FDA bericht over andere aanpak E-sigaret

De FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) gaf afgelopen vrijdag 28 juli 2017 een belangrijke mededeling. Hierin werd bekend gemaakt dat er een totaal nieuwe aanpak zal worden ontwikkeld met betrekking tot maatregelen om de schade van roken te beperken. Hierbij zal er niet alleen gekeken worden naar de tabak sigaret zelf. Ook de zogenoemde ENDS (Electronic Nicotine Delivery Systems) waaronder de E-sigaret, zullen opnieuw onder de loep genomen gaan worden. Dit bericht zal wereldwijd gehoord en gelezen gaan worden. Een spreekwoordelijke aardverschuiving in positieve zin. Een damppolitieke ommekeer in de USA.

FDA is wereldwijd zeer invloedrijk

De TPD2 (Tobacco Products Directive II) was uitgedacht en werd al geïmplementeerd in Europa toen het in Amerika nog niet zo heftig speelde. Echter er was daar wel wat aan het broeien. De toenmalige Commissioner – Robert Califf – is een cardioloog en heeft een zeer innige verbinding met de farmaceutische industrie. In 2016 maakte de FDA haar beleid ten aanzien van E-sigaretten wereldwijd bekend. En tot de schrik van velen bleek dat nog veel erger dan verwacht. Het zou min of meer het einde zijn van elektrisch dampen. Per augustus 2018 zou het overgrote deel van alle E-sigaretten en E-Liquids van de markt verdwenen zijn. Tot grote vreugde van de farmaceutische – en de tabaksindustrie alsmede de regeringen.

Omdat de FDA wereldwijd ongelooflijk invloedrijk is, was deze zwaar ingrijpende regelgeving voor veel landen op de wereld nog een extra bevestiging. Compleet verbod op handel, verbod op online verkoop, idiote belastingtoeslagen enzovoorts waren het gevolg. Ook in Europa gingen een aantal landen gelijk nog een stapje verder binnen het TPD2 kader en daarbuiten.

Alles moet opnieuw bekeken worden

Nu zegt de FDA echter haar volledige beleid ten aanzien van roken en ENDS apparaten te willen herzien. Robert Califf is afgetreden in januari 2017 en de nieuwe Commissioner sinds mei 2017 is – Scott Gottlieb – aangesteld door het team van Donald Trump.

Scott Gottlieb heeft kennelijk een heel andere kijk op zaken en stelt onder andere de deadline voor de definitieve inwerkingtreding van de E-sigaret regelgeving (applications) uit met maar liefst 4 jaar naar augustus 2022.

Dit alles onder het mom van het ondernemen van stappen in het reguleren van nicotine levels in tabak sigaretten. Het doel hiervan zou moeten zijn tabak sigaretten minimaal – of niet verslavend te maken. In dit geheel van het herzien van maatregelen kunnen de E-sigaret en andere ENDS apparaten en/of middelen niet buiten beschouwing worden gelaten, aldus Gottlieb.

De zwaar verslavende werking van tabak roken is niet alleen maar te wijten aan nicotine. Het gaat om veel meer dan nicotine alleen en daarom moeten we alles opnieuw onder de loep nemen.

Het reduceren van schade aan de gezondheid krijgt de hoogste prioriteit. ENDS apparaten zijn een ongekende kans voor de politiek waarvan gebruik moet worden gemaakt. Prijzen verhogen en producten van de markt af reguleren is niet afdoende.

Sommige argumenten onbegrijpelijk

Bijvoorbeeld het argument om tabak sigaretten minder – of niet verslavend te maken door het verminderen van nicotine levels. Dan gaan de rokers toch gewoon nog meer roken. Ik begrijp hier eigenlijk helemaal niets van. Ten eerste wordt er onderkend dat de verslavende factor van tabak roken niet de nicotine alleen is. En ten tweede is het natuurlijk zo dat de overige, veel zwaarder wegende schadelijke stoffen die vrijkomen bij het roken van tabak, onverminderd aanwezig zullen zijn. Ook als je de nicotine levels verminderd.

