd als je veel aroma’s hebt. Je kunt hiervoor kleine ronde blanco stickertjes aanschaffen.

Het berekende recept

Nu kunnen we het programma laten rekenen en zien we precies hoeveel gram van elk ingrediënt er moet gaan worden toegevoegd aan onze mix:

Zelf E-Liquid maken

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien is de kolom ‘g’ (gram) vet gedrukt. Dit heb ik bewust zo ingesteld in het programma zodat het risico lager is dat ik een verkeerde waarde hanteer. Tevens heb ik het aantal decimalen voor deze kolom op 2 afronden gezet. Dat is nauwkeurig genoeg.

Laatste voorbereidingen voor het mixen

We kunnen nu voor elk van de basis vloeistoffen en aroma’s die geen druppeltuitje hebben de verschillende spuitjes vullen met het aantal milliliters welke het programma aangeeft. Iets meer is geen probleem, dat gaat later weer terug in het aromaflesje. Minder betekent bijvullen tijdens het mixen en dat is erg onhandig!

Als we dat klaar hebben kunnen we de weegschaal aanzetten en het lege flesje erop plaatsen. De weegschaal zal het gewicht van het lege flesje aangeven. We gebruiken de functie tarra van de weegschaal om het gewicht op 0,00 te zetten terwijl het lege flesje er nog op staat.

Starten met het mixen

We zijn nu klaar om te gaan mixen en het flesje met de verschillende ingrediënten te vullen. Daar gaan we:

 1. Voeg exact 2,13 gram base nicotine toe, daarna druk op tarra
 2. Voeg exact 0,15 gram Malina (Raspberry) toe, daarna druk op tarra
 3. Voeg exact 0,30 gram Fuji toe, daarna druk op tarra
 4. Voeg exact 0,60 gram Cookie toe, daarna druk op tarra
 5. Voeg exact 0,30 gram Meringue toe, daarna druk op tarra
 6. Voeg exact 0,15 gram Fresh Cream toe, daarna druk op tarra
 7. Voeg exact 0,45 gram Almond toe, daarna druk op tarra
 8. Voeg exact 0,07 gram Torrone toe, daarna druk op tarra
 9. Voeg exact 0,30 gram Bavarian Cream toe, daarna druk op tarra
 10. Voeg exact 0,30 gram Yellow Cake toe, daarna druk op tarra
 11. Voeg exact 0,15 gram Acetyl Pirazine toe, daarna druk op tarra
 12. Voeg exact 5,49 gram base PG toe, daarna druk op tarra
 13. Voeg exact 25,03 gram base VG toe, daarna zet de weegschaal uit en haal het flesje er vanaf
Het geheel afronden

Dopje op het flesje, etiketje er op plakken, goed doorschudden, donker en op kamertemperatuur opbergen en een dag laten steepen. Buiten het bereik van eventueel aanwezige kleine kinderen en huisdieren. Na een dag steepen nog eens goed doorschudden en dampen maar. Ik heb niet voor niets dit recept als voorbeeld gekozen. Ik vind het persoonlijk namelijk erg lekker.

Zelf E-Liquid maken op basis van eigen recept

We hebben nu gezien hoe je op eenvoudige wijze een E-Liquid kunt maken en hoe je een meer geavanceerd recept kunt namaken. We weten wat over het gebruik van de verschillende hulpmiddelen en over veiligheid en hygiëne bij het mixen. Je zou je haast afvragen wat wil ik nog meer. Er zijn plenty recepten te vinden op internet waarmee je waarschijnlijk de rest van je leven kan doorkomen.

Het ultieme van het zelf E-Liquid maken is het uitvinden van een eigen recept wat volledig voldoet aan al jouw wensen. Wellicht ook de wensen van eventuele familie, vrienden en kennissen die ook van het roken overgestapt zijn op dampen.

Dit is echter wel een stuk ingewikkelder dan je misschien zou denken. Je moet dan echt wel wat kennis hebben van de verschillende aroma’s en aroma-merken. Je moet leren hoe bepaalde aroma’s met elkaar harmoniëren. Heel belangrijk daarbij zijn met name de verhoudingen in percentages die de smaak dan zo optimaal tot zijn recht laat komen. Een premium E-Liquid maken is misschien wel een beetje te vergelijken met het koken van een bijzonder lekker gerecht. Of het maken van een overheerlijke cocktail of vruchtensap of limonade. De zoete snacks, taarten, milkshakes en desserts niet vergeten want dat kan ook heel lekker zijn om te dampen. Het is maar waar wat je lekker vind.

Zelf E-Liquid maken is in ieder geval hartstikke leuk om mee bezig te zijn. Je kunt starten met het tweaken van bestaande recepten en al gaandeweg krijg je meer ervaring. “Learning by doing” of “Übung macht den Meister” zijn denk ik de juiste uitdrukkingen voor de beginnende doe-het-zelver op het gebied van zelf E-Liquid maken.

Het bovenstaande en nog veel meer gedetailleerde informatie over het zelf E-Liquid maken in deze uitstekende video van New Amsterdam Vape:

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

28 reacties op “Zelf E-Liquid maken

 1. Hallo Edwin,

  Ik wil ook mijn eigen liquids gaan mengen, Base + Aroma + nicotine
  De verhouding van nicotine op 100 Mg ben ik nog niet helemaal aan uit
  voor 6 Mg nicotine op 100 Ml zou je ongeveer 33,33 % nicotine erbij moeten mengen als ik het goed begrijp? dat zijn dus grofweg 3 flesjes van 10 ml wat er bij zou moeten?
  Neem ik bijvoorbeeld een flesje van 10 Ml 18 mg nicotine dan moet ik 1/3 flesje op de 100 ml erbij mengen om tot 6 mg nicotine te komen?

  1. Hallo Alex,

   Het volgende advies kan ik je geven:
   Ga naar de volgende website: Steam Engine. Geef de base gegevens in en vertel de calculator vervolgens wat je wilt maken. Ga uit van een base met een PG/VG verhouding passend bij wat je wilt gaan maken EN een zo hoog mogelijk nicotinegehalte. Speel op deze wijze met de calculator en probeer de voorgestelde mix hoeveelheden te begrijpen. Neem vervolgens ons artikel nog eens door.

   Het oefenen met deze gratis online calculator gaat je zeker helpen het mixen beter te begrijpen.

   Groet, Edwin

 2. Hallo Edwin, Bedankt voor jouw duidelijke uitleg.
  Ik heb even lopen zoeken naar een base in dit geval PG. het valt mij op dat de prijzen hiervoor nogal uiteenlopen. Op ### betaal je voor een liter 30,25 euro en ### 11,99 euro voor een liter. Ligt het verschil in prijzen aan de kwaliteit van de base?

  1. Hallo Tim,

   Dank voor je compliment en graag gedaan natuurlijk.
   Ik koop al sinds jaren al mijn DIY waren zoals PG, VG, nicotine base en aroma’s bij SaveVape. Het is goede kwaliteit en niet het goedkoopste wat er te krijgen is.
   Dus € 30,25 voor een liter PG is absurd naar mijn inzien. Voor nog minder koop je een 5 liter jerrycan :).

   Groet Edwin

 3. Hallo eff een vraagje ik heb Cy – TPA (aroma)-15ml en Base Label 50% PG / 50% VG 10ml – 3mg nicotine hoe maak ik hier een lekkere C Liquid van ik behoud graag de 50/50% waardes en moet ik hier nog wat aan toevoegen en hoeveel Liquid kan ik hier uit maken.

  1. Hallo Tom,

   Cotton Candy van TPA is een zoetmaker. Als single aroma is het eigenlijk niet bedoeld. Het dient als toevoeging in een mix van aroma’s om het geheel zoeter te maken. Als je het toch als single aroma wilt proberen, zou ik starten met 3% en dan langzaam verder opbouwen naar 5% of misschien nog meer (smaak is persoonlijk). Maar zoals ik al aangaf is het eigenlijk als single aroma niet echt toepasbaar. Het wordt zoet, niet meer dan dat.

   Ik adviseer het artikel nog eens goed door te nemen. Hierin leg ik uit hoe je mixt en wat je ervoor nodig hebt. Anders zou ik hier een groot deel van het artikel nog eens gaan herhalen.
   Ga ook naar de volgende website en speel met de E-Liquid calculator om het mixen beter te begrijpen: E Juice Calculator.

   Met hetgeen je hebt aangeschaft kan je dus eigenlijk niet zoveel. Koop losse componenten, dan kan je maken wat je wilt.

   Succes en groet, Edwin

 4. goedemorgen ik ga ook een poging wagen om liquid te maken heb alles in huis smaakstof base 50/50 zonder nicotine en een flesje van 10 ml 9mg nicotine
  nu wil ik flesjes van 10 ml maken daar heb ik voor nodig 1 ml aroma 9 ml base maar hoeveel van het flesje van 10 ml 9mg nicotine moet ik toevoegen aan de liquid van het flesje van 10 ml en stel ik wil meer smaakstof 1,5 smaakstof moet ik dan 8.5 base toevoegen

  1. Hallo Sandra,

   Wat is de PG/VG verhouding van de nicotine base? Dat is een gegeven wat echt nodig is. Wat is het aanbevolen mix percentage van de aroma? Dat is ook een gegeven wat echt nodig is. Wat is de PG/VG verhouding van het aroma (meestal 100% PG)? En je moet altijd eerst vastleggen wat je precies wilt maken.

   Wil je 10 ml E-Liquid maken met een PG/VG verhouding van 50/50 en 9 mg/ml nicotine?
   Dat gaat niet. Dan zou je een sterkere nicotine base moeten hebben.

   Wil je 10 ml E-Liquid maken met een PG verhouding van 50/50 en 6 mg/ml nicotine?
   Dan zou de mix er als volgt uit komen te zien:
   Nicotine base: 6.67 ml
   Aroma: 1 ml
   PG: 0.67 ml
   VG: 1.67 ml

   Laat het me weten als je nog wat hulp nodig hebt.
   Groet, Edwin

   1. ik heb de fles
    Revolute Base 50%PG / 50%VG (0mg) 275ml
    Geleverd in een fles van 275ml.
    Watermelon Bomb
    Frisse watermeloen. en de nicotine is een flesje uit italie is volgens mij alleen nicotine 8 mg

    1. Hallo Sandra,

     Probeer de volgende vragen te beantwoorden, zodat ik je een goed advies kan geven :)

     1. Wat zijn de base vloeistoffen PG en VG die je hebt? Deze is duidelijk.
     Revolute base 275 ml PG/VG = 50/50, nicotine 0,00%

     2. Wat is het aanbevolen mix percentage van de aroma?

     3. Wat is de PG/VG verhouding van de nicotine base en wat is het nicotine percentage? Eerst zei je 9, nu zeg je 8 :)

     4. Wat wil je precies maken?
     Hoeveelheid E-Liquid?
     PG/VG verhouding?
     Nicotine percentage?

     Groet, Edwin

     1. De aroma’s van Vincent Dans Les Vapes (CirKus) zijn geproduceerd volgens de hoogste Europese maatstaven en gewonnen uit de beste grondstoffen, 100% natuurlijke smaken! Met deze aroma’s maakt u heel eenvoudig uw eigen premium e-liquid! Geleverd in een flesje van 10ml. De aangeraden mengverhouding met een base is 15% en de beste rijptijd/steeping 3 dagen.
      alleen de nicotine snap ik niet is volgens mij geen nicotine base maar alleen nicotine is een flesje uit italy en had me vergist staat op de verpakking 8 mg nicotine

     2. stel ik wil de liquid maken zonder de nicotine met de smaak stof en de base is denk ik makkelijker dan is het wel simpel te maken toch flesjes van 10 ml ben echt nog een leek op dit gebied hihih

 5. hey ik denk eraan om zelf e liquid te maken maar wat zijn ong de kosten op jaarbasis want als ik bijna niks bespaar ja is het dan wel de moeite om e liquid te maken :)

  1. Ik ben zelf nog aan het experimenteren met smaken en percentages VG, PG etc. Het is wel leuk om te doen en het is erg voordelig! Ik had het berekend op gemiddeld €0.55 per 10ML. Dit is inclusief 3% nicotine. Als je zonder nicotine neemt is het nog voordeliger.

   1. oke ik weet het zeker 55 cent per 10 ml met nicotine is wel erg weinig en ik gebruik ook nog eens geen nicotine dus ja dat maakt is zo,n 20 keer goedkoper

  2. Hallo Eelke,

   Zelf E-Liquid maken levert je zeker weten een kostenbesparing op. In eerste instantie moet je investeren, omdat je de base, nicotine, aroma’s, flesjes en hulpmiddelen moet aanschaffen. Dit is echter allemaal snel terugverdiend. Het een en ander is afhankelijk van je dampgedrag natuurlijk. Daarnaast zal je ook tijd moeten investeren. Echter tijd kan ik vanzelfsprekend niet meerekenen. Dat weet je zelf het beste :).

   Hoeveel de kostenbesparing is hangt dus voornamelijk af van het dampgedrag en de E-Liquids die je gaat maken. Damp je veel en maak je eenvoudige E-Liquids bespaar je zeer snel heel veel. Damp je weinig en maak je complexe E-Liquids is de besparing wat minder snel voelbaar. Hoe je het ook went of keert zal de besparing minstens 50% zijn op de E-Liquid zelf. Hou je rekening met alle details en koop je gunstig in, pakt de besparing nog veel hoger uit. Tijd kan ik niet meerekenen. En dan hou ik zelfs rekening met het stijgen van de prijzen voor de base met nicotine in verband met wetgeving welke heel binnenkort ook in ons buurland Duitsland volledig van kracht zal zijn.

   Kortom, als het om kostenbesparing gaat is het zeker de moeite waard. Echter voor de een is de tijd die erin gestoken moet worden een obstakel, terwijl voor de ander er een nieuwe hobby opbloeit.

   Groet, Edwin

 6. Ik heb aan de hand van deze guide nu mijn eerste eigen e-liquid gemaakt, met ongeveer 3% nicotine. Ik heb de volgende percentages aangehouden:
  70% VG 30% PG, 11% aroma, een mix van double water-melon en grape soda. Een beetje saaie smaakmix maar dat geeft niet, het is een test.

  Waarschijnlijk doe ik iets verkeerd, maar ik merk met het vapen van mijn eigen gemaakte e-liquid niets van de nicotine, en heb een zeer harde/brandende throat hit. Ik vergelijk het met een andere (Niet zelfgemaakte) e-liquid, die ook 70% VG, 30% PG en 3% nicotine heeft. Heb je enige tips?

  1. Hallo Sjappiepk,

   Ik hoop dat je 3 mg/ml bedoeld in plaats van 3% (want dat zou 30 mg/ml betekenen). Ik denk echter dat je het juiste percentage hebt toegepast en 3 mg/ml bedoeld, omdat je ook zegt dat je niets van de nicotine merkt. 3 mg/ml is vrij laag, echter als je sub-ohm dampt is het genoeg en zou je het zeker wel moeten merken. Daarnaast is er ook nog de vraag welke inhaleertechniek je gebruikt: Direct lung (DL) of Mouth To Lung (MTL)?

   Voor wat betreft de mix met 11% aroma is de vraag van welke leverancier de aroma’s zijn? Bij de ene leverancier is 5% tot 10% normaal en bij de andere leverancier is 3% het maximale. Grape Soda is van zich al prikkelend en daar moet je voorzichtig mee zijn.

   Als je mijn vragen kunt beantwoorden, gaan we verder op jouw mix in en kunnen we kijken of we het met enige aanpassingen dampbaar kunnen krijgen :)

   Groet, Edwin

   1. Beste Edwin,

    Bedankt voor de reactie! Laat ik maar wat meer info geven inderdaad.
    Inmiddels heb ik ook Double Watermelon geprobeert, beiden geven aan dat ik 8 tot 12% moet hanteren, aangezien ik 70% VG en 30% PG gebruik leek mij een “hoog” gehalte belangrijker (slechtere binding met VG volgens uw blog). Vandaar dat ik voor 11% koos. De grape candy is van het merk: Parfumer’s Apprentice en de double watermelon van het merk : C…

    De VG en PG liquid heb ik van het volgende merk gekocht: I…. Zowel de VG, PG en de VG nicotine base 48MG. Ook heb ik het door u aangeraden software programma gebruikt om de juiste hoeveelheden te berekenen, en heb ook redelijk nauwkeurige gemixt. Ik heb 100ML gemaakt, dus zelfs al zou ik niet op de ML nauwkeurig geweest zijn, zou het nooit heel veel uit kunnen maken.

    Volgensmij inhaleer ik Direct Lung. Ik ben redelijk nieuw met vapen etc. Maar ik vape op de zelfde manier als met een gekochte e-liquid, waar ik deze problemen niet mee ervaar.

    Nogmaals, Met vriendelijke groet,

    Jesse :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom bij E-sigaret Dampen.nl

De inhoud en artikelen op deze website zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Verifieer daarom uw leeftijf om verder te gaan.