Of de argumenten die worden gebruikt tegen bepaalde E-Liquids en aroma’s. Dat ze kinderen juist zouden aanzetten tot dampen. En daarmee dan vervolgens een opstap zouden maken naar tabak roken. Allemaal onzin natuurlijk. Of de inzet voor betere ondersteuning van farmaceutische producten bedoeld voor het stoppen met roken. Doet de E-sigaret niet echt pijn, maar steekt toch wel een beetje. Dampers weten als geen ander dat de E-sigaret zeer effectief is als ondersteuning bij het stoppen met roken.

Misschien is de – nicotine vermindering in tabak sigaretten – gebruikt als een soort hoofdargument. Een soort kapstok waaraan je dan vervolgens allerlei andere zaken ook aan kunt ophangen. Zoals het verschuiven van de deadline voor de E-sigaret regelgeving bijvoorbeeld. Tevens hoeft men op deze manier niet volledig met de billen bloot. De FDA en zoveel andere belangrijke en hoog aangeschreven organisaties zijn met de E-sigaret regelgeving een foute weg ingeslagen. Niet een regelgeving op zich, dat is juist goed. Ik bedoel sommige inhoudelijke zaken en de aangedragen argumenten daarvoor. Die gaan over het algemeen nergens over.

UK en USA eenzelfde richting op – geweldig!

Engeland was zo’n beetje de enige hoop voor de dampers-gemeenschap. Echter met dit FDA bericht lijkt het er toch sterk op dat er een enorme grootmacht bijkomt. En dat is natuurlijk zeer positief. Eigenlijk iets waar we al die tijd op zaten te wachten. Een volgende enorm belangrijke organisatie die van mening is de gezondheidspolitiek ten aanzien van roken compleet te moeten veranderen. Waarbij alle kansen en mogelijkheden ten volste benut moeten worden. Dat is natuurlijk geweldig!

De FDA is een zeer machtige organisatie. Er wordt wereldwijd naar de FDA geluisterd. Als zij iets roepen dan is het weliswaar nog geen wet, maar wel op de weg daarheen. Zelfs op de beurskoersen kunnen ze invloed uitoefenen. Afgelopen vrijdag na de berichtgeving kelderden de koersen van de tabak concerns even flink naar beneden.

Andere regeringen zullen hier ook naar luisteren en hun plannen heroverwegen, het kan haast niet anders. Denk aan Oostenrijk, Luxemburg, België en veel andere landen, ook buiten Europa. Zij hebben een uiterst strenge wetgeving geïmplementeerd en zullen zich na afgelopen vrijdag toch nog eens flink achter de oren krabben. Hoe dom kan je je als regering voelen als je net een zeer zware regulering hebt aangekondigd en de FDA komt met een bericht als deze?

FDA stuurt op confrontatie met de WHO

De WHO (World Health Organization) heeft slechts één hoofddoelstelling en dat is een verslavingsvrije wereldbevolking. Een doelstelling die met man en macht en alle mogelijke middelen streng wordt nagestreefd. Wederom hebben we met de WHO ook weer te maken met een organisatie welke een wereldwijde sterke invloed heeft.

Zeer spannend om te zien hoe de WHO op dit bericht van de FDA gaat reageren. Wat de FDA nu doet is toch regelrecht tegen het streven en de doelstellingen van het WHO in. Het antwoord van de WHO zal waarschijnlijk niet al te lang op zich laten wachten.

Resumé

De FDA zet een enorme positieve stap in de goede richting. Een positieve wending voor de dampers-gemeenschap, producenten en verkopers. We zullen moeten afwachten welke invulling er de komende jaren aan gegeven wordt, maar het uitstel in Amerika naar augustus 2022 is een enorme aderlating voor Amerika met wellicht ook positieve gevolgen voor Europa.

Professor Bernd Mayer van de universiteit Graz:

Ondanks enige mistroostigheid, nicotine vrije tabak sigaretten en aantrekkelijke aroma’s voor kinderen, heeft Scott Gottlieb van de FDA met deze berichtgeving een globaal ‘anders denken’ ingeleid. De dampers hebben de oorlog nog lang niet gewonnen, maar dit is definitief een zeer belangrijke slag.

De video van de berichtgeving:

De speech kan je hier nog eens rustig lezen (EN)

Klik hier voor het persbericht met aankondiging van uitstel applications (EN)

Vanwege de wetgeving heeft deze pagina geen eigen facebook. Maar wellicht uzelf wel en wilt u dit delen? Dat kan.
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